Chocolate cheese tart... gabungan pastry coklat dari dailydelicious disini...dan chocolate cheese filling dari kak wan @ citarasawan disini....
Teruja untuk mencuba setelah melihat di blog zachoes aku.zack disini... FnF share resepi yang telah diolah dari blog tersebut ;)
Cuma bezanya FnF buat dua versi...versi pertama filling chocolate cheese... versi kedua resepi filling cheese disini... chocolate ganache diletak sebagai inti...
110g butter (suhu bilik)
75g gula kastor
190g tepung gandum*
20 serbuk koko* diayak bersama
1 biji telur Gred A
Cara2
Pukul butter dan gula kastor hingga sebati. Masukkan telur, kemudian masukkan campuran tepung gandum dan serbuk koko yang diayak.
Gaul guna tangan hingga adunan nampak seperti bread crumbs, uli perlahan-lahan hingga adunan membentuk doh.
Balut dengan cling wrap dan simpan dalam peti sejuk paling kurang 1 jam.
Tekankan doh ke dalam acuan tart yang telah disapu sedikit butter.
Cucuk2 dasar pastri dengan garfu. Simpan dalam peti sejuk untuk 10 min. Panaskan oven pada suhu 160C.
Bakar pastri yang disejukkan tadi selama 15-20 minit hingga masak. Sejukkan atas redai.
Bahan2
Chocolate cheese filling Versi 1
Chocolate Ganache:
25ml @ 25g UHT whipping cream / fresh cream
40g coklat masakan - cairkan
25ml @ 25g UHT whipping cream / fresh cream
40g coklat masakan - cairkan
125g cream cheese (suhu bilik)
30g gula aising
30g butter (suhu bilik)
1/2 biji telur Gred A @ 1 biji telur Gred C/D
Cara2
Chocolate ganache - Cairkan whipping cream@fresh cream bersama coklat masakan secara double-boiler / microwave. Kacau sebati. Ketepikan.
Pukul cream cheese, gula aising dan butter hingga sebati. Masukkan chocolate ganache tadi dan telur. Pukul sebati. Tuangkan adunan ke dalam piping beg. Sedia untuk digunakan.
Pukul cream cheese, gula aising dan butter hingga sebati. Masukkan chocolate ganache tadi dan telur. Pukul sebati. Tuangkan adunan ke dalam piping beg. Sedia untuk digunakan.
Bahan2 cheese filling versi 2
Chocolate Ganache:
25ml @ 25g UHT whipping cream / fresh cream
40g coklat masakan - cairkan
125g cream cheese (suhu bilik)
40g gula
10g butter1/2 biji telur Gred A @ 1 biji telur Gred C/D
20g fresh cream
10g tepung gandum
Cara2
25ml @ 25g UHT whipping cream / fresh cream
40g coklat masakan - cairkan
125g cream cheese (suhu bilik)
40g gula
10g butter1/2 biji telur Gred A @ 1 biji telur Gred C/D
20g fresh cream
10g tepung gandum
Cara2
Chocolate ganache - Cairkan whipping cream@fresh cream bersama coklat masakan secara double-boiler / microwave. Kacau sebati. Ketepikan.
Pukul cream cheese, gula dan butter hingga berkrim dan halus. Masukkan telur, pukul sebati. Masukkan fresh cream, pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung, gaul sekata. Masukkan cream cheese filling ke dalam piping beg.
Chocolate cheese tart
Versi 1
Paipkan filling ke dalam kulit pastry dan bakar lagi 170 degree C selama 10 minit. Tart dah masak bila disentuh filling dengan hujung jari ia tak melekat. Sejukkan di atas redai sebelum tart disimpan di dalam peti sejuk.
Paipkan filling ke dalam kulit pastry dan bakar lagi 170 degree C selama 10 minit. Tart dah masak bila disentuh filling dengan hujung jari ia tak melekat. Sejukkan di atas redai sebelum tart disimpan di dalam peti sejuk.
Versi 2
Paipkan chocolate ganache ke dalam kulit tart... seterusnya paipkan cheese filling dan lorek sedikit dibahagian atas sebagai hiasan. Bakar lagi 170 degree C selama 10 minit.
TIP from zachoes
Pastri coklat jenis ini seperti biskut iaitu rangup. Simpan dalam bekas kedap udara jika tidak mahu membuatnya pada waktu itu juga.
Chocolate cheese tart yang sudah masak seeloknya disimpan dalam peti sejuk di dalam bekas bertutup.
Salam kak! alahaiiiii...sedapnyerrr! kita paling suke dia punyer crust tuuu, best makan hihihi... cheesee?? lagiiii ler suke! dulu2 jakun tak suke cheese tp skrg apa pun nak makan :D pd kita bau cheese ni sedap ehehe...
ReplyDeleteTu laaa... kami pun suka segala benda2 berkeju... mende yang menggemukskan mmg laaa sedap... kan Ika...
Deletesalam fnf
ReplyDeleteishhh sedappp..tu la ayat pertama yg keluar..bila tgok pic nie..nk salin resepi..:)
Sila2 zila...sharing is caring ;)
Deletesalam perkenalan...
ReplyDeletesedapnya tgk tart cokelat tu pastu ada cheese lagi...alahi terliur dibuatnya
salam kenal. cantik jahitan manik Mas. suka sgt FnF tgk.
Deletemmg tangan berseni FnF ni,nmpak sedap sgt! hihi.. eh acuan tart tu bwk dr msia ke?
ReplyDeleteAcuan tat ni beli kt 100yen shop tahun 2010 dulu. skrg ni jenuh dah sy cari jenis bulat kecik mcm ni... xde dah...:(
DeleteKak, TQ singgah blog CW.. =) salam kenal
ReplyDeleteCikwan tak pernah buat lagi cheese tart. menarik la..boleh masuk queue. nanti cikwan nak cuba =)
ReplyDeleteSalam kenal FnF... Nampak menarik cictat nie... terasa2 kesedapannya... ehhee... akan cuba sedikit masa lagi... :)
ReplyDeletesedap nye mummy nye favorite ni.......dap chocolate lagi , dap betoi lah .......nak cuba lah this weekend, thanks FnF :-)D
ReplyDelete