Hari ni FnF nak share resepi from AlongRoz yang FnF suka sangat... Kek kukus marble coklat yang sangat gebusss... dan sangat sedap... dan kuih bom keledek kompem tak meletup...
Kedua2 kuih ni FnF buat on the same day... buat kuih bom dulu untuk minum petang... kemudian baru buat kek kukus pula untuk sarapan pagi esoknye...
Kek kukus FnF dah pernah buat dulu di sini. sebelum ni FnF marblekan dengan pandan dan coklat dan doublekan adunan. Kali ni FnF marblekan dengan coklat aje... adek dan abang suka sangat...
Kuih bom pulak tak terkira banyak kali buat...MrFnF all time feveret kueh...
Bahan2 (12 biji)
80g keledek - kukus & lecek
120g tepung pulut
20g tepung gandum
35g gula kastor
secubit garam
100ml Air
biji bijan - utk salut
Inti kelapa / kacang merah/hijau (FnF guna inti kelapa)
Cara2
Campurkan kesemua bahan (kecuali bijan & inti) sehingga sebati menjadi doh lembut. Bahagikan kpd 12 ketul.
Leperkan seketul doh, letak seketul inti, balut & bulatkan.
Golekkan ke atas biji bijan sehingga menyaluti seluruh permukaan bola kuih.
Ulang sehingga habis.
Goreng dgn minyak yg dalam sehingga garing.
Inti kelapa (resepi mat gebu - menghasilkan banyak so boleh guna untuk inti kuih2 lain seperti ketayap etc)
Golekkan ke atas biji bijan sehingga menyaluti seluruh permukaan bola kuih.
Ulang sehingga habis.
Goreng dgn minyak yg dalam sehingga garing.
Inti kelapa (resepi mat gebu - menghasilkan banyak so boleh guna untuk inti kuih2 lain seperti ketayap etc)
3 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula merah
1/3 cawan gula pasir
1 cawan air + 1 helai daun pandan disimpul
Cara2
Tapis air gula. didihkan. Letak kelapa parut dan daun pandan. Masak hingga air agak kering tapi lembab2 sikit. Sejukkan.
FnF buat inti kelapa tak ikut resepi...main agak2 je... guna pulak kelapa kering sebab takde kelapa fresh kat Nihon... kena masak lama sket guna air lebih sampai lembut kelapa tu...hasilnya moist jugak laaa inti kelapa FnF... boleh la kan... huhuhu...
Jom semak resepi kek kukus marble pulak...
Bahan2 ( 6-7" bulat - kali ni FnF guna loyang 4 segi )
150ml putih telur
1/4sk krim tartar
100g gula kastor
1/2sk esen vanilla
125g tepung superfine (FnF guna tepung kek Jepun)
1sk ovalet
50g minyak masak
1sb coco emulco
Cara2
Pukul putih telur & krim tartar sehingga kembang & pekat.
Masukkan gula sedikit2 sambil di pukul. Masukkan tepung & ovalet pukul lagi sehingga kembang. Masukkan minyak & pukul sebati.
Bahagi dua & campur koko emulco satu bahagian. Tuang ke dlm bekas berminyak, berselang-seli warna.
Kukus selama 40 minit.
cunnya kek tu...mmg terserlah kegebusannya...pakai putih telo je ekk...yg kuning tu fnf buat apa?
ReplyDeleteMemang nampak sedap kek kukus marble tu..nampak lembut and gebuss..
ReplyDeleteBilala TK nak merajinkan diri turun ke dapur and buat kuih mcm tu.
kek tu sgt cantikk!! tp nmpk mcm apam laa.. guna ovalete, mesti sgt gebu dan lembut. tun xpernah buat kuih bom. biasanya suka mkn inti serunding ikan =)
ReplyDeleteassalam
ReplyDeletekuih bom pun feberet akak ni, tp sorang je ank2 x suka
memang nampk gebu dan sedap kek mable kukus ni, guna putih telur je ye, kalu camtu kena gandingkan dgn kuih yg guna telur kuning, kalu tidak sayang kan..
apapun memang menarik boleh masuk list he he tq fnf
*tangan kat pp mata tak berkelip* tgk cake yg super duper cantek tue
ReplyDeleteoishii sou...ai bab corak ker deco ker mmg fail
tangan keras semcm jer nangessss
kuih bom tu lama nak cuba tak buat2 pun harus cuba ni tambahan nak puasa ni bolh buat stok untuk brbuka puasa
ReplyDeletefuhhhh cantik la kek marble tu..seriyes..hehehe
ReplyDeleteSuka tengok rupa kek marble tapi belum pernah cuba buat, makan pernahlah sebab sepupu rajin hulur hikhgikhikkk
ReplyDeleteSalam FnF cayang..
ReplyDeleteakak nampak gebus sngt kek tu macam tingin je nak buat bahannya tak banyak sangat hee akak suka yg gini simple2 rasa nya bahan2 semua dah ada kat umah tunggu Mr R kejab heeee
asslm FnF...suka sgt tgk kek kukus yg gebus tu...kaler pon sgt mnarik..tpegun jap n syg nk mkn rasanye...kuih bom xmletop tu mesti confirm sedap ni..sbb dh byk kali buat yer..masuk list kedua2nye..
ReplyDeleteAs'Kum kedua2 resipi sangat menarik dan cantik! wajib di cuba! memang best ni... suka kuih bom! tapi beli kat kedai sebab yang lain tak reti makan.. kek marble tu nampak cantik sangat.. kek kalau di kukus memang gebu dan basah aje kan kan.. i like..:))
ReplyDeleteMmg cantik marble tu. Kene pulak Kaler coklat putih kan! Fidzah guna loyang panjang 4 segi ye? Nnti nk cubalah nmpk gebu kan! X pernah buat kuih bom. :D
ReplyDeleteslmt berhujung minggu FnF.nampak cantik dan lembut kek kukus marble tu..kombinasi warna puith dan coklat yg sesuai sgt.berkenan pula tengoknya.kuih bom...dah lama nak buat dok tangguh2...sedapnya buat minum ptg...
ReplyDeleteSuka sangat dengan kuih bom tu.Beli seringgit tak cukup selalunya..Ehehehe:)
ReplyDeletePandai betul akak masak. Semua jenis masakan akak hebat..:)
cantik sgt kek marble kukus tu .. :)
ReplyDeleteNampak sedap...
ReplyDeleteCantik..
Mesti sedap kan...
yeay!!! akhirnya menjadi follower yang ke 106! hihih....kite dah lama nak buat kuih bom. dah salin resepi dari myresepi. tapi sampai sekarang belum terbuat. adeh! tumpang makan yg di sini jela.
ReplyDeleteFnF... cantik aje belang-belang kek tu... nampak gebusssss bangat... manyak syiokkkk makan ni...
ReplyDeleteSalam FnF,
ReplyDeleteakak pun suka makan kuih bom ni jugak, tp tak pernah buat. Terpegun melihat kek marble kukus yang sungguh cantik....n gebussss
cantik putih berseri kek marble tu... patutlah hanya gunakan putih telur saja rupanya... mmg nampak gebu keknya...
ReplyDeleteAs'salam FnF ...
ReplyDeletecantik nyer kombinasi colour kek marble tuu..
GEBUS sungguh !!
salam,
ReplyDeleteBagaimana untuk saya hubungi puan,saya dari majalah AROMA. Jika tidak keberatan saya ingin kongsikan resipi puan di dalam majalah AROMA. Harap dapat menghubungi saya melalui emel saya, ctdimiati@yahoo.com.
Gambar tu buat saya terliur.
ReplyDeleteKajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!