Nasi goreng, rosemary lemon chicken roasted with cheezy wedges... |
Jadi tang madu tu FnF ganti gula merah...FnF suka sangat sebab warna ayam panggang tu cantik je... untuk resepi asal disini...
Jom semak resepi...
Bahan2
1 ekor ayam (1kg)
1/2 biji lemon, perah jusnya
1 1/2 sudu besar herba rosemary
4 ulas bawang putih, tumbuk halus
1 sudu teh parutan kulit lemon (bahagian kuning sahaja)
2 sudu besar gula merah
2 camca besar minyak zaitun
11/2 sudu kecil garam
1/2 camca besar lada hitam biji
1 biji bawang besar, belah 6
Cara2
Bersihkan ayam.
Kisar kering lada hitam, herba rosemary kering, gula merah hingga hancur, tapi tidak terlalu halus. Ketepikan.
Tumbuk lumat bawang putih. Satukan semua bahan lain kecuali bawang dan garam. Kacau rata dan masukkan bahan kisar tadi, kacau rata menjadi pes. Tambah garam secukup rasa.
Lumur bahan2 tadi pada keseluruhan ayam hingga rata.
Perap 2 - 3 jam atau semalaman dalam peti sejuk.
Letak ayam tadi bersama bawang besar belah dan taburkan baki rosemary atas ayam.
Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 50 minit - 1 jam. Setiap 20 minit sapu permukaan ayam dengan minyak yang keluar untuk mendapat kulit yang keemasan
Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 50 minit - 1 jam. Setiap 20 minit sapu permukaan ayam dengan minyak yang keluar untuk mendapat kulit yang keemasan
Sedia untuk dihidang...
Wallaaa..saya nak peha ayam tu..gebuss..
ReplyDeleteBoleh je. tongkeng aka vont*t ayam dah ada orang booking ;)
DeleteTesting3 :D
ReplyDeleteSalam kak! kita kalau mkn ayam2 panggang mmg tak reti nak makan dgn nasi ehehe.. suke makan mcm tu dgn sos n salad atau kentang, pastu kan kak, daging bhgn dada kita simpan utk buat sandwich biasanyer :D sedap ehehe..
Ni menu kacukan... western + malay...hihi
Deletealahai sedappppnya tgk ayam panggang dia...
ReplyDeleteayam panggang ni kalau dibuat nasi ayam mesti sedap sangat kan?
best..best..best...
Betul la Mas...FnF pun kalau buat nasi ayam mesti match ngan ayam panggang...
Deletemy feberet too...jatuh cinta ngan resepi ni sejak pertama kali buat...peh tu kalo tringin ayam panggang mmg buat camni..x tringin kenny roges dah!
ReplyDeletebuat sendiri jimat kan...puas hati makan.
Deletesalam kenal kak ^^
ReplyDeletesedapnyer nmpk ayam tu.. set cheesy wedges + nasi goreng?? hihi.. kat kedai kompom xdapat kan.
Haha... tu laa...dah tekak melayu...nak nasik juga.
Deletesalam kenal juga dari cikwan =)
ReplyDeletesalam kenal cikwan ;)
Deletetu diaaaa.. ayam segolek tuuu.. saya masih lom berani nak masak seketul ayam gini, takut ada part tak masak, tapi terliur sangat... nanti2 bila keyakinan itu dtg kan ku buat jua. ececeh. hehee..
ReplyDeleteayam jepun kecik... sekor 1kg je beratnye... bakar sekor camni lagi best tau...isi ayam tu tak kering...moist sgt2...bahagian chicken breast yg tak best pun lembut dan moist je...siap meleleh2 minyak ayam tu keluar bila dipotong...wallaaa... eheheheh...
Delete