Assalamualaikum...salam sejahtera semua...
Kuih-muih untuk iftar dan moreh lagi... FnF buat banyak sebab jemput rakan2 yang solat sunat terawih di surau untuk sama2 moreh di rumah FnF...
Roti jala dah selalu buat... resepi main agak2 je... FnF buat 1kg tepung... boleh tengok di entry lama FnF disini untuk resepi roti jala.
Apam keledek pula terjadi kes nak habiskan keledek belen buat kuih keria iftar hari sebelumnya... asal resepi dari fotopages Kak Ratna (Kak Madiha) di sini. Adunan ni kena perap sejam baru dikukus dan naik cantik... FnF nak cepat sebab kejar waktu berbuka... perap sekejap je... pun kejadiannya gebus dan lembut... cuma tak nak mekar macam apam keledek Kak Madiha... resepi ni juga yang diguna untuk membuat apam labu yang popular seantero dunia blogger memasak... terbaeklah resepi kak Madiha ni...
Bahan2 A
3 tbsp Tepong gandum
2 tsp yis segera
1 tsp gula kastor
3 tbsp air suam
Bahan2 B
200 gm keledek (dikukus) (MaDiHa guna keledek warna purple)
180 gm gula kaster (MaDiHa guna 150 gm)
1 biji telur
150 ml santan pekat
Bahan C (di ayak bersama)
200 gm Tepung gandum
1 tsp double action baking powder
Cara2
Campurkan bahan2 A dan kacau sampai sebati. Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
Campurkan semua bahan2 B dan dikisar halus.
Masukkan bahan C ke dalam adunan yang dikisar sedikit demi sedikit dan dikacau rata.
Masukkan pula bahan2 A dan kacau lagi hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam.
Panaskan kukusan dan bolehlah dikukus apam tadi samada dlm loyang besar atau acuan kecil2 sehingga masak. (pastikan sapukan sedikit minyak masak pada dasar loyang atau acuan)
Kuih talam pisang FnF gunakan resepi dari Chef Hanieliza di sini... terima kasih buat semua penyumbang resepi... ;)
Bahan Lapisan Bawah
1 cawan pisang dilecek
1/2 cawan gula pasir
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung kastad
2 cawan santan cair
secubit garam
sedikit pewarna kuning
Cara2
1 cawan pisang dilecek
1/2 cawan gula pasir
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung kastad
2 cawan santan cair
secubit garam
sedikit pewarna kuning
Cara2
Panaskan kukusan. Alaskan loyang bulat saiz 8 inci dengan daun pisang atau sapukan minyak sekiranya tiada daun pisang.
Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang.
Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.
Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 s/k garam
Cara2
Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang.
Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.
Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 s/k garam
Cara2
Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
Kukuskan lagi 20 minit.
Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan
Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
Kukuskan lagi 20 minit.
Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan
sedapnyaaaa roti jala.kalau kat kelantan,roti jala selalunya dimakan dengan kuzi ayam..yummy:))
ReplyDeletesedap nyer roti jala!
ReplyDeletewahhh..serba 'bersih' lah menu.. hee.. Kuning..
ReplyDeletesedapnya roti jala.. kalau kat rumah, depa leh pulun can tu je...tak payah kari mari..
Pendek kate semuanya nmpk sedap lg2 wanenya tu sgt menarik dan cantik je kejadiannya :-)
ReplyDeleteAssalam dik...
ReplyDeletewaduh.. byknya juadah.. alhamdulillah.. rezeki dikongsi bersama2.. moga lebih murah rezeki akan datang..
ehh! patutlah terbatuk2 kecik akak td... rupanya nama akak disebut2.. hehe.. alhamdulillah menjadi jugak apam tu walau diperap sekejap.. segan dikatakan resepi akak.. sebenarnya tu resepi yg akak dpt dari kelas memasak tak lama dulu.. akak kongsikan bersama buat teman2 tersayang mencubanya..
sedap.. baru je smlm KA makan roti jala !
ReplyDeletewahh.. terasa meriahnya bulan puasa walau diperantauan... seronok pulak membacanya. tun terliur la pulak nengok roti jala tu. xsempat2 nk menjala lagi setakat nih.
ReplyDeleteSalam kak, eeeeee...seronoknyaaaa!! nanti kita kalau balik jepun keseorangan ler takde geng :( merih betul kan kalau ada kwn2 leh jemput dtg rumah. paling best kuih muih lerr kalau puasa2 gini ehehe.. kita mmg suke betul kuih muih dulu2 tak minat :D sejak2 pyh nk dpt kat sini terus jadik suke nak2 kuih2 org dulu2 tuuu hihihi...
ReplyDeleteKagum betui akak dgn Fidzah ni...rajin betul menjala, mengapam dan sekaligus menalam lagi...!
ReplyDeleteWaalaikumussalam.
ReplyDeleteWahhh macam-macam ada... mau sendat perut makan nih... :)
Memang tabik spring lah kat FnF!!! Macam-macam kuih dia buat.... rajinnya!
ReplyDeleteMeriahnya hidangan FnF! kalau mcm ni tak yah dah makan nasi..memula makan apam dan talam..then makan roti jala..fuhhh dah kenyang dah..nasi simpan buat sahur je la..rajin FnF ni..kalau dok sebelah umah dah lama mieza hantar mangkuk tingkat...balik kerja mieza angkat mangkuk dan bayar duit je hahahah
ReplyDeletesalam fnf..
ReplyDeletesemua hidangan mantapppp..hehhee klu dekat dah join jgk nie..roti jala pun cantik jew..suka tgok:)
mcm teringin lak mkn ^^
ReplyDelete