Garlic butter pizza roll bun... actually ini menu breakfast FnF last Monday ke Tuesday eh...ingat2 lupa... dah berhari2 baru nak masukkan di sini... FnF buat untuk habiskan lebihan sos beef bolognese dan garlic butter...
Masih menggunakan resepi doh roti dari dapur tanpa sempadan CMG... menghasilkan roti yang lembut... bila gigit terasa keenakkan roti dengan sapuan sos beef bolognese, melted mozarella cheese serta hirisan2 daging ayam dan sosej...bertambah best lagi sebab ada sapuan garlic butter dipermukaan roti.
250g tepung roti
50g gula halus
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu besar susu tepung
1/4 sudu teh bread improver
1/4 sudu teh bread softerner
30g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6g instant yeast
20g butter lembut
125 ml air suam
Inti
sos pizza secukupnya (FnF guna lebihan sos spaghetti beef bolognese)
3 batang sosej ayam, rebus, lap kering dengan towel tissue dan potong nipis2
sedikit hirisan ayam, saute bersama sedikit garam dan lada sulah
1/2 cawan keju mozarella
3 sudu besar mentega, suhu bilik *
2 ulas bawang putih, cincang halus *
1/2 sudu kecil lada hitam kisar kasar* (*gaul rata menjadi garlic butter)
Cara2
Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih.
Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit).
Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan hingga naik 2 kali ganda.
FnF guna bread maker
Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk doh roti, tunggu hingga siap.
Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara.
Tekan2 dan canai sehingga menjadi 4 persegi (tabur sedikit tepung jika melekat).
Sapu dengan sos bolognese atau sos pizza rata2 atas doh yang telah dicanai tadi.
Tabur hirisan ayam yang telah disaute terlebih dahulu, kemudian tabur sosej dan mozarella cheese rata2....
(boleh tabur segala khazanah topping pizza...since dalam sos bolognese FnF tu dah ada daging kisar, cendawan butang dan carrot cincang, FnF hanya tambah sosej dan ayam je...then terus tabur keju)
Gulung seperti swissroll, gulung ketat2. Kerat kepada 10 bahagian sama besar.
Isi setiap potongan dalam paper cup bersaiz 4 inci, tekan sedikit biar leper.
Buat hingga siap dan perap 45 minit.
Buat hingga siap dan perap 45 minit.
Sapu permukaan doh dengan garlic butter. Boleh juga ditabur keju mozarella di atas permukaan doh.
Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 ke 25 minit.
Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 ke 25 minit.
SAlam... masa tengah jengah blogs Fnf ni kan... hero no 1 ada sekali.... terus dia cakap macam ni.. "Momma buat ke ni?" sha jawab takk kawan Momma buat... "Alaa bestnya... buat maa.." tu dia... tu baru tengok gambar aje tu hehhee....
ReplyDeletewajib la mama dia kena meroti lepas ni kan
DeleteNampak sedap betul pizza roll ni..senang nak hidang klu kecik2 cam ni kan..
ReplyDeleteBetul Rahel...FnF buat utk bentou.
Deletesalam kenal
ReplyDeletenampak sedapppp
Alhamdulillah... anak yg no.1 makan sampai 3 ketul... mama happy ^U^
Deletesedapnyerrrrr... semalam nyaris nak meroti jugak.. tp terbantut sebab ada hal lain pulak.. heheh...
ReplyDeleteFnF selalu juga guna resepi roti akak :)
Deletenak makan bun pizza pintal2 yang ada vege n sosej atas nye.. mcm kat jusco tu. huhuhu
ReplyDeleteOkeh...akan buat untuk bentou ilmi nanti
DeleteSalam kak! salam winduuuuuu!! :D alahaiiiii sedapnyer bun2 mcm ni kita suke sbb berempah rempah gituu :D kalau mkn dgn sup cendawan pun sedap ni kan :D akak sihat? kita bz sikit lah kak budak2 dah sekolah ni kan, jap lagi penuh dgn aktiviti2 :( ditambah pulak dgn tuition lagi, nak kena hantar pergi balik uuuwaaaaa.... mmg ketat jadual tahun nii huhu..
ReplyDeleteika ni mmg bizi sokmo...hihihi...:P
Deletejgn marah ika saje usik2...
btw fidzah mmg cun la roti tuh, nasib baik tulis siap2 entri terpendam kalau tak kompom dah suruh pos ke german hik hik hik
Ika...sedap nye mkn ngn sweet corn mushroom soup Ika tu...ehehee... Alhamdulillah sihat...
DeleteSitiezahim... agak2 kalau pos german ni lepas tak...
idea yg menarik nih! mmg lagi sedap roti mkn ngan sos tu kan. lg tabur cheese pastu mkn panas2, fuh sedapnya..
ReplyDeletekalau pizza sedap makan masa panas je As...buat camni dah sejuk pun masih sedap dan lembut.
Deletesalam FnF...cunnya roti tu...rasa cam nk tolong makan kan! bole?
ReplyDeleteBoleh je. meh dtg cni...nnt FnF buatkan... ;)
Deleteadehh penat jadi cik anon nih. hehee..
ReplyDeleterasa mcm da pernah buat jek time bru2 belajar meroti dulu rasa nyer. eh yeke.. entah ler. tak pe nak masuk list. comel bangat roti nyer. :-)
izahdaut
assalam, nampak sedap..saya pun suka guna resepi CMG ni:)
ReplyDeletekan3x... mmg best.
Deletesalm fnf
ReplyDeletecantik,gebu..jew..memang dah terror la awk meroti..suka tgok..:)
Alhamdulillah...buat untuk bentou anak ;)
DeleteSalam kenal org jauh..
ReplyDeletePandainya meroti..cantik dan gebu
Kalau akak buat roti mesti liut punya padahal pakai mesin roti..
Seronok tak negara orang??
Salam kenal kak... kata orang hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri... negeri sendiri lagi syok kak.. hhehehehe... Alhamdulillah... so far so good ... byk pengalaman tinggal di perantauan.
Delete