Assalamualaikum dan selamat malam semua... hari ni agak busy buat FnF kerana 1 hari shopping barang2 keperluan sekolah Ilmi yang akan mula sesi persekolahan minggu depan...
Back to the dessert yg FnF nak share hari ni... Actually FnF menggunakan resepi dari blog Juwita Fariz disini. resepi asal dari Yani myresipi menggunakan mangga...Juwita guna peach...FnF pula guna fresh blueberry...
Bahan2
Lapisan Dasar (boleh guna mana2 resepi base yang disukai)
284 gram tepung gandum
45 gram Gula kastor
180 gram mentega
Crumble
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
3/4 cawan mentega- yang sejuk dipotong kecil2
284 gram tepung gandum
45 gram Gula kastor
180 gram mentega
Crumble
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
3/4 cawan mentega- yang sejuk dipotong kecil2
Filling
250g philadelphia cream cheese
1 biji telur
1/4 cawan gula
beberapa titik esen vanila
fresh blueberry secukupnya
250g philadelphia cream cheese
1 biji telur
1/4 cawan gula
beberapa titik esen vanila
fresh blueberry secukupnya
Cara2
Base (sapukan tangan dengan tepung untuk mudah ditekan ke loyang)
Pukul mentega dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan tepung gandum yang telah di ayak dan uli hingga menjadi doh
Canai adunan ke dalam loyang dan cucuk-cucuk dengan garfu
Bakar selama 20 minit dgn suhu 160 degree C
Crumble
Gaulkan tepung dengan gula dengan rata
Keluarkan mentega dari peti sejuk dan masuk sedikit demi sedikit kiub2 kecil
Crumble
Gaulkan tepung dengan gula dengan rata
Keluarkan mentega dari peti sejuk dan masuk sedikit demi sedikit kiub2 kecil
Gaul dengan hujung jari... Tak perlu habiskan mentega jika sudah menghasilkan crumble yang cantik.
Filling
Dengan menggunakan mixer pukul cream cheese dan gula hingga sebati.
Masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
Blueberry crumble pie
Panaskan oven ke 200 degree C (FnF guna 180degree C shj)
Blueberry crumble pie
Panaskan oven ke 200 degree C (FnF guna 180degree C shj)
Tuang filling ke atas base yang telah dibakar tadi.
Taburkan fresh blueberry rata2.
Kemudian tabur dengan crumble yang disimpan dalam peti ais tadi.
Bakar dalam api 200C selama 10 minit. Turunkan ke 170C dan bakar lagi selama 20 minit (FnF bakar 180degree selama 30minit.)
Keluarkan dari oven. Sejukkan dan keluarkan dari acuan.
Taburkan fresh blueberry rata2.
Kemudian tabur dengan crumble yang disimpan dalam peti ais tadi.
Bakar dalam api 200C selama 10 minit. Turunkan ke 170C dan bakar lagi selama 20 minit (FnF bakar 180degree selama 30minit.)
Keluarkan dari oven. Sejukkan dan keluarkan dari acuan.
Salam kak! sukeeeeee sgt dgn blueberry tp sini ssh nak jumpa yg fresh tgk musim jugak. Kita pun dah buat persiapan brg2 sekolah ada lah lagi sikit yg tak lengkap, minggu depan kena shopping abiskan sekali :D alat2 tulis sume dah settle, kasut2 dgn beg2 ni yg belum lengkap, malas nak kuar satu hal ehehe..
ReplyDeletekalau xde blueberry, tukar dgn peach dalam tin tu pun sedap... oh...selamat melengkapkan brg sekolah anak ye Ika...teringat zaman2 sekolah dulu kan...tiap2 tahun wajib tukar baju, beg, kasut sekolah baru... ;)
Deletewah dah settle semua ke brg2? tp xpe kan list sensei dah bagi. kat sini esok start sekolah tp isnin cuti. Sabtu ni pun sekolah jugak.
ReplyDelete*eh bila ckp pasal tinggal satu family je, saya dah ingat! hehe.. kita pernah jumpa kat rumah kak amy/saiful masa raya 2010 kan! hehe.. kak ipar mimah kan. dah perasan nama tp x ingt la pangkat kakak ke sebaya kite ni. tp sya muda 3 tahun dr kak khairul B (wife wan Z merangkap jiran kami kat tmn merbok nun) hikhik..
Alahai...ingatkan mmg dah ingat...huhuhu...saya muda 4 tahun dari kakak ipar. kira sebaya je kita ni...yang terasa nk panggil kak tu sbb husband kak as kawan abg wan Z...hihi... hope balik msia nnt boleh laa jumpa2 kat Melaka kan... ;)
Delete