Bahan2
250g tepung roti
50g gula halus
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu besar susu tepung
1/4 sudu teh bread improver
1/4 sudu teh bread softerner
30g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6g instant yeast
20g butter lembut
125 ml air suam
Inti
3 batang sosej ayam, rebus, potong nipis
keju mozarella parut secukupnya
3 sudu besar mentega, suhu bilik *
1-2 ulas bawang putih, cincang halus *
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam * (*gaul rata menjadi garlic butter)
Cara2
Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih.
Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit).
Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan hingga naik 2 kali ganda.
FnF guna bread maker
Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk doh roti, tunggu hingga siap.
Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara.
Tekan2 dan canai sehingga menjadi 4 persegi (tabur sedikit tepung jika melekat).
Sapu dengan mentega yang telah digaul dengan bawang putih dan lada hitam (garlic butter) - tinggalkan sikit untuk sapu atas doh.
Tabur sosej dan keju rata2. Gulung seperti swissroll, gulung ketat2. Kerat dengan pisau tajam kepada 10 bahagian sama besar.
Tabur sosej dan keju rata2. Gulung seperti swissroll, gulung ketat2. Kerat dengan pisau tajam kepada 10 bahagian sama besar.
Isi setiap potongan dalam paper cup bersaiz 4 inci, tekan sedikit biar leper.
Sapu nipis permukaan doh dengan lebihan garlic butter tadi.
Sapu nipis permukaan doh dengan lebihan garlic butter tadi.
Buat hingga siap dan perap 45 minit.
Sapu telur (baki dari 30 gram tadi) rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit.
Keluarkan dari oven dan sapu dengan mentega untuk nampak berkilat permukaan roti.
No comments:
Post a Comment