Friday, June 29, 2012

Sate ayam perantau... nasi impit homemade

Assalamualaikum... salam sejahtera...

Projek untuk habiskan kuah kacang...

Mari membakar sate... mana arangnye...?
Sememangnya kegemaran FnF sekeluarga... terutama adek... boleh habis 5 cucuk budak 2 thn setgh tu sekali makan sate...

FnF konfiden giler ada sebijik timun dalam esbok FnF... tiba time nak makan...carik2 timun...aik...hilang...puas geledah esbok tak jumpa... konpius sungguh...jadinye sate FnF kali ni takde timun...layan je laaa... haishhh... 
Resepi sate ni amat mudah...FnF dah gunakan resepi ni semenjak mula2 sampai Nihon awal tahun 2010 dulu... masa mula sampai dulu penimbang pun takde nak sukat betul2 bahan2 perap...jadi FnF olah dari satu resepi yang mudah ... 


Bahan2 sate perantau

3 keping peha ayam boneless (berat sekeping dalam 200-250g) / anggaran 600g - 700g daging ayam tanpa tulang

Bahan perap
1/2 biji bawang besar (jika saiz kecik guna sebiji)*
4 ulas bawang putih*
2 batang serai (yang gemuk...kalu kurus guna 3 batang)*
1 ibu jari halia*
1sk serbuk kunyit
1sk serbuk ketumbar
1sk serbuk jintan manis
1sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk lada putih
1sk garam
2sb madu
2sb gula perang
1sb minyak masak

Cara2

Potong dadu ayam (anggaran 2cm)
Kisar bahan *
Perap ayam dengan bahan perap semalaman dalam bekas bertutup (FnF simpan peti ais...boleh tahan 2 hari)
Cucuk dengan lidi sate
Bakar hingga masak... sedia dinikmati dengan nasi impit dan kuah kacang.



Untuk nasi impit pula semenjak duduk Nihon memang tak makan nasi impit segera tu walaupun ada jual brand Nona... mahaiii... lagi pulak dari zaman budak2 FnF dah biasa tengok ibu FnF masak nasi impit homemade... 


Bahan2 nasi impit homemade


3 cawan beras (FnF guna 2 2/3 cup beras Thai kurang berkanji jenama Arroz + 1/3 cup beras Thai Jasmine...sukat dengan cawan penyukat beras)
Air secukupnya (bergantung kpd jenis beras...FnF letak air sehingga water level 5 rice cooker Jepun yang max 5 cup beras...)
garam jika perlu (FnF tak letak pun)


Cara2


Cuci beras sehingga bersih dan masukkan dalam periuk
Masukkan air ke dalam beras tadi
Masak atas api dapur sehingga air kering...
Untuk uji picit2 biji beras tu...jika dah lembut dan tak terasa berbiji2 maknanya dah cukup air
Tutup periuk dan kecilkan api sekecil mungkin...masak lagi dengan api kecil lebih kurang 30 minit sehingga nasi masak.
Tutup api. Lenyek2 kan nasi macam buat nasi lecek...
Masukkan nasi yang dah dilecek tadi ke dalam mangkuk atau loyang tin...tekan-tekan supaya nasi mampat.
Biarkan sejuk 4-5 jam sebelum dipotong...


p/s: kadar kandungan air bergantung kepada jenis beras yang kita guna...  untuk permulaan boleh ikut nisbah ini... 1 cup beras guna 2.5 cup air...so kalau nasi impit terlembik atau terkeras tu next time kita boleh adjust... petua ibu FnF, bila nasi tu dah kering air, picit2 nasi tu, jika rasa berbiji2 beras kena tambah air lagi...

Jom layan bunga.... 

T.a.M.a.T...

14 comments:

  1. Assalamualaykumwbh comel...

    waa...mamam sate...pergh teringat lak nak raya.....now...kikikiki! Cayalah FnF sate home made...I made once...masa kat doha....I baked in oven je..:) Tahniah ye...looks yummeh. Lupa nak g tau, tq ye, tumpang link u kat sinun...
    http://kitchencolours.blogspot.com/2012/06/moist-eggless-chocolate-cake.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asslm Ayu comel... ada lg tak eggless choc cake tuuu? nak sket boleh...hehehe

      Delete
  2. assalamualaikum kak FnF ^^ sedapnyer satay! dh lama betul tun x buat satay. kt umah, biasa wat satay time raya je.. adik lelaki tun laa yg jd mangsa, dr menyucuk2 satay kt lidi, sampai berpanas2 kat tempat bakar. akak2 nyer nunggu nk makan je ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai...Tun kalau kat Msia tuuu setakat nk mkn sate sepuluh cucuk baik beli je kan... baik betul kakak2 ni ye...hehe

      Delete
  3. aduiii... kecur liur tau! Rasanya macam sekarang juga nak rebus nasi impit, buat sambal kacang dan perap sate... sayangnya semua bahan yang diperlukan tak ada dalam simpanan!

    ReplyDelete
  4. sy pon peminat sate...tp tak penah buat sendiri...walaupon tringin sgt nk buat!...
    sy setuju ngan fnf..ketupat segera tu mmg agk maheui..sbb tu kami buat sendiri..basuh beras...keringkan..masuk lam plastik,seal dan cucuk2 sikit ngan lidi. ms kecik dulu selalu gak tolong mak buat..kena hempap ngan lesung!

    ReplyDelete
  5. Salam FNF.sedap tengok sate.....kalau kat rumah, sate mmg kejap je licin....laku betul.
    akk belum pernah buat nasi impit yg tanak gini...tp kalau letak dlm plastik pernah.

    ReplyDelete
  6. assalam
    uikkk sate dan homemade nasi impit, sedapnya
    nasi impit sendiri tu yg best akak suker sb lebih lembut kan

    ReplyDelete
  7. Wa'kumsalam.. scrool down sampai bawah mata tak berkelip.. bila baca T.A.M.A.T terus ngencess heheheeh

    ReplyDelete
  8. Salam FnF...
    Rajin betuiiiii....nampak lebih sedap dr sate yg dibeli ...cukup rempah ratusnya!
    Nasi himpin pon menjadi...overall mmg bestttt lahhh.

    ReplyDelete
  9. assalam FnF..untung bila jadi perantau..pandai msak sendiri kan.acik sendiri belum pernah buat sate sendiri..main beli je...terim kasih jar cara buat nasi impit..dulu2 acik pernah buat..bila dah ad yang segera..tak pernah buat dah,

    ReplyDelete
  10. kunjungan gan .,.
    saat kau kehilangan arah ingatlah masih ada yang menolong mu
    dan tetap berdoa mengharap untuk menemukan jalanmu.,.
    di tunggu kunjungan balik.na gan.,.

    ReplyDelete
  11. Waw...mod raya la ni kan..siok la makan sate n nasi impit..sedap tu..

    ReplyDelete
  12. fidza..sedapnya sate tu..nnt ahad ni nak buat makan2,bolehla cuba guna resipi ni pulak deh..
    fidza dr UMP(pahang) ke dari Utem?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...