Monday, February 6, 2012

Kek Coklat Keju Tropika


Assalamualaikum wbth...Idea asal kek ini FnF dapat dari blog Chef Hanielieza disini. FnF dah ubah ikut selera FnF sekeluarga. Resepi di bawah adalah resepi yang FnF guna untuk menghasilkan kek yang sangat sedap ni... 





Resepi kek Coklat
(FnF guna resepi death by chocolate cake from Mrsdayat myresipi)

Bahan2
  • 2 cwn gula 
  • 2 cwn tepung (ayak) - FnF guna tepung superfine bluekey
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak (FnF guna butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
Cara2:
  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati.
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus selama lebih kurang 1 jam 
  7. Sejukkan dan belah 2 mendatar.

Resepi Tropical cheesecake

Bahan2
  • 250g cream cheese (Philadelphia) - FnF guna 200g je sbb ada byk tu je.
  • 200g whipping cream
  • 150g yogurt plain
  • 90g gula 
  • 15g gelatin + 60ml air panas 
  • 75g air dari tropical fruits dalm tin
  • 1 tin tropical fruits (agak2 je) - buang air
Cara2
  • Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. ketepikan.
  • Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan (KAEDAH LAIN : guna kaedah double boiler sehingga gelatin larut ATAU microvawekan 1min)
  • Masukkan gelatin dan air dari tropical fruits ke dalam adunan cream cheese dan pukul lagi hingga sebati. ketepikan.
Cara2 melayer kek 

(guna loose pan yg agak tinggi -  FnF guna aluminum foil, lapik sekeliling kek, biar lagi tinggi supaya dpt tampung adunan cream cheese)

Kek yg telah sejuk tadi kita buang bahagian atasnya bagi rata.
Bahagi kek kepada 2 keping
Letakkan lapisan kek di atas loose pan
Ambil 1/2 adunan krim keju dan masukkan 1/2 buah koktail ratakan 
Tuangkan krim yg dah bercampur buah atas kek span dan  ratakan.
Lapik pula dengan sekeping kek lagi.
Tuangkan baki krim tadi dan taburkan baki buah2 koktail diatasnya
Simpan dalam peti sejuk semalaman
bila dah sejuk, kemaskan sisi kek
Potong dan hidangkan


2 comments:

  1. wah..menarik nih..akan menjadi rujukan utk membaking ni..ke marilah wahai kau mood..

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik...dan yang penting nye....kek coklat syedappp

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...