Assalamualaikum...salam buat semua...
Hari ni FnF nak share resepi puding kegemaran FnF... Actually puding jelly atau agar2 susah nak laku kat rumah ni berbanding kek atau kuih muih... tapi kalau puding karamel suka sangat lah pulak...
Puding karamel lapis coklat nih FnF buat minggu lepas... habis dah pun... FnF makan sorang sepotong, buat bentou ilmi sikit sebab lunch sekolah Ilmi ada jelly, belen bagi adik2 geng Chibadai... tinggalkan 2 potong je kat atas tu untuk FnF amek gambar... ihiks... jom semak resepi...FnF guna resepi dari kak hanamemories di sini dan kak Ummie Home sweet home di sini
Bahan A
1 tin susu cair (Nestle Ideal) - FnF guna 500ml fresh milk
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A @ 4 biji telur gred B - FnF guna 5 biji telur M
1 sudu kecil esen vanila
FnF tambah 1 sudu besar tepung kastard
Bahan B
1 tin susu cair - FnF guna 500ml fresh milk
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A @ 4 biji telur gred B - FnF guna 5 biji telur M
4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat - FnF letak 2sb serbuk koko je...tu pasal warna lapisan coklat agak pudar... tersilap baca resepi
FnF tambah 1 sudu besar tepung kastard
Bahan C (gula hangus)
2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
1 tin susu cair (Nestle Ideal) - FnF guna 500ml fresh milk
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A @ 4 biji telur gred B - FnF guna 5 biji telur M
1 sudu kecil esen vanila
FnF tambah 1 sudu besar tepung kastard
Bahan B
1 tin susu cair - FnF guna 500ml fresh milk
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A @ 4 biji telur gred B - FnF guna 5 biji telur M
4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat - FnF letak 2sb serbuk koko je...tu pasal warna lapisan coklat agak pudar... tersilap baca resepi
FnF tambah 1 sudu besar tepung kastard
Bahan C (gula hangus)
2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
*FnF guna 5sb gula hanguskan dan masukkan 2sb air panas - dapat banyak hehehe
Cara2
Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci... FnF guna loyang 22cm
Masukkan 1 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit
Tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas lapisan A perlahan2 (adunan A tadi masih lembik, FnF tuang atas belakang sudu ke atas lapisan A)
Ulang A dan B berselang seli hinga habis.
Sejukkan dan simpan 4 jam dalam peti ais dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.
Bahan2
400ml susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila
Cara2
Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci... FnF guna loyang 22cm
Masukkan 1 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit
Tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas lapisan A perlahan2 (adunan A tadi masih lembik, FnF tuang atas belakang sudu ke atas lapisan A)
Ulang A dan B berselang seli hinga habis.
Sejukkan dan simpan 4 jam dalam peti ais dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.
FnF santap berdua aje... masa ni anak2 dah tido... amek kesempatan dating berdua2an di rumah sendiri..ahaks... |
Alang2 berkongsi resepi puding karamel lapis coklat...FnF share sekali puding karamel yang juga kegemaran FnF... Puding karamel dari Alia myresipi di sini. FnF buat versi bakar secara waterbath... Elok je kejadian...licin dan tak berlubang2... Apapun MrFnF kata puding karamel telur mesti kena ada gak lubang2 tu... kalau licin tu puding jelly atau agar2 katanya... hmmm...betul jugak kan... heeee
Bahan2
400ml susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila
Karamel
5 sudu besar gula
2 sudu besar air
Cara2
Sediakan karamel:
Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar.
Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.
Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.
Fav jugak
ReplyDeleteTp x leh Selalu buat Takut bamok ai nnt ngeee
Ai buat Selalu less sugar if not cepat muak kan???
Nasib baik gula kt sini x semanis gula kt mesia tu ngeee
cantiknya puding FnF..acik memang kalah bab karamel2 ni susah betul nak menjadi..
ReplyDeleteacik suka tengok karamel coklat tu..belum pernah tengok dan belum pernah makan..
karemal lapis coklat ni belum pernah cuba. hehe.. mmg kene buatlah, nmpk sgt sedap! :D
ReplyDeleteSalam ziarah dari vi =)
ReplyDeletewah!sedapnya puding karamel dlm gmbr tu. teringin nak cuba buat.
last year vi try buat, tak berjaya. puding tu lembik2 semacam. masa tu bulan puasa. nak sedekah kat jiran pun tak sampai hati...sb segan puding dah lembik n cair mcm susu la pulak.
nanti nak try resipi kat entri ni. terpikat nengok hasil kejadian puding yg sungguh menawan itu =)
Wa'kumasalam FNF cayang... wahhh caramel coklat berlapis tu sedapnya.... luar biasa nampaknya... suka sangat dengan caramel.. dapat merasa sesudu sedap ni.. tapi dah habis tak pe tak pe.. nanti buatkan lagi ekk..:))
ReplyDeleteRasanya akk pernah buat puding yg bercoklat tu, tapi....hampeh...hihi...biasa ler, pro.....prosak!
ReplyDeleteCantik je lapisan tu, mkn berdua je? Akk pun...kalau buat apa2 selalu berdua je ngabiskan, naik buntal bdn ni.:-)
Suka mkn puding karamel..tapi tak bole slalu bab manis sangat...tapi dah lama juga tak buat pdg karamel..rindu rasanya..
ReplyDeleteSedap ni makan sejuk-sejuk... slurrpp..slurrppp tak tersedar habis seloyang!
ReplyDeleteFnF, ogyep suka bangat karamel... nak cubalah juga resepi FnF ni... very tempting u..
ReplyDeletewah! puding karamel! dah lama x buat ni.
ReplyDeleteassalam
ReplyDeletecantiknya berlapis, sedap dpt makan sejuk2
As'salam FnF ....
ReplyDeleteCantik nyerr lapisan puding karamel coklat dia !!!
Nina pun suka buat puding karamel tapi Nina akan buat yg tanpa telur
Nanti kalau FnF nak try my style boleh lah godek-godek kat teratak Nina yea..
suka sangat puding karamel tu..
ReplyDeleteyum yum..
wsalam fnf..sedapppnya yg nie akk pernah buat jgk..mmg laju jew habis:)
ReplyDeleteSama la FnF. Feveret saya jugak caramel pudding. Yang lapis tu pernah buat skali, tapi tak berapa sopan skit rupa dia. Konon2 kretif le buat guna bekas 4 segi, pastu susah nak masukkah dalam pengukus.
ReplyDeletesalam FnF...cantik la karamel yg blapis tu..tentu sedap ni...
ReplyDeleteAssalam FnF,
ReplyDeleteakak dah lama aim recipe ni tapi masih tak terbuat2 juga..
list panjang macam great wall of china..hehehe
Salam FNF.sedapnya puding....lama betul tak buat puding lapis choc ni, sedapkan...tambah mkn yg sejuk.
ReplyDeleteFnF, tkasih wish bday Syakirah.Syakirah kat rumah mmg pot pet potpet...maklumlah abg2 ramai nak ajak sembang.
Assalamualaikum FnF,
ReplyDeletePuding karamel ni pun favourite anak anak juga, sehari jer licin satu loyang......hehehe
Sungguh menggiurkan your puding karamel:)
ReplyDeleteTK memang suka makan puding karamel tapi tak pnah makan yang berlapis ni..
Nak buat sendiri mmg tak pandai huhu...
Bulan pose ni bolela try..
As salam FnF, wah berlapis lapis pulak ya. Puding ni mmg feveret kalau bulan puasa. balik kerja terus buat, balik solat dah boleh makan. guna bekas pyrex kecik kecik
ReplyDelete