First time FnF jumpa pasar ikan di Jepun... kesian kan... sob3x...
Masa ni kami ke Ibaraki atas urusan kereta... lebih kurang 2 jam perjalanan ke arah utara Chiba... Selesai urusan terus singgah sini...Yellow Port...hasil laut nya memang fresh giler... baru naik dari laut gitu...
Tapi seyes laaa...udang Ibaraki ni memang fresh...manis sangat...FnF bakar gitu je...memang sedap...terbaek punya lah...rasa2nya ini udang paling manis pernah FnF makan kat Jepun nih...
udang bakar gaya FnF...syedapnye... |
Kat bawah ni pula versi udang tumis cili hidup resepi ibu Mrs. FnF...
Mr FnF suka sangat udang masak camni...tapi syarat nye cili hidup tu tak leh blend... kena tumbuk guna lesung batu...heeee ... resepi dia...main lebur je...
udang saiz sederhana besar dalam 5-6 ekor
4-5 biji cili merah - buang biji* (boleh campur cili api jika suka pedas...FnF campur)
5 biji bwg merah*
2 ulas bwg putih* (FnF tak letak)
1 keping kecil asam keping
4-5 biji cili merah - buang biji* (boleh campur cili api jika suka pedas...FnF campur)
5 biji bwg merah*
2 ulas bwg putih* (FnF tak letak)
1 keping kecil asam keping
garam secukup rasa
minyak untuk menumis (lebihkan skit dari tumis biasa)
air secukupnya
air secukupnya
Cara2
Tumbuk bahan yg bertanda *.
Tumbuk bahan yg bertanda *.
Panaskan minyak untuk menumis.
Tumis bahan tumbuk hingga masak dan naik minyak.
Masukkan udang dan asam keping. Tambah sedikit air. Gaul rata.
Masukkan udang dan asam keping. Tambah sedikit air. Gaul rata.
Perasakan dengan garam.
Biar mendidih dan masak sehingga kuah agak kering dan naik minyak.
Angkat dan hidangkan...
besarnya udang...bestnyaa kalau fresh2 kan. uish2 kat mesia ni jgn arap ler nak dapat udang segar tengh2 bando kecuali duduk kat pesisir pantai.alahai.. best!!
ReplyDeletetq ye sudi jenguk blog saya
hehe... Act. dah lama dah FnF jadi pembaca setia ;)
Deletewah best la dpt mkn udang fresh, lebih manis dan sedap kan. kat sini byk air batu, selalu jugak beli yg basah mcm yg atas tu sepeket dlm berbelas2 ekor 400yen. tiap kali beli mesti masak sambal petai udang. hehe..
ReplyDeleteAda pokok petai ke kt sana...(sambil menggaru2 kepala yg tak gatal...hihi)...udang sambal petai..sedap tuuu...terus kelaparan.
DeletePetai order kat baticrom. Tempe pun ada, petai tu nama pete. :D
ReplyDeletelah...ye ke...dah 2 tahun dok jepun baru tau petai ada jual kat baticrom...hehe...tq 4 d info
Delete