Sambungan entry semalam untuk projek iftar di rumah FnF bersama adik2 yang sedang bergelut dengan peperiksaan akhir...
Selain sambal telur yang simple dimple tu, FnF sempat sediakan 2 juadah manisan.
Kuih donut FnF buat untuk hidangan berbuka sebelum solat maghrib...
Mango mousse cake pula FnF buat khas untuk acara moreh... jamu kek aje sebab masing2 pun dah kenyang makan kuih-muih, nasi dan pelbagai lauk-pauk semasa berbuka...
FnF seyes tak sempat nak snap gambar kek ni masa moreh tu... seb baek ler ada simpan 2 keping untuk tuan rumah... ngeee... dapat le jugak amek gamba sekeping dua dan share resepi ngan kawan2 kat sini...
Untuk resepi donut boleh dapatkan di entry lama FnF... hmmm... tengok entry lama resepi donut ni terus rindu mak kat kampung...sob3x T_T
Jom kita tengok cara2 nak buat mango mousse cake...
Bahan2 kek span (olahan dari resepi kek span Mat Gebu) - FnF guna loyang 4 segi 8 inci, boleh guna loyang bulat juga...
5 biji telur M size
130 g gula
125 g tepung gandum* ( FnF guna 140 g tepung kek jepun)
1 st baking powder*(*disatukan dan diayak)
75 g minyak jagung
15 g ovallate
1 sudu kecil esen vanilla
2sb susu segar/cair
Cara2
Satukan telur, ovalatte, gula dan esen vanila. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.
Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam loyang yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas. Sapukan juga permukaan kertas dgn mentega.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan.
Potong 3 mendatar.
p/s: kalo guna electric hand whisker mcm FnF boleh la diasingkan putih dan kuning telur. Pukul asing2 dulu baru kaup balik putih ke dalam kuning telur.
Resepi mousse dan topping dari kak Rima disini...
Mango Mousse
17g serbuk gelatin
60g air panas
350g Whipping Cream
3sb gula icing
300g puree mangga (FnF guna mangga dalam tin blend halus - buang airnya)
200g mangga
Topping
150g puree mangga
1sb serbuk gelatin
4 1/2 sb air panas
mangga kiub secukupnya untuk hiasan
Cara2
Mango mousse
Pukul whip cream dan gula icing hingga kental (jgn terlebih putar). Sejukkan
Dalam bekas lain, larutkan gelatin dengan air panas. Kemudian campurkan gelatin dengan puree mangga. Gaul sebati.
Masukkan puree mangga ke dalam whip cream yang telah dipukul kental tadi. gaul hingga puree mangga betul2 sebati dengan whip cream.
Bahagikan 3 bahagian sama banyak
Topping
Larutkan 1 sb gelatin dalam air panas.
Campurkan ke dalam puree mangga. Kacau hingga sebati.
Assemble
Sediakan loyang (loose pan). Letak 1 keping kek span.
Lapiskan dengan 1 bahagian mousse. Tabur kiub mangga rata-rata
Letak 1 keping kek span lagi.
Lapiskan dengan 1 bahagian mousse lagi dan taburkan kiub mangga.
Ulang untuk lapisan ketiga.
Simpan peti ais sekurang2nya sejam untuk mousse mengeras.
Akhir sekali letakkan topping puree mangga. Taburkan kiub mangga sebagai hiasan. Sejukkan 3-4 jam dalam peti ais sebelum dikeluarkan dari loose pan.
p/s - Jika loyang tak cukup tinggi untuk tampung tinggi kek dan mousse, boleh buat 2 lapis kek aje.. lapisan ketiga tu boleh guna gelas ala2 tiramisu tu ye... untuk sekeping kek dan 1/3 bahagian mousse menghasilkan 2 gelas mango mousse cake...
Tabetaii!! FnF ni mmg pakai buat kek yg sedap dan cantik. tengok pun dah tau sure sedap sgt! isk2.. nasib baik pernah rasa air tgn fidzah. mmg sedap! *bestnya kalau berjiran tukar2 juadah ni. hihi..
ReplyDeleteSalam kak, bestnya tgk kek akak! Rajin akak buat kek mcm2 kek lak tuuu klu kita mmg mls lerrr ehehehe... Klu berjiran ngan akak mmg kenyang lerrr :D hari2 dessert yg berlainan :D
ReplyDeletetergoda sgguh tgk kak fnf tu....kek nye nmpk lembut sgt rasa mcm nk picit2 je, lapisan dia plak buat kita rasa nak telan2 je hah....halus, kemas, licin dan cantik betul rupe parasnya...alahai dugaan pose hihihi
ReplyDeleteSalam perkenalan kak...1
ReplyDeleteterjatuh hati tgk kek2 di blog akak...mmg mengujakan ;))
Salam fnf
ReplyDeletedah lama betul tak buat kek manggo mousse .. masa baru buat dulu i keep on baking it now dah tak cos dah moved on to other type of cake.. ty for trying.. segar gitu kann
fuhhh... kak fnf punyer kek memang mantap2 laa..
ReplyDeleteassalam
ReplyDeletesedap2 menunya,nk lg kek tu memang mengancam selera
salam fnf..xleh singgah lama2 kat siniiiiii.Gebus bkn main lagik!
ReplyDeletesalam fnf.....
ReplyDeleteyan kalau singgah sini mesti tak boleh tahan tenguk kek buatan you lah....!!!!!
mengacam betul.....bila agaknya boleh merasa yeeeeee....?????
sedapnye..
ReplyDeleterajin betul FnF..
fidza..rajinnya buat kek bolan posa ni..saya mmg tak dan langsung nak mengekek!tapi, lepas raya nnt nak cuba kek ni,serius mmg nampak sedap..
ReplyDeletewah nampak sedap, bt KA x brp gemar yag manis2 sgt! hehe
ReplyDeleteSalam Perkenalan jugak kak.
ReplyDelete^^
Yoroshiku Onegaishimas.
From Yamagata.
^^
salam fnf..
ReplyDeletenampak gebus betul..colornya pun cantik..mmg nampak sedap la..rajin btl fidza wat kek erk..semuanya menjadi..suka tgk..:)
re// so hubby fidza nie ank kacukan la yer..cina pakistan tue..mesti hensome..:)
Arwah atuk dia yg kacukan kak... asben saya cukup ensem dimata saya...mata orang lain biase2 je ehehehe. idok le anak kacukan pon... ngeee
Deleteauww dapnyerr huhu.. kat sini beli ovalete tu katne fidzah?
ReplyDeletehanis, ovalet tu pos dari Msia.beli kat kedai jual bhn2 bakery
Deletebundo ambil resepi ni. nampak sedap sangat...tq
ReplyDeletetengok gambar pun dah tau sedap ni...sabar jer la tgh nak tunggu berbuka ni tak leh tenung lelama kek ni...hehe
ReplyDeleteMASYALLAH..comelnya.. sayang nak makan tau.. tengok je...
ReplyDeleteKelassss kau maria. Moreh pun makan kek. Sedap plak tu. Jeles betul.
ReplyDeleteCantiknya...terpegun kak Nur tengok nie...
ReplyDeleteSalam Fnf. yummm nengok kek mongo mousse ni..... lapisan kekpun kemas..
ReplyDelete