Friday, July 6, 2012

Resepi nasi beryani yogurt, acar tumis tanpa cuka... dan majlis kesyukuran

Assalamualaikum... salam sejahtera buat semua... 

Alhamdulillah, FnF berkesempatan membuat kenduri kesyukuran dan bacaan Yassin di teratak FnF pada malam Jumaat yang lepas... bersempena kejayaan Dr Sharil Azrad yang telah lulus viva PhD di Chiba Daigaku... Dr Sharil Azrad merupakan senpai (senior) merangkap lab mate MrFnF... 

Tahniah Dr Sharil Azrad... atas kejayaan menggenggam ijazah PhD 
FnF masak simple2 aje... semua geng Chibadai dapat hadir pada malam tersebut... antara juadahnya... nasi beriyani, ayam masak merah, kari daging, acar tumis dan sayur campur... tak lupa... sambal belacan... gambar memang tak banyak sebab tuan rumah dok bersembang...heee...

kari daging

ayam masak merah

Untuk dessert... FnF buat fruit tart entry semalam, crumble muffin (inti coklat)... resepi disini ...


muffin dan fruit tart yg nampak sipi2...
Untuk acara potong kek, sekadar simple moist chocolate cake with ganache... biasalah...buat kerja last minute... so to make it simpler plus nak kejar masa... FnF buat eggless moist chocolate cake... layerkan dengan cream cheese yang ada belen 200g... bakar sekali... pastu sapu krim coklat dan ganache...


Resepi super-moist eggless choc cake dari dayangjack... tak perlu guna mixer... moist pulak tuuu... sure akan buat lagi dan lagi dan lagi...




Nasi beryani yogurt beserta lauk pauk memang sold out... sayur campur dan sambal belacan pun habis... Alhamdulillah... tiada pembaziran...

Resepi nasi baryani Yogurt



4 cawan beras basmathi (rendam 30 minit)
4 cawan air
1 cawan susu cair (FnF guna susu segar)
1 cawan plain yogurt
1 sudu besar rempah beryani (FnF guna Faeza)
1 kuib ayam
1 helai daun pandan, disimpul (takde stok... tak letak)
1 biji bawang besar (kisar...hiris nipis pun boleh...)*
2 ulas bawang putih (kisar.. hiris nipis pun boleh)*
2cm halia (diketuk)*
sekuntum bunga lawang*
sebatang kulit kayu manis*
3 kuntum buah pelaga dan bunga cengkih*
garam secukup rasa
pewarna kuning
segenggam kismis (optional... nak letak kacang gajus pun sedap...FnF xde stok)
minyak sapi untuk memasak (FnF campur 2 sudu minyak sapi ngn sesudu minyak masak)
bawang goreng dan daun sup sebagai hiasan


Cara2


Cuci beras, masukkan dalam penapis dan bilas bersih. Masukkan dalam rice cooker dan ketepikan.
Panaskan minyak sapi. Tumis bahan bertanda * sehingga wangi.
Masukkan air, susu, yogurt, kiub ayam, daun pandan, garam... Masak hingga mendidih dan tutup api.
Tuang dalam rice cooker tadi... taburkan kismis jika suka. 
Masak nasi macam biasa.
Bila nasi dah kering, titiskan pewarna (FnF guna chopstisk, buat beberapa lubang dan titis pewarna)
Tunggu hingga nasi betul2 masak baru digembur perlahan.
Sedia dinikmati... tabur daun sup dan daun bawang goreng sebagai hiasan


Cerita pasal acar... dah siap potong2 carrot, timun, bawang besar... baru perasan cuka makan telah expired... maka FnF pun terus ke myresipi cari resepi acar yang tak menggunakan cuka makan... many thanks to kak Minami... memang best resepi nih... di bawah versi FnF... versi asal disini

Bahan2


1 biji timun - potong memanjang
1 batang carrot - potong memanjang
1 tin nanas dalam tin - potong 4
1 biji bawang besar - mayang halus
sedikit cili padi dihiris - jika suka pedas
garam
1/2 sudu kecil biji sawi
sedikit pewarna kuning
1 kuntum bunga lawang*
1 batang kulit kayu manis*
3 biji buah pelaga dan bunga cengkih*
1 sudu besar minyak masak untuk menumis


Cara2


Panaskan minyak masak.
Tumis sekejap bahan *
Masukkan air nanas dalam tin. Masukkan biji sawi, timun, carrot dan bawang besar dan air jika perlu
Masukkan nanas yang telah dipotong 4 dan hirisan cili padi jika suka pedas
Perasa kan garam dan titis sedikit pewarna kuning (optional)
Masak hingga mendidih. Tutup api (Jgn masak lama sgt... biar sayur2 tu rangup...lagi best)






20 comments:

  1. Wah! Meriahnya... enak2 belaka hidangan yang disaji.
    Tahniah buat Dr. Sharil Azrad yang lulus viva Ph.Dnya tu...

    ReplyDelete
  2. assalam FnF..meriah makananya..sempat masak macam2 tu..ceka FnF didapur ye..semua ada..fruit tart pun acik suka sedap..pernah buat sekali je

    ReplyDelete
  3. menunya semua sedap2 belaka...mmg dah terliur ni.

    ReplyDelete
  4. sedapnya nmpk semua food tu....esp choc cake tu la..nasi tu pon nmpk mabeles! baguih la fnf n hubby yg rajin merai kengkawan!

    ReplyDelete
  5. wa....meriahnya dgn makanan yg best2 tu....:)

    ReplyDelete
  6. standard la kalau open house mmg tak sempat nak snap makanan...hehehe...mmg menarik especially kek tu....syeeedaaappppp

    ReplyDelete
  7. kena je menu tu semua. Sedap-sedap. Kek tu.. alahai.. macam nak bundo capai je.

    ReplyDelete
  8. Wah, berkali kali menelan air liur.

    ReplyDelete
  9. masakan FNF memang sedap sgt. teringat2 pulak smpai skrg. hehe..
    oh nenas tu kira ganti cuka la kan buat rasa masam, byk pulak keje kene tumiskan. hehe.. saya sanggup beli cuka kot. hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai... masak simple aje As...

      As nak tanya ni...cuka makan biasanya saya beli kat Baticrom... cuka tu ada jual kat supa biasa ke? kalo ada rupa dia macam mana ye... tq As.

      Delete
  10. Semuanya sedap2...rajin tuan rumah ni....

    ReplyDelete
  11. salam FNF..emmm,murah rezeki menjamu org makan,semuanya nampak menyelerakn trutama nasi beriani tu!.
    Tahniah tuk Dr. Sharil Azrad juga.Terima kasih sudi singgah blog k.atie ya.

    ReplyDelete
  12. Salam kenal FnF,
    Sedap2 semua menunya walaupun tuan rumah ckp simple.
    Kalau x simple mesti lagi sedap gamaknya.
    :p

    ReplyDelete
  13. Wahhh bestnya hebatnya masak. Bila nk merasa ni. Terpegun tgk kek tu yumyum

    ReplyDelete
  14. rempah beriyani nani dah beli berkurun lamanya. nak tunggu expired dulu kot baru rajin nak masak kot

    ReplyDelete
  15. Salam FNF. menu yg enak ni dgn hidangan nasi beriani...ayam masak merah....kari daging.
    dessertpun sedap..pasti tetamu kekenyangan menjamu selera.

    ReplyDelete
  16. tahniah =) seronoknye dh abis viva utk phd..esti segala beban dh lepas..

    ReplyDelete
  17. tahniah jgk,..makanan best2..rajin btl fnf nie:)

    ReplyDelete
  18. Salam. Kak FnF memang hebat memasak.. Hidangan ni semua lazat2 belaka.. Tentu gembira tetamu tu bila diraikan sebegitu rupa.. Kek tu paling menggoda.. :)

    ReplyDelete
  19. tengok kek coklat rasa nak pitam.
    dahlama tak makan kek coklat.uhuuu^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...