FnF buat roti jala ni untuk jamuan sarapan pagi bersama perantau Chiba... agak lama dah pun...FnF buat kek kukus marble coklat pandan juga...entry kek tu disini. Pagi tu menu utama kami roti canai...memang best lah dapat makan roti canai yang dicanai sendiri oleh perantau Chiba... makan pula dengan kari ayam, kuah dal dan sambal bilis...sedap sangat...tapi gambar roti canai takde pulaaaa...sob3x...
FnF guna resepi roti jala dari Yatieizaini myresipi yang guna 1 kilo tepung gandum. Resepi ni dapat banyak...memang sesuai lah untuk makan ramai2...kami makan ngan kari ayam...
Bahan2
1kg tepung gandum
1 tin susu cair (FnF guna 500ml fresh milk)
4 tin air (guna tin susu) - FnF agak2 kelikatan roti jala
4 biji telur - FnF guna 3 biji telur size M
sedikit esen vanila (FnF tak letak)
pewarna kuning dan garam (FnF guna serbuk kunyit)
sedikit minyak masak utk melenser dan acuan roti jala
Cara2
Satukan semua bahan dan kacau hingga tidak bergentel
Masukkn adunan tadi kedalam blender dan blend sekejap sehingga habis semua adunan dan kemudian di tapis.
Panaskan kuali leper non stick & sapukan sedikit minyak masak. Masukkan adunan kedlam acuan roti jala & jalakan di atas kuali.
Biarkan sekejap sehingga roti jala itu masak.. bolehlah diangkat & dilipat mengikut citarasa masing2.
No comments:
Post a Comment