Kadang2 boring juga berbuka dengan nasik kan... so apa kata kita tukar menu plak... dibuat atas permintaan encik suami... gambar2 ni pun diambil ketika kami sedang menjamu selera sambil beryakiniku... meriah sungguh iftar FnF...ehehe... Alhamdulillah
Yakiniku tu apa ek?
Yakiniku is Japanese term untuk grilled meat... dalam ertikata lain Japanese style BBQ...
Huh.... adek... mana seluar tuuuu... ngeeee... ampun aunty2 semua... saya cekci pakai pampers aje |
Tapi size daging tu bukan le besar2 dan tebal2 macam western style BBQ... daging untuk yakiniku dipotong nipis2 dan kecik2... bite-size... style makan panas2 ... hot from the grilled pan... ada ke istilah tu ek...ehehe
Bahan sos yakiniku Jepun antaranya kicap syoyu, bijan, mirin, sake, cuka buah (fruit juice), dan bahan2 sampingan lain seperti halia, garam dan gula... ada sos perap yakiniku yang halal tak mengandungi mirin dan sake...
memandangkan tekak FnF tak berapa nak ngam dengan rasa cuka yang agak tajam dalam sos perap tu...Maka FnF guna bahan2 dibawah untuk perapan... maka yakiniku dah jadi oh yakini ku... ehehehe...
Bahan2
500g daging lembu potong nipis2 (bite size)
Bahan perap
1 biji bawang besar (saiz kecik) *
3 ulas bawang putih *
1cm halia *
1 kiub pati ayam * (kisar)
1 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar serbuk lada hitam
garam jika perlu
Cara2
Kisar bahan *
Perap daging dengan bahan perap 2-3 jam
Sedia untuk menggrill.
FnF guna lebihan bahan marinate untuk buat sos curah atas kentang putar dan daging. Just masukkan lebihan bahan marinate dalam periuk kecik. Masukkan sedikit air dan didihkan. Masukkan sedikit bancuhan air tepung jagung untuk pekatkan kuah.
Tembikai sememangnya sinonim ngan bulan puasa kan... selamat berpuasa semua... ;) |
Yumyum;)
ReplyDeleteCam best jerkan...=)
Alahai..cekci dak tu..Tutup matalah -,-
Hihihi~~
dah lama tak makan yakiniku, terliur pulak.. ala sekali sekala cekci takpe hehe...
ReplyDeletewah unik lah nama yakiniku ingatkan ape tadi rupanya daging yg dipotong nipis dan dipanggang confem sedap ni Fnf kan anak akak mmg suka bangat niii bole try nnti
ReplyDeleteassalam FnF..acik ni memang minat ngan daging..bila tengok gambar ni terus jadi teringin
ReplyDeletewahhh menarik nih!
ReplyDeleteSalam kak! sedappnya! kita seminggu sekali buat yakiniku tp bakar atas pan ajerr :D dpt daging yg bhgn utk yakiniku tu mmg tersgt sedapnya ehehe... mkn wrap dgn lettuce jerr pastu letak kimchi sedapppnya! aish! terliur sudah :D
ReplyDeletelorrrr..... cheq sue dok ingat buat tempeyek tadi... hi hi hi
ReplyDeleteMenarik . Resepi pun senang. Cuma takde grill tu je. Awk, kalo sushi tu ada letak sake tak?
ReplyDeletesushi takde sake... tapi mungkin ada sake/mirin dlm kicap yg dicicah sushi tu. so kena hati2 ngn kicap tu le.
Deletewestern tu! kenyang tak? hehe.. suika mahal, beli sebiji kene makan dgn penuh penghayatan. hihi..
ReplyDeletesalam fnf..Tgk anak2 tu dah xsabar nk menikmati yakiniku tue.Nampak sedap!
ReplyDeleteSlmt berbuka puasa tuk fnf sekluarga ya.
oooo daging nipis2 camni la yg zahim dok cakap...now i know hehehe
ReplyDeletehihih...lucu je akak ni bercerita...kalau dah tekak melayu tu memang tak boleh lari dah. nak jugak perap guna bahan2 macam tu. kite pon sama. kalau masak spageti, nak jugak letak cili kering kisar.
ReplyDeleteSelamat berpuasa Fnf.nengok abg berdua dok tunggu tepi daging bakar....tentu tak sabar tu...hi..hi daging bakar kalau nipis gini cepat masak....enak dimkn.
ReplyDeletesedap nampak chesse cake kat bawah tu.....yummm
re; FnF rojak kalau tak da kangkung boleh ganti sengkuang, timun,taugeh. anak2 akkpun tak mkn rojak tp mamanya suka sgtt..
he hee..fnf sapa la yg cexci tue..heh hee lagi nipis lg sedap..ank2 mmg suka..:)
ReplyDeleteawww.. yg cekci tu yg mula2 tun nampak.. hihi....
ReplyDeletetun x mkn daging, tp kalau tgk dlm tibi org makan gini sure terliur. hihi
meleleh ayaq lioq ai tgk yakiniku ni
ReplyDeleteterasa mcm korean style pun ader ngeee
sedapnyer tgk suika tue
terjah tengah hari jamu mater jer la hahahaha
pergh..nmpak sedapla..daging tu slice nipis2 camtu mesti sedap meresap rasa kan..:)
ReplyDelete