Assalamualaikum wbt...salam buat semua....
Sambungan entry semalam di Odaiba Seaside park... kuih ketayap lebih sarapan pagi yang FnF bawa semasa berpiknik...
FnF gunakan resepi from myresipi disini.
Bahan2 kulit ketayap
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)
1 1/2 sudu kecil garam (FnF letak sikit aje...)
2 sudu besar minyak masak (FnF lupa nak letak, ok je kejadian)
Beberapa titik pewarna hijau
2 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)
1 1/2 sudu kecil garam (FnF letak sikit aje...)
2 sudu besar minyak masak (FnF lupa nak letak, ok je kejadian)
Beberapa titik pewarna hijau
Cara2
Untuk kulit ketayap
Untuk kulit ketayap
Blend santan dengan daun pandan...tapiskan (FnF takde daun pandan...terus campur santan ngan tepung)
Masukkan tepung dan secubit garam, telur, kacau sebati. Masukkan pewarna hijau jika suka. Kacau rata hingga sebati.
Tapiskan adunan.
Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat.
Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.
Cara gulung, lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis.
Siap untuk disantap.
Bahan2 inti kelapa (resepi mat gebu - menghasilkan banyak so boleh guna untuk inti kuih2 lain seperti ketayap etc)
3 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula merah
1/3 cawan gula pasir
1 cawan air + 1 helai daun pandan disimpul
3 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula merah
1/3 cawan gula pasir
1 cawan air + 1 helai daun pandan disimpul
Cara2
Tapis air gula. didihkan. Letak kelapa parut dan daun pandan. Masak hingga air agak kering tapi lembab2 sikit. Sejukkan.
FnF buat inti kelapa tak ikut resepi...main agak2 je... guna pulak kelapa kering sebab takde kelapa fresh kat Nihon... kena masak lama sket guna air lebih sampai lembut kelapa tu...hasilnya moist jugak laaa inti kelapa FnF... boleh la kan... huhuhu...
Tapis air gula. didihkan. Letak kelapa parut dan daun pandan. Masak hingga air agak kering tapi lembab2 sikit. Sejukkan.
FnF buat inti kelapa tak ikut resepi...main agak2 je... guna pulak kelapa kering sebab takde kelapa fresh kat Nihon... kena masak lama sket guna air lebih sampai lembut kelapa tu...hasilnya moist jugak laaa inti kelapa FnF... boleh la kan... huhuhu...
my fav ni mmg suka sgt2
ReplyDeleterajin buat biler tiba bulan posa jer
ai loikeee odaiba
termpat wajib lepak biler terjah tokyo @.@
sama...hehe.. kami pun suka...tak tunggu bulan puasa dah buat...
Deletekelaparan kita disini..he hehee mcm nk ngappp jew seketuii:))
ReplyDeletetakleh...ada 2 je...1 utk sy...1 lagi utk hubby...hihi...jgn marah ye pengantin baru
Deletehalu...slmt bkenalan :) hihi..drop by blog akak sbb kuar kat stats feed. emm..dapnye ketayap..sy suke klu inti padat! nyam nyam
ReplyDeleteKalau kami buat kuih ni, tak sempat gulung, anak-anak dah copet lempengnya cicah dengan inti hu hu huuuu
ReplyDeletealahai...sama la kita kak Amie...anak2 suka makan kulit nye...rasa lemak2 gitu mmg sedap kan
Deletesedap, salah satu kuih feberet time sarapan pagi
ReplyDeletesbnya dari zaman kecik sampai la mak kat kg tu suka hidangkan ketayap he he
seronoknya dpt berpiknik, cantik view disana
dulu masa kecik2 suka maan roti jala je...cicah kuah durian... dah besar2 ni suka lak ketayap... hehe
Deletekuih ketayap ni sedap n senang nak dibuat. intinya boleh dibuat awal2 lagi. tinggal buat kulitnya je. kalau kawan2 yg dah ada kat jepun tu, selalunya diorg consider nak guna susu segar berbanding santan sebab murah.susu segar pulak macam lagi murah daripada yang ada di mesia.
ReplyDeletebetul tu... senang dan sedap... freshmilk murah kan kat Nihon... dalam esbok wajib ada freshmilk... ;)
Deletedari sari ke sari nak buat kuih ketayap... konon2 nak berdot-dot tu tapi sampai sekarang xde lagi hasilnya... he he he
ReplyDeleteaduh...mesti cantik kan berdot2 tu... next time boleh try...heee
Deletelama dah nak buat kuih ketayap ni tapi tak terbuat-buat juga lagi..sini susah dpt kelapa basah. kalau guna kelapa kering mcm tak best sgtkan buat intinya.tu pasal la asyik tertangguh jer nk buat...hehe
ReplyDeleteFNF inilah yang best.. tak pernah lapuk dek hujan.. kuih sepanjang zaman.. sampaikan kawan yang duduk di US dah berbebelas tahun.. balik Msia kuih ni yang dia dok cari hehee...:))
ReplyDeleteSalam FnF.Kuih ketayap mmg sedap...ingat nak buat juga lagi tp asyik bertangguh...
ReplyDeleteSyedapnye..
ReplyDeleteteringat ketayap Mama Mimie buat dulu2..
hehe
kalau guna nonstick pan mmg tak perlu minyak kan. rupa pun elok je. teringin pulak nak buat tengok fnf punya. hehe..
ReplyDeleteAs, saya sapukan juga pan dengan minyak.
Deleteinti kelapa ni aritu saya buat tak jadi la..lepas tu trauma nak buat inti kelapa..hahaha
ReplyDeleteIni cara yg saya selalu buat...
Delete1/2 cawan gula merah + 1/3 cawan gula pasir dilarutkan dengan 1 cawan air panas...kemudian tapis air gula. masukkan 1 cawan kelapa kering dalam periuk kecil bersama air gula + 1 helai daun pandan disimpul. Masak hingga air agak kering tapi lembab2 sikit. Kalau agak2 kelapa tadi tak cukup moist (maklumle kelapa kering), tambah je air, masak sampai air kering dan inti kelapa moist...gitu le kiranya...hehehe...
Salam rindu FnF..lama mieza nak visit blog ni..byk entry yg mieza ketinggalan..
ReplyDeleteFnF ada lagi tak ketayap ni..nak kidnap seketoi wat buka posa..ini ler juga kuih feveret anak-anak mieza :)
salam rindu buat Mieza juga
Delete