Wednesday, June 13, 2012

Crispy maguro fish fillet... masak 3 rasa

Assalamualaikum ... salam buat semua...


Jom layan menu makan malam FnF yg simple... sekadar nasi putih, telur mata kerbau dan fillet ikan maguro masak tiga rasa... request by Mr FnF... nak yang simple aje katanya... 



Crispy maguro fish fillet with potato wedges for the kids...untuk minum petang...  buat sup ayam jugak untuk anak2 makan dengan nasik...



Bahan2 Crispy maguro fish fillet

3 keping fillet ikan maguro (boleh ganti dengan apa2 fillet ikan yang disukai)
sedikit garam dan lada sulah
1 biji telur, pukul sedikit
1/4 cawan all-purpose flour / tepung gandum
1 cawan bread crumb

Cara2

Taburkan kedua2 bahagian fillet ikan dengan garam dan lada sulah. Gaul rata dengan tepung. Celup di dalam bancuhan telur. seterusnya salut dengan bread crumb. Ulang proses coating (celup telur dan salut bread crumb) untuk salutan yang lebih tebal. 
Goreng deep fry hingga golden brown.

Crispy maguro fish fillet sebelum dicurahkan sos tiga rasa
Bahan2 sos tiga rasa


2 ulas bawang putih diketuk


Bahan kisar
5 btg cili kering (rendam air panas hingga kembang) - lebih kurang 2 sb cili blender 
5-10 biji cili padi (ikut pedas yang disukai)
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah


Bahan sos
3 sudu besar sweet Thai chilli sauce
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 batang serai diketuk
1 helai daun limau purut
garam dan gula secukup rasa
1 cawan air


Bahan potong dadu
sepotong nanas (optional...boleh ganti carrot)
setengah biji bawang besar
cili merah
cili api diketuk jika suka

Masa nak makan baru tuang sos supaya fillet ikan kekal rangup
Cara2


Tumis bawang putih yang diketuk
Masukkan bahan kisar. Tumis hingga wangi,.
Masukkan bahan sos, garam dan gula secukup rasa. 
Masukkan secawan air... masak sos hingga mendidih.
Masukkan bahan yang dipotong dadu. Kacau rata.
Tutup api bila kuah dah agak pekat.
Tuang atas fillet ikan yang telah digoreng.


notes - boleh masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah. FnF tak letak. 







14 comments:

  1. br fes taim la dengo nm ikan ni...kt mesia takde kot...kt sini ari-ari lyan ikan keli...hahaha...
    acuan pai tee ada kt kedai bakeri ,kedai pinggan mangkuk atau brg tembaga..kalo tak jumpe nnti kiter pos kan yea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maguro tu ikan tuna...ikan keli bakar syedap...feveret gak tu ;)

      Delete
  2. senang kan kat sini byk jual fillet. selalu buat jadikan bentou sekolah, senang keje goreng je. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la As...nak beli ikan sekor2 mcm ala2 siakap tu kemahalan le pulak compare ngan fillet... terbalik ngan msia kan... kat msia fillet ikan punya la mahal.

      Delete
  3. kalau beli fillet fish, ni laa salah satu menu yg menjadi feveret tun.. mmg suka betul masak 3 rasa nih.

    ReplyDelete
  4. wah...

    ayu bau khartuman ikan 3 rasa nyamiii

    tumpang makan mlm ya

    ReplyDelete
  5. alamak khartuman = keharuman.. kikikikiki.. tpo

    ReplyDelete
  6. Pass me one whole plate please...hehe! Lapar sejak masuk sini :)))

    ReplyDelete
  7. sedapnya nampak ni FnF lapar lah pulak malam2 ni cantik gambar nya merah2 gitu I likeee

    ReplyDelete
  8. Waduhhh.. gambar pertama tengok aje dah ngencesss... scroll down lagi nampak pulak telur atas nasi tu molek aje.. hadoiii terus teguk air.. hilangkan ngencess ni hah... scroll down lagi.. terus tak tunggu lama terus turun goreng nugget! sebab yang di atas tu memang tak de hehehe... tq dear!

    ReplyDelete
  9. masak simple gini memang menyelerakan..dan yang penting mengenyangkan:)

    ReplyDelete
  10. lama x rasa ikan 3 rasa tue
    selalu masa bulan posa mmg byk kali buat
    rajin betui la masak mcm2

    ReplyDelete
  11. Tak penah lagi try masak 2 rasa guna fish filet. Bleh la cuba nanti. Mekasih for the recipe.

    ReplyDelete
  12. Kalau kat Malaysia kita biasa tengok fillet iakn dowri je, satu lagi tu ikan apa tah. Nampak sedap je...

    Salam ukhwah dan salam perkenalan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...