Tuesday, February 21, 2012

Roti Burger

Hari ni famili FnF bersarapan burgers & chips...amboiii...pagi2 dah breakfast burger...kalah mat saleh...heeee...edisi nak cepat sebab Mr. FnF kena keluar awal pagi ... ada shooting dengan stesyen TV NHK di Odaiba, Tokyo... Alhamdulillah...semuanya berjalan dengan lancar...

Roti burger memang tak jumpa lagi yang halal di Chiba..jadi FnF buat sendiri... 



Daging burger pula...ada yang halal...


FnF suka rasa roti burger yang agak tawar sikit...memang ngam bila dimakan bersama daging burger yang rasa dia agak masin2 gitu... 


Sumber dari blog CMG dapur tanpa sempadan.


Bahan2

400 g tepung roti
20 g gula halus
1/4 camca teh garam halus
1 camca besar susu tepung
2 camca teh instant yeast
250 ml air
30 g lemak sayur (shortening)

Cara2


Satukan semua bahan doh kecuali air dan lemak sayur, gaul rata. Tuang air dan gaul hingga menjadi doh. Tambah lemak sayur dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal (lebih kurang 20 minit menguli jika guna tangan). 
Bulat2kan doh dan tutup dengan plastik bersih, perap 1 jam. 


(FnF lebur semua dalam bread maker...tunggu hingga breadmaker siap menguli)


Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, kemudian bagi kepada 10 bahagian sama besar. 


Ambil satu bahagian, kemaskan dan bulat2kan doh, letak dalam paper cup khas berukuran 4 cm, tekan sedikit doh tadi. 


Buat hingga siap. 


Perap selama 45 minit atau hingga naik sekali ganda. 


Sapu permukaan setiap doh dengan putih telur, tabur sedikit bijan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit.


p/s:FnF suka2 hati je tabur blackpaper kasar dan juga bijan...pas tu...kes terlupa...FnF sapu doh dengan telur kuning sekali...tu nampak permukaan roti burger warna kuning...tapi rupa dia still menawan...heee...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...