Puding tiramisu yang takde cheese filling atau biskut ladyfingers...cmane tuu...
Resepi asal dari blog resipicitarasawan di sini menggunakan biskut lady fingers... FnF takde biskut tersebut maka FnF ganti dengan kek coklat... kes nak habiskan kek coklat lebihan dari kek ni...
Triple Decker chocolate mousse cake... |
Tripple decker chocolate mousse cake ni actually FnF buat untuk jamuan makan2... resepi dari sini... cuma FnF layerkan dengan white mousse dan milk choc mousse... resepi mousse disini...Untuk entry kali ni FnF share resepi puding tiramisu je... boleh gitu... ^_^
Bahan2
12 keping biskut ladyfingers (FnF guna kek coklat)
10g serbuk agar2
600ml susu cair
80g gula pasir
1 biji kuning telur - pukul ringan
2 sudu teh kopi segera / nescafe + 1 sudu kecil gula (larutkan dengan 50ml air panas)
Gelas/bekas kecil atau acuan yang sesuai
Hiasan
whip cream, serpihan coklat, serbuk koko...FnF guna serbuk koko je...
Cara2
Susun biskut lady fingers di dalam gelas (FnF guna kek)
Tuang larutan kopi di dalam biskut hingga menyerap (sapu rata2 atas kek...tak perlu habiskan)
Masak susu, gula, serbuk agar2 hingga mendidih.
Ambil setengah bahagian agar2 tadi dah campurkan dengan lebihan kopi....kacau sebati.
Tuang ke atas biskut / kek...biarkan separa beku
Masukkan kuning telur ke dalam 1/2 bahagian agar2 lagi...kacau rata dan masak hingga mendidih.
Tuang ke atas lapisan agar2 kopi tadi.
Biar beku di dlm peti sejuk.
Untuk menghidang, ayak serbuk koko di atasnya rata2... picit whip cream dan hias dgn serpihan coklat.
Selain chocolate cake boleh juga digantikan dengan sponge cake.
Salam kak, cantekknyer puding akak, kita mmg suke dgn tiramisu, boleh cuba nanti niii, best tgk gandingan puding n tiramisu :D
ReplyDeletekalo ika yang buat mesti lagi cantek kejadiannya nanti... Apapun... cantik atau tak soal kedua kan... yang penting... sedap... ;)
Deletefuh.. terkesima tengok puding dan cake tu! kemas dan cantik! mesti rasa lg sedap ni. pagi2 terasa nk mkn cake plak. eheh..
ReplyDeletekesian kan kita...nak makan kek kena buat sendirik...hik3x
Deletesalam kenaL FNF..
ReplyDeletepandai orang yg memotongnya..kemas dan cantik...sy pon selalu recycle kek span jd tiramisu camni..hehehe
Salam kenal juga dari FnF ;)
DeleteSalam ziarah...
ReplyDeletesalam kenal ;)
Deleteerrr...izah muffin lover aka kaswi lover aka donut lover kata kat sini makanan sedap2...sayapun terus terjah..:) memang betul kata izah..salam kenal...
ReplyDeletesalam kenal juga ;)
Deleteala,tadi dah tulis komen tapi dah ilang..anyway,kek tu sgt cantik dan potongan dia pun kemas je..saya agk susah nak dapat potongan secantik tu..hehe
ReplyDelete*nak panggil apa ye?kenal kan kak amy dan saiful wak?dulu penah tido dan beraya kat rumah dia*
kenal sangat laaa...kak emi/abg saiful jiran sekaikan FnF...tak tau pun kamalia pernah tido rumah dia... pernah jumpa As jugak kat rumah k.emi.
DeleteAS'salam FnF
ReplyDeleteSalam kenal dari k.ct, melompat terus dari flat Izah ni ..hihi.
resipi sangat menarik memang sesuai bagi pengemar kek tiramisu macam k.ct ni. selalu bila dah capai biskut ladyfingers tu mesti letak balik sebab mahal kot..hehehe. Tapi yang ni mudah bolehlah cuba nanti, terima kasih...I Follow :D
AS'salam k.ct...FnF dah lama follow senyap2 blog k.ct... ;)
Deletesalam FnF...n salam kenal2an...do sebok2 kat umah Jah terus terjah umah ni plakk...
ReplyDeletevahhhh...bestnyer resepi Tiramisu nih..lain dr yg len kn..... ade lg x..? hihiih
I followww.....
Salam kenal juga. Puding ni simple je guna agar2...kos nk buat nya pun murah...ehehehe...
Delete