Assalamualaikum wbt...salam hujung minggu buat semua...
Semalam FnF berpeluang berbuka puasa bersama adik2 FnF di Kaikan Hall (Dewan International House, Chiba University)...
Macam2 menu adik2 FnF masak... kami berbuka puasa dengan kurma, murtabak dan air bandung cincau... sedap tauuuu murtabak adik2 FnF niii... hilang rindu murtabak Malaysia... terbaek lah... rasa2 FnF murtabak pasar Ramadhan pun tak leh celen...ehehehe... seyes tak tipuuuu....
Selepas berbuka ala kadar kami solat maghrib berjemaah dan solat hajat sempena minggu peperiksaan yang akan bermula esok selama tiga minggu... Selesai solat baru kami makan sungguh2...ngeee...
Main menu kami semalam nasi minyak, ayam masak merah dan sayur goreng... Juadah sampingan... pengat pisang...
FnF bawa apam pisang coklat dan cookie-dough chocolate cheese brownies sebagai juadah tambahan...
Menurut adik FnF peach cheesecake ni mereka jenguk didapur ABM scent of kitchen disini... resepi asal dari CMG dapur tanpa sempadan... Terima kasih buat penyumbang resepi...
Resepi asal guna mangga... adik2 FnF gantikan dengan peach... pun sedap... FnF nak share resepi disini untuk rujukan FnF dimasa akan datang... ;)
Jom kita tengok resepi peach cheesecake yang sangat sedap niii... edisi adik2 FnF adalah edisi ABM yang telah diubah suai sedikit mengikut bahan yang ada di Nihon... base menggunakan biskut Ritz... loyang 18cm...
40 keping biskut ritz
50g butter - dicairkan
1 genggam kepingan badam - digoreng tanpa minyak
Bahan2 peach cheesecake
200g creamcheese - dilembutkan
60g gula kastor
1 biji buah mangga - dikisar menjadi puree - ganti yellow peach
beberapa hirisan dadu buah peach dalam tin - untuk hiasan
1 1/2 sudu besar gelatin halal
110ml air panas@suam
200ml whipping cream
Cara2
Base
Kisar biskut dan badam didalam food processor, masukkan butter yg dicairkan. Gaul sebati kemudian, letakkan didalam loyang 18cm (yg boleh ditanggalkan). Tekankan biskut tersebut sehingga mampat dan rata. Letakkan didalam peti ais sementara membuat cheesecake nya.
Peach cheesecake
Didalam mangkuk, masukkan creamcheese dan gula. Putar sebati. Kemudian, masukkan puree mango (ganti puree peach) kedalam adunan. Putarkan sebati. Ketepikan.
Didalam mangkuk kecil, masukkan gelatin dan air panas. Kacau rata sehingga gelatin larut.
Sementara tunggu gelatin larut, didalam mangkuk lain, putarkan whipping cream sehingga gebu dan kental. Jika diterbalikkan mangkuk, cream tak tumpah. Jangan terlebih putar nanti cream bertukar semula menjadi cecair. Kemudian, masukkan kedalam mangkuk berisi creamcheese tadi. Kaup balik dengan sebati.
Kemudian, masukkan gelatin kedalam adunan dan gaul sebati. Setelah itu, masukkan kedalam loyang yg ade base biskut tadi. Ratakan dan simpan didalam peti ais sehingga kek membeku. Lebih kurang 3-4 jam. Bila dah siap, bolehlah dihias dengan potongan mango dalam tin tu kat atas cheesecake tadi.
yumyum..terliur.hehehe;)
ReplyDeletekak, selamat berpuasa untuk akak sekeluarga..=)
Selamat berpuasa juga buat cik Pelangi ye ;)
Deletemmg nmpk sedap tu....
ReplyDeleteItu laaa... hebat adik2 FnF memasak... ;)
Deletesedapnye nampak macam akak nk buat je tak lama lagi heee cantik dan menarik lah FnF...
ReplyDeleteKena try kak Noor...memang sedap ciskek nih.
DeleteKami pun semalam berbuka kat kaikan. Alhamdulillah dpt menjamu adik2 yg nak exam ni. fengsan masak byk2. hihi..
ReplyDeleteHaaa... tu laaa... As jamu adik2 berbuka... kami pula dijamu oleh adik2 yang nak exam nih... terbalik kan... lepas habis exam ni diorang cuti summer tinggal le kita beraya diperantauan kan As.
DeleteSedapnya! Best betul buka puasa di sana ye FnF.... menu pun macam-macam yang terhidang!
ReplyDeletemakanan semua sooooo sedap ,alhamdulillah bestnya dapat berbuka bersama-sama
ReplyDeleteBestnya cheesecake tu...dapat sepotong pon jadilah...hehehe
ReplyDeleteSeronoknya berkumpul dan makan-makan. Mengimbau kembali kenangan bundo semasa berada di tempat orang berbuka puasa dengan rakan-rakan berlainan negara.
ReplyDeletenampak sedap cheesecake tu.
besnye cis kek...huhu..saya kalau buat cis kek non baked ni mmg cis cis la tak jadik...huhuhu
ReplyDeleteChese cake tu menggoda betul!
ReplyDeletemeriah sgt org di sana berbuka puasa
ReplyDeleteomg cis cake lagik
tutup mater sebab baru2 ni dah buat cheese tart takut nak makan cheese lagi
perut berlayer dah ni ngeeee
amboi.. KA tgk smpai terliuq siang2 ni hehe
ReplyDeleteselamat berpuasa F&F... sedap tgk kek tu sume..menyelerakan :)
ReplyDeleteselamat berpuasa fnf sekeluarga
ReplyDeleteseronok berbuka beramai2 meriah
menu2 yg menyelerakan