Di Chiba ni roti halal tersangat lah susah nak dapat...even roti putih seven eleven pun di sapu minyak lard pada permukaan roti untuk kilatkan roti tu... so nak tak nak FnF memang kena buat roti sendiri...
Resepi doh roti FnF guna dari blog Mat gebu di sini. Resepi di bawah yang FnF guna ikut apa yang ada di dapur FnF...
250g tepung roti
50g gula halus
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu besar susu tepung
1/4 sudu teh bread improver
1/4 sudu teh bread softerner
30g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6g instant yeast
20g butter lembut
125 ml air suam
Inti
1 1/2 camca besar mentega, dicairkan
2 camca besar gula perang*
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis* (gaul sekali)
Cara2
Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih.
Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit).
Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan hingga naik 2 kali ganda.
FnF guna bread maker (wajib le kan...musim sejuk doh tak nak naik...hehe...)
Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap.
cinnamon roll
Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara.
Tekan2 dan canai sehingga menjadi 4 persegi (tabur sedikit tepung jika melekat).
Sapu dengan mentega cair, tabur dengan gula perang+serbuk kayu manis rata2. Gulung seperti swissroll, gulung ketat2. Kerat dengan pisau tajam kepada 10 bahagian sama besar.
Isi setiap potongan dalam paper cup bersaiz 4 inci, tekan sedikit biar leper (FnF kehabisan paper cup size 4 inci...guna yg besar...letak 2 roll dalam 1 papercup).
Buat hingga siap dan perap 45 minit.
Sapu telur (baki dari 30 gram tadi) rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit.
Keluarkan dari oven dan sapu dengan baki mentega cair.
No comments:
Post a Comment