Wednesday, June 27, 2012

Rojak tepung...

Assalamualaikum...salam buat semua...


Mood teringin nak makan rojak la pulak... jom layannnn... 


Rojak yang FnF buat ni tak cukup bahan2nya...kalau ikut resepi asal kena letak juga tempe, kangkung celur, dan kentang... FnF hanya ada cucur tepung, tauhu goreng, timun, taugeh, telur rebus dan mee kuning sahaja... hmmm kalau ada sengkuang dan ayam goreng lagi sedap kan...Apapun, Alhamdulillah puas hati dapat makan rojak... ngeee...


Resepi asal kuih rojak tepung dari kak Hanamemories... untuk kuah rojak FnF gunakan resepi kuah kacang cara ibu FnF... FnF takde biskut kering untuk guna resepi kak Hana...haishhh.... 


ROJAK TEPUNG

Bahan2 kuih rojak tepung

2 cwn tepung gandum
satu sudu makan rata yis
3 sudu gula
garam
air
pewarna kuning - optional (FnF tak letak)
minyak untuk menggoreng

bahan2 rojak

timun dihiris nipis2
tauhu digoreng dan potong nipis
tempe goreng - FnF tak letak
sengkuang dihiris nipis2 - takde stok
salad lettuce - FnF tak letak
kangkung celur - FnF tak letak
taugeh celur
telur rebus - belah dua
kentang rebus digoreng -FnF tak letak
ayam goreng - untuk rojak ayam
mee kuning (celur)

Cara2 kuih rojak tepung

Bancuh yis ngan air suam.aktifkan.
Dalam mangkuk lain masukkan tepung, garam, gula, pewarna dan gaul sebati... masukkan air dan yis tadi dan kacau sebati agak2 macam adunan cekodok.
perap adunan selama 1 jam...
panaskan minyak. goreng hingga kekuningan.

FnF rendam senduk bulat dalam minyak panas, cedukkan adunan kuih ke dalam senduk tadi dan rendam dalam minyak panas hingga kuih tertanggal sendiri dari senduk. Nanti kuih tu elok je bulat.

CARA HIDANGAN 

Susun semua bahan sampingan rojak dan kuih rojak tepung tadi dibelah empat.
Curahkan kuah dan sedia dinikmati.

Bahan2 kuah rojak cara ibu FnF (dapat banyak... baki boleh dimakan ngan nasi impit, sate atau dibekukan)
Bahan tumis
1 senduk cili kisar (boleh kurangkan ... ikut kepedasan yang disukai)
1 biji bawang besar*
5 ulas bawang merah*
3-4 ulas bawang putih*
1-2 cm halia* (*dikisar)
1 batang serai - dititik

300g kacang tanah digoreng tanpa minyak, buang kulit dan dikisar kering
1 biji kentang saiz kecil (potong bulat2 setebal 1/2cm, digoreng hingga empuk kemudian ditumbuk/lecek... kentang ni utk pekatkan kuah kacang...)
5 sudu besar gula merah
sedikit jus asam jawa
air secukupnya
garam
gula (jika tak cukup manis)
minyak untuk menumis

Cara2

Tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan cili kisar, dan serai, tumis hingga terbit minyak.
Tuang air, masukkan kacang tanah, kentang lecek, air asam jawa dan gula merah.
Perasakan garam dan gula. Jika tak cukup manis, tambah gula putih... FnF suka kuah rojak yang pedas dan manis...
Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat sedikit.

FnF kongsikan juga resepi kuah rojak tepung kak Hana... Jika ada biskut nnt boleh la FnF cuba... terima kasih Kak Hana atas perkongsian...

Bahan2 kuah rojak tepung kak Hana

10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
40g kacang tanah - goreng n blend
40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)>>yg ni kita letak agak2
*segenggam udang kering
*sebiji bawang besar
*5 biji bwg merah
*3 ulas bwg putih
gula melaka
air secukupnyer - dlm 6-7cwn
garam
gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)

Cara2

basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
masukkan sekali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!

28 comments:

  1. wah wahhh..membakar tekak nih..hehehee..

    ReplyDelete
  2. semalam akak carik rojak utk lunch. Kedai tutup plak ... huk, huk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harus ke kedai hari ni pulak carik rojak...huk huk

      Delete
  3. wah! sedapnye! rasa nak makan jugak!

    ReplyDelete
  4. cantiknya rojak Fnf
    bekenan lah akak ni macam dah ada kat depan mata tapi nmpaknya akak berangan saja haha kena buat ni mengancam habis rojak tu walaupun tk sukup syarat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks...seb baek ada rupa rojak kan kak noor...hihi

      Delete
  5. Memang mengancam la rojak ni..bole hulur satu pinggan rojak tepung?..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Fnf,
    Sedapnyaaaaaaaaa, kita kat sini dah tertelan air liur dah. Tumpang semangkuk boleh...

    ReplyDelete
  7. Wa'kumsalam FNF.. wahh best ni!! orang jauh dah buat.. kita yang memang sah2 dok di msia tak buat lagi.. sebab ada jual kedai kat seberang jalan tu hehee.. memang mabeles!! sedap sangat ni!

    ReplyDelete
  8. Salam kembali FNF,
    suka akak Fnf sudi jenguk akak..terimakasih yer..
    datang kunjung balas..ni tgh sibuk tu yang tak sempat nak update blog..nnti akak datang lagi
    salam kenal...

    ReplyDelete
  9. Salam kembali FNF,
    suka akak Fnf sudi jenguk akak..terimakasih yer..
    datang kunjung balas..ni tgh sibuk tu yang tak sempat nak update blog..nnti akak datang lagi
    salam kenal...

    ReplyDelete
  10. FnF, trima kasih bagi resepi kuih rojak tepung tu. Baru bundo tahu nak buat dia camana. Hmm.. ngancam..ngancam..

    ReplyDelete
  11. sendiri buat best.....
    sedapnyaaa....

    salam kenal & singgah.....

    ReplyDelete
  12. Ooo... guna kentang utk pekat kan ye? Yang kak hana tu dia guna biskut pun fungsinya utk pekatkan jugak la ye? Baru le tau. Selama ni masak kuah kacang cair cam tu je. Heheh.

    ReplyDelete
  13. elok cantik je kuih tepung dia tu. dulu2 kalau beli rojak mesti mkn kuihnya dulu, rasanya tu yg paling sedap. hehe.. boleh try bulan pose nnti la. :D

    ReplyDelete
  14. salam fnf..waallaaa kita pun teringin jgk nk makan..wahhh mesti best kuah kacang tue..mintak sikitt:)

    ReplyDelete
  15. sedapnyer rojakk!!! terliur sudahhh...

    ReplyDelete
  16. Fnf dear...

    perghhhhh mak suke mak suke mak suke lojaaaaaaaaaaak:))

    ReplyDelete
  17. assalam
    rajinnya dik, sedap nengoknya. akak suka cucur tepung tu
    kalau beli pun selalu suh letak lebih2 he he

    ReplyDelete
  18. Aduhaai, cantik nyer gambar, buat kita menelan nelan air liur melihat rojak ini

    ReplyDelete
  19. Assalam.
    Sedapnya...rasa lapar la pulak.

    ReplyDelete
  20. ish...favourite akak ni. tapi lps makan mesti kaki sakit sebab kacang tu...tak kira...kalau dah suka, sakit belakang cerita.
    cucur tepung tu nmpk gebu je...

    ReplyDelete
  21. Ok apa bahan untuk rojak tu FnF... Amie pun kalau nak masak rojak, guna aje bahan yang ada... kalau tunggu nak lengkap semua bahan memang tertangguh nak buat, last tak jadi buat he he hehh

    ReplyDelete
  22. tetiba terbyng pasemboq padang kota plak biler tgk rojak tepung ni
    uwaaaaaaa terlioq nyer
    nk buat malas *voley gituew???*

    ReplyDelete
  23. slm kak FnF.. terliur sungguh!! last tun buat bulan puasa tahun lepas.. hihi.. dh nk setahun dh. tp ni mmg menu wajib ada utk berbuka puasa.. mesti buat at least sekali ^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...