Assalamualaikum wbt... sepanjang merantau di Chiba, dah banyak kali juga FnF buat keropok lekor.Kalau di jepun, ikan yang sesuai untuk dibuat keropok lekor seperti ikan aji (kembung), dan ikan saba (tenggiri jepun)...kadang2 FnF campurkan kedua2 ikan ni... FnF tak pernah sukat pun jumlah ikan dan tepung. Main agak-agak je tepung bergantung kepada jumlah isi ikan...macam buat cekodok pisang la pulak...tepung pula FnF guna topiaca....mana lah nak cari tepung sagu kat jepun ni kan... kali ni FnF try bagi resepi ikut sukatan agak-agak FnF...
Bahan
3 cawan isi ikan (ikan aji - kembung jepun/saba-tenggiri jepun)
2 ulas bawang putih
2 1/2 cawan tepung ubi (topiaca)...
1/2 cawan tepung gandum
garam, serbuk perasa secukup rasa
air
Cara2
Asingkan isi ikan dari tulang.
Blend isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air.
Masukkan garam, serbuk perasa secukup rasa.
Masukkan tepung ubi dan tepung gandum. Uli sebati.
Jika adunan terlalu keras, tambah ikan...jika terlalu lembik, tambah tepung ubi....part ni memang kena agak2...esp kalau terlebih tepung, nanti keras dan liat pula.
Uli bentuk memanjang....diameter ikut suka. FnF buat diameter besar...
Didihkan air dalam periuk...letak sedikit minyak supaya keropok tak melekat antara satu sama lain.
Rebus keropok lekor tadi. Bila dah masak ia akan timbul.
Angkat dan tos. Sejukkan.
Potong serong nipis2 (3-5mm) dan goreng dengan minyak penuh.
Jenis ikan sangat mempengaruhi rasa keropok lekor...Rasa keropok lekor pasti berbeza jika menggunakan ikan yang berbeza. kali ni first time FnF guna anak ikan aji... selalunya FnF campur dengan saba...kalau kat Malaysia ikan aji ni dikira spesis ikan kembung.
No comments:
Post a Comment