Assalamualaikum...salam buat semua...
Petang semalam sempat lagi FnF buat roti burger... maka hari ni makan burger le kami... oh... dinner nanti wajib makan nasik jugak...
Kali ni FnF guna boneless chicken thigh marinated with blackpepper, garlics, onions, kiub ayam...perap 2-3 jam... pastu salut tepung kentucky, celup telur dan salut pulak dengan breadcrumbs... hasilnye.... wuhuuuu...syedappp... sket lagi boleh challenge itu kepci beger ...
Black pepper marinated chicken thigh... crispy coated with breadcrumb...layered with fresh lettuce and mayonnaise... syedappp... |
Resepi crispy blackpepper chicken thigh Burger
3 keping peha ayam boneless - anggaran berat 230-250g sekeping - cucuk2 dengan garfu
Bahan perap
1/2 biji bawang besar (boleh guna sebiji jika saiz kecil)
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap pekat manis
1 ketul kiub ayam
sedikit garam
Bahan coating
1/2 cawan tepung serbaguna / tepung gandum (FnF guna tepung goreng ayam serbaguna brand Tesco yang berempah)
1 biji telur - pukul sedikit
1 cawan breadcrumb
Cara2
Kisar bahan perap dan perap 3 keping peha ayam boneless 2-3 jam.
Potong peha ayam boneless yang dah diperap tadi kepada 4 bahagian... menghasilkan 12 keping semuanya.
FnF buat sekeping ayam aje untuk hasilkan 4 biji burger... 2 keping lagi yang dah diperap tu FnF frozenkan untuk next project...ngeee...
Salut ayam tadi satu persatu dengan tepung serbaguna
kemudian celup ke dalam bancuhan telur
Salut breadcrumb rata2
Ulang proses coating (celup telur dan salut breadcrumb) untuk hasil coating yang lebih tebal dan lebih crispy
Goreng deep fry hingga golden brown.
Bahan2 roti burger (Roti burger yang sama cam selalu... from Che Mat Gebu)
400 g tepung roti
20 g gula halus
1/4 camca teh garam halus
1 camca besar susu tepung
2 camca teh instant yeast
250 ml air
30 g lemak sayur (shortening)
Cara2
Satukan semua bahan doh kecuali air dan lemak sayur, gaul rata. Tuang air dan gaul hingga menjadi doh. Tambah lemak sayur dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal (lebih kurang 20 minit menguli jika guna tangan).
Bulat2kan doh dan tutup dengan plastik bersih, perap 1 jam.
(FnF lebur semua dalam bread maker...tunggu hingga breadmaker siap menguli)
Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, kemudian bagi kepada 10 bahagian sama besar.
Ambil satu bahagian, kemaskan dan bulat2kan doh, letak dalam paper cup khas berukuran 4 cm, tekan sedikit doh tadi.
Buat hingga siap.
Perap selama 45 minit atau hingga naik sekali ganda.
Sapu permukaan setiap doh dengan putih telur, tabur sedikit bijan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit.
alahai FnF makanan mata biru ni sesekali layan memg best ni kan kalau dpt satu memang mantop tu..
ReplyDeletekat rumah ni yg makanan mata biru tu laaa yg laju je habis...hihi
DeleteOoo... perap dgn kicap jugak ye. So nnti warna ayam tu mcm tak putih sgt la kan? Oo.. ic..ic..
ReplyDeletealaaa...lupa la nak amek gambar isi dalam dia...isi putih juga tp nampak laaa jalur hasil marinated tuu dlm daging ayam...rasanya beger kepci zinger atau spicy chicken mcdeluxe McD perap ayam dgn secret herbs depa tu yg nampak jalur merah2 aka rempah2 meresap dalam ayam tu kan.
DeleteBestnya kalau terror masak. Hand made burger lg ha... Terbaik!
ReplyDeletehaaa...orang dalam pantang boleh je makan ayam ni kan... letak halia dalam bahan perapan ayam tu...grill gituw je ayam yang dah diperap...tak yah salut breadcrumb.
Deleteoishii sou sgt kaka
ReplyDeleteteringat burger but last weekend la ngeee
kes tengok burger yg ayu buat tu laaa...hmmm...terliur
DeleteWah, rajin sungguh FnF ber burger ya... The chicken looks so crunchy & tempting dear..
ReplyDeleteteringin nak makan spicy chicken McDeluxe...hmmm... nnt nak try marinate ayam boneless ngan rempah2 pedas pulak ... ;)
Deletewahh... len kali cipta resepi ala2 chicken mcDuluxe mcD pulak ye.. tu feveret tun tuu.. tp kan, tun x bape pandai nk debone kan peha ayam laa..
ReplyDeleteTun...kat sini mmg ada jual peha ayam boneless. kalau kena debone sendiri susah juga ye.
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletewowww..homemade burger..i loiikke!!!! pos akak 3 ketui ek..hehe!
ReplyDeleteBest ni! best ni! kalah KFCEEE dan Mc Deee hehehee... terbaiklah! terus mengidam nak makan burger tengah malam hadoiii
ReplyDeleteWah nampak sedapnya...tgh lapar ni...:)
ReplyDeleteSalam FNF. nampak menariknya burger crispy chicken ni...ayamnya besar..dpt sebiji dah kenyang ni.
ReplyDeleteroti burger buat sendiri juga.....mmg rajinlah FNF....elok pula roti jadinya...
Alhamdulillah...roti burger nih mmg selalu kena buat sbb 1 femli suka. daging burger pun kena selalu buat stok frozen...begini le nasib di perantauan kan mamasya...hehehe...
Deletewahhh sedap ni...lapar lak rasa nk mkn burger tapi nak kena tunggu angin rajinla buat burger sendiri..hehe
ReplyDeleteeh2 nak tau acuan buger tu? kita wat roti burger tak cantik, beli kat sini ke? hehe..
ReplyDeleteassalam FnF..memang ada jual ye..yang siap dah tak de tulang.nampak sedap tu.
ReplyDeletesalam acik...cni mmg ada jual chicken boneless...ada 2 jenis, dada atau peha... peha boneless lagi best... ;)
Delete