Assalamualaikum...Salam sejahtera buat semua
Haishhh tak habis2 lagi entry Iftar day 1 ye...ehehehe... diam tak diam dah 4 hari kita berpuasa... mudah2an diringankan badan kita untuk lebih banyak beribadah kepada Allah swt di bulan yang mulia ni...
Actually apam pisang coklat ni merupakan feveret anak2 FnF selain cekodok pisang ... laju je anak2 masuk mulut kalau dibuat saiz kecik2... Memang gebus dan lembut apam pisang ni... resepi dari myresipi disini. kalau ada pisang masak ranum tu boleh laaa dicuba resepi mudah ni.
Bahan2
2 cwn tpg gandum*
2 sudu makan serbuk koko*
1 sudu teh soda bikarbonat*
1 sudu teh baking powder* (semua bahan * diayak bersama)
1 sudu teh garam
1 cwn pisang emas dilecek
1 cwn minyak masak
1 1/2 cwn gula perang
2 biji telur dipukul
Cara2
Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu.
Masukkan bahan yg tlh diayak tadi. Kemudian masukkan pisang, minyak, dan garam, kacau sebati.
Panaskan kukusan.
Masukkan adunan dlm cawan kecil dan kukus 10 ke 15 minit sehingga masak
Pastikan air kukusan betul2 panas dan didih.
2 cwn tpg gandum*
2 sudu makan serbuk koko*
1 sudu teh soda bikarbonat*
1 sudu teh baking powder* (semua bahan * diayak bersama)
1 sudu teh garam
1 cwn pisang emas dilecek
1 cwn minyak masak
1 1/2 cwn gula perang
2 biji telur dipukul
Cara2
Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu.
Masukkan bahan yg tlh diayak tadi. Kemudian masukkan pisang, minyak, dan garam, kacau sebati.
Panaskan kukusan.
Masukkan adunan dlm cawan kecil dan kukus 10 ke 15 minit sehingga masak
Pastikan air kukusan betul2 panas dan didih.
alahai comeiiinye apam pisang tu...mesti sedap ni...QH nk amik yer resepi ni...geram tgk..xsabo nk cuba..
ReplyDeletesila laaa QH...mmg lembut dan syedap... ;)
Deletesalam FnF
ReplyDeletewah sedapnya nampak apam ni akak pun nak amik resepi jugak cantik nampak nya bolat2 je
woww..tomei2 banget apam pisang tuh..pos akak 2 ketui wat buka pose kt klinik nnti..leh x? hehe..
ReplyDeleteselamat berpuasa fnf..wahh byk resepi best2 yg dh tertinggal nie..apam nie nampak gebu jew..nk resepi jgk la:)
ReplyDeleteSalam Fidzah,
ReplyDeletenampak comei dan gebu...kena masuk dlm list ni...bila2 ada pisang boleh buat..
Asssalam FnF...
ReplyDeletemasih dgn iftar 1 ye? mesti ada byk menu yg berderet2 nak update ni.. hehe.. akak plak dok korek2 gambar2 lama je... lom sempat masak best2 lagi selama puasa ni.. berbuka pun mana yg sempat jer.. adeeiii... apa2pun.. apam pisang tu nampak sedap.. asal pisang je semua suka.. he.. slmt berpuasa ye...
sedap nmpaknye nyamnyam ^^ slmt berpuasa..
ReplyDeletecantiknya pisang tu. halus mulus je kulitnya tak macam pisang kat sini...dah lama x mengapam pisang ni. kadang2 teringin jugak.
ReplyDeletesuka suka nanti nak cubalah... arigatou!
ReplyDeleteSalam kak fidzah!! salam kerinduan n salam ramadhan buat akak sekeluarga :D lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sgt kita tak buat apam pisang, sejak berdiet n hilang dr berblogging kita mmg strict sikit bab2 kek2 mapin2 dan yg sewaktu dgnnya, tp puasa2 gini tekak kita balik ke kampung sbb nak berbuka dgn kuihhhhhhhhhh ajerr hihihi... la ni tgh cuti jadinya nikmat utk mkn kuih di tark balik tunggu mula puasa lagi mesti dtg mood nak makan manis2 :D mekaseh sudi dtg singgah :-)
ReplyDeleteSalam, Fidzah.. urmm.. Iftar 1??? Maksudnya juadah hari pertama puasa ke ni.. banyaknyaaa.. ada lagi tak??
ReplyDeletePresentation mantap!
waa sedapnye apam pisang.. suka2 :)
ReplyDeletegebu je apam tuh...;)
ReplyDelete