Blueberry crumble cupcakes... FnF olah dari resepi fruit pastry cake (Rima bisousatoi) disini... semestinya FnF gunakan blueberry segar...
Bahan2
100g butter, lembutkan
150g gula halus
50g sour cream/ plain yogurt
3 telur
1 sk esen vanilla
1 sk lemon
210g tepung halus*
11/2 sk baking powder* (ayak sekali)
buah blueberry segar secukupnya)
Crumble
75 gm tepung gandum
35 gm butter
35 gm gula
35 gm butter
35 gm gula
Ramas2 gula, mentega dan tepung sehingga menjadi seperti serbuk crumble
Cara2
Pukul butter, gula dan sour cream/yogurt hingga kembang dan gebu.
Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul sebati.
Tambah esen vanila.
Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder. Pukul sebati dengan mixer.
Sudukan adunan di dalam bekas cupcakes
Letakkan beberapa biji buah blueberry segar.
Tabur crumble
Bakar selama 20 minit pada suhu 180C.
No comments:
Post a Comment