Friday, February 17, 2012

Besar nye ketam jepun

Salah satu nikmat rezeki yang Allah beri di bumi matahari terbit ni... ketam dia....besar2... 
Haaa...tu diaa...besar kan... nampak kecik je tangan si abang tuuu....walhal tangan dia tak de laa kecik sangat...


Famili FnF yang memang suka ratah makan ketam...(esp.budak yang pegang ketam besar di atas)...


2 ekor ketam ni harganya 2500yen...agak mahal berbanding seafood2 lain... kalau ikut tukaran matawang dalam RM100 lebih kurang. kalau ikut perbandingan gaji macam RM25 le kot. Untuk famili FnF yang kecik ni, 2 ekor ketam besar cmni boleh 3 kali masak... 




Bahagian kaki ketam yang paling best...banyak isi...FnF masak ketam goreng cili bertelur... ketuk2 dulu kulit ketam dengan lesung batu kasi retak2 sikit...nanti senang nak makan... goreng kering2 biar kuah dia memalut kulit2 ketam tu dan meresap dalam isi ketam...syiok...sedap...best...hehehe...



Resepi dia? Main lebur je...resepi campak2 gitu...

Bahan
ketam secukupnya
15 tangkai cili kering (rendam/celur air panas hingga lembut)*
4 biji bwg merah* 
3 ulas bawang putih* - FnF tak letak bawang putih...ikut style mak... (kisar *)
1 biji telur
garam dan gula
sedikit air asam jawa
sedikit air
minyak utk menumis

Cara-cara
Panaskan minyak. 
Tumis bhn kisar tadi hingga pecah minyak.
Masukkan ketam dan juga sedikit air. 
Masukkan air asam jawa.
Tutup kuali dan biarkan hingga ketam masak.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata hingga kuah agak kering.
Pecahkan telur, kocok2 sikit.
Tuang telur tadi ke atas ketam. 
Biarkan seketika, gaulkan sekejap dan tutup api.




2 comments:

  1. eh eh, seafood mak x letak halia ngan bawang putih eh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak lemak cili api letak, kalo sambal tumis mak kan takde halia,bawang putih atau belacan...pastu kena manis lebih...style FnF mesti kena pedas lebih...FnF kuat maka pedas...hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...