Friday, February 3, 2012

Kek Blueberry Tiramisu

Hari ni FnF nak share resepi blueberry tiramisu yang sangat sedap…FnF tak guna biskut sebaliknya guna kek span coklat yang dipotong mendatar 3 keping… kemudian disapu sedikit syrap blueberry di atas kek sebelum diletakkan filling blueberry cream cheese… ulang proses ini utk ketiga2 kepingan kek…last sekali sebagai topping…kita letakkan blueberry filling… Jom kita intai resepi kek blueberry tiramisu cara FnF…semoga bermanfaat…



Resepi kek span coklat

Bahan2

10 bj kuning telur
5bj  putih telur
100g gula halus
80g tepung halus (FnF guna tepung kek jepun yang sangat halus)
20g tepung jagung
30g cocoa powder
15g ovalet
130g butter cair atau minyak jagung
1/2 sk baking powder

Cara2

Pukul gula, telur, ovalet sehingga gebu dan kental  ( FnF pukul asingkan putih dan kuning telur...pukul putih telur hingga merigue...ovalet, gula, pukul sekali ngn kuning telur...then baru satukan)

Ayak tepung, tepung jagung, coco powder dan baking powder

Kaup balik campuran tepung ke dalam batter sehingga sebati

Masukkan butter cair atau minyak jagung, adun sebati

Masukkan adunan ini di dalam Loyang 9 inci atau 22cm… bakar selama 30min pada suhu 175C

Sejukkan dan potong mendatar 3 bahagian

Resepi blueberry cream cheese  filling (FnF guna resepi dari blog hanamemories)

Bahan2
250g cream cheese
200ml fresh cream
150g yogurt plain
90g gula
15g gelatin halal
60ml air panas
50g buah blueberry segar
2 sudu besar blueberry filling

Syrap blueberry secukupnya untuk disapu atas kek


Topping:
blueberry filling secukupnya (FnF letak 1 s/k gelatin dilarutkan dgn sedikit air panas)




Cara2



Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin atau microwavekan je…FnF selalu larutkan gelatin guna microwave)

Pukul cream cheese dan gula sehingga gula hancur dan gebu. Masukkan yogurt dan juga fresh cream. Pukul lagi hingga sebati.

Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.

Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan blueberry filling. Kacau sebati.

Bahagi adunan 3 bahagian sama banyak.




Cara2 melapis kek Blueberry tiramisu

Potong kek menjadi 3 lapisan mendatar.

Letak 1 lapisan kek di dasar acuan loose pan… kalau takde boleh bentukkan acuan guna aluminium foil. Buat tinggi sikit agar boleh tampung ketinggian kek dan creamcheese nanti.

Sapu syrap blueberry…jgn le sapu sampai lencun pula kek tu ye...

Tuang 1/3 bahagian adunan blueberry cream cheese. ratakan.

Letak lapisan kek kedua di atas adunan cream cheese tadi. Sapu syrap blueberry.

Tuangkan 1/3 bahagian adunan bluberry cream cheese lagi dan ratakan.

Lakukan proses yang sama utk lapisan ketiga.

Dinginkan dalam peti ais 3-4 jam sehingga blueberry creamcheese tadi mengeras.

Ratakan topping blueberry atas kek. Dinginkan.

Keluarkan kek dari lingkaran acuan, potong dan hidang.



Boleh juga buat dalam loyang bulat 9 inci.

2 comments:

  1. hebat... masa my besday ari tu ade gak makan kek macam yg 1st pict, selain kek yg abg hashim n kak nurul celebrate.. from la bahome jusco.. tapi keras keknya..xfresh.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...