Assalamualaikum... Selamat menyambut Hari Nuzul Al-Quran buat semua pengunjung yg beragama islam...
Alhamdulillah sepanjang 3 tahun di perantauan, Ramadhan memang happening. Tambahan pula berpuasa di musim panas yang malamnya singkat. Lebih seronok lagi dapat iftar beramai2... solat magrib, isyak, terawih dan bertadarus beramai2...
Majlis iftar di rumah FnF lagi... jika sebelum ni adik2 onna sediakan juadah berbuka puasa, kali ni juadah disediakan oleh FnF dan juga kak Yan (salah seorang pelajar PhD di Chiba University)... Menu utama kali ni mee kari dan soto (nasi impit) dengan sup tulang...
dalam periuk besar tu kuah sup tulang untuk soto... hehehe... tak nampak rupa tulang nye... |
Popiah inti sayur taugeh, carrot, kubis, ayam dan juga telur dadar yang di hiris nipis |
Sempat juga kami sediakan cucur udang untuk hidangan berbuka...
Waktu berbuka puasa dah semakin awal di Chiba, jam 6.40pm gitu... kami berbuka ngn kurma dan buah...
serta kuih muih; popiah goreng, cucur udang, jelly mangga dan koktel...
Makan ala kadar kemudian terus solat magrib berjemaah... Selepas solat maghrib kami sambung makan sungguh2 ngn mee kari dan soto
Mee dan nasi impit serta bahan2 sampingan... style perantau sungguh... ;p |
Seterusnya, masuk waktu Isyak otoko2 terus ke surau untuk solat Isyak dan terawih disurau... onna2 pula berjemaah di rumah FnF... sementara nak tunggu otoko pulang dari surau kami sempat bertadarus dan berusrah... Selesai solat terawih jam 11 malam kami sambung makan lagi... moreh bubur kacang... seperiuk tau kak yan buat... adik2 onna tolong buat kopi Tongkat Ali ngn kacip Fatimah untuk moreh kami...
Okeh... jom kongsi cara FnF masak mee kari... resepi asal dari Ros Jintanmanis disini... FnF agak2 je masak kuah mee kari ni... gandakan resepi ni berganda-ganda utk 1 periuk besar...hehehe...
Bahan2
2 paket mee kuning
2 sudu besar serbuk kari ayam ( kalau boleh jenama Babas)
2 sudu besar cili kisar
1/4 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
beberapa tangkai daun kesum
sedikit daun kari
1/2 paket Fish ball (FnF masukkan sotong frozen, chikua, tauhu goreng potong kiub)
2 cawan santan
1 cawan air
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/4 ekor ayam di cincang kasar
sawi, taugeh, tauhu goreng, telur rebus dan bawang goreng sebagai pelengkap.
Cara2
Mula-mula kisar bawang besar dan bawang putih higga hancur, kemudian tumis dengan kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau. (saya tumis ngn halia gak – sikit je).
Serbuk kari dibuat pes dan tumis
bersama cili kisar dan bahan kisar tadi dan masukkan daun kari. tumis hingga
garing dan pecah minyak.
masukkan ayam dan kacau sebentar.
kemudian masukkan santan dan fish ball. kacau sentiasa...perasa kan garam
bila kuah telah menggelegak,
masukkan daun kesum dan sesuaikan rasa.
Rebus telur, celur sawi dan mee
kuning, taugeh dibuang ekor dan lalukan taugeh dengan air panas.
Cara Penyediaan, masukkan mee kuning dan kuah kari, susun sawi, taugeh, telur rebus dan tabur sedikit dengan bawang goreng. Sedia untuk dihidangkan.
Psst... malam tu kami terus gi depan Chiba University amek gambar kenang2an... dekat je dari rumah FnF... dalam jam 12 malam tu... haishhh... lepas tamat program iftar sampai ke moreh dan sesi bergambar2 depan Chiba University... pengsan kepenatan... hehehe
Yumyum..Dah lama tak makan mee kari.Terliur la pulak dah. =)
ReplyDeleteNnt adik pelangi cuba laaa... pasti tak menyesal punye ;)
Deletebes bes..jelesnya bukak pose kol 6.40..kami sini 9.16 malam hahaha...
ReplyDeletelambat nye berbuka puasa di Jerman... kat sini dah awal... suhu lak panas sgt... panas dan kering...lebih panas dari Msia ;)
Deletemeriahnya majlis buka posa di sana..dah lama mieza tak makan mee kari..kalau beli kat kedai selalunya kuahnya terlalu cair dan berminyak..kena buat sendiri gak baru puas hati kan..kalau la mieza boleh join berbuka dgn fnF mesti kenyang membuntal sbb byk betul foodnya :)
ReplyDeletememang dah jadi ikan buntal kot kami malam tu... haishhh... hehehe... tu yang tgh2 mlm lepas moreh sume pi depan chiba university sesi bergambar2 utk kurangkan ketegangan perut akibat terlebih makan...
Deletesalam FnF..seronoknhya..acik baca ni pun dah terasa2 keseronokan berbuka beramai ramai gitu
ReplyDeleteAlhamdulillah kak...bulan puasa memang seronok dan meriah kat sini
DeleteSalam kak! kita dtg malam2 ni mesti sibuk kat dapo siapkan lauk sahur :D bestnyer lahh mee kari, lama sgt tak buat, ni yg terasa nak buat jugak niii tp kena carik kerang dulu lahh, letak kerang byk2 sedap ehehe... pastu sayur mayur byk2 bestnyer! makan pulak beramai ramai mcm ni, mmg seronok kan kak :D
ReplyDeleteSalam Fidzah...
ReplyDeleteSedapnya mee kari dan soto tu....bila nak jemput akak nih..? hehehe
Kalau honeymoon ke Jepun Jemput le dtg rumah kami kak... kami mmg windu tetamu dari Msia ;)
DeleteMee kari ni feveret bundo. Sedap nampaknya tu..
ReplyDeleteBerkumpul reramai berbuka puasa dan bertarawih mengingatkan bundo kenangan di perantauan lama dulu....
seronok bila iftar ramai2 ni kan. happening sgt. wah gmbr ramai2 lepas ni hantar kat salam perantau ye. hihi..
ReplyDeleteha ah As... anto salam perantau...ada upload kt facebook fadhil gambar ramai2 tu. Tgh2 malam kul 12 kami pi depan Chibadai... seb baek pak guard sporting...ehehe
Deletemeriah tgk, mesti best makan ramai kan
ReplyDeletemee kari yg mabeles..emmm sedapnya
salam syg fnf
ReplyDeletebestnya dapat kumpul dan mkn ramai2..terasa meriah sgt kan..terubat kerinduan kt kg halaman..mee kari tu sedap la..:) suka..semua mknan best2 lg.
Salam Fnf.waktu berbuka lebih kurang sama di Egypt.mmgg seronok berkumpul berbuka puasa ramai2.....apatah lagi bila diperantauankan...sahabat handai pengganti sedara.
ReplyDeletemee kari...sedap...kegemaran anak2 akk...kebetulan hari ni masak mee kari utk berbuka..
Fidzah masak mmg kompem yummylicious bertuah org2 kat chiba tu wahh syoknya anta salam perantau tak sabar nk tgk...
ReplyDeletemeriahnya berbuka walau dperantauan...makanan pun meriah..nampak sedap & myelerakan semuanya. Oh! mee kari...suka sgt mee kari...;)
ReplyDeletesalam fnf..woww mmg happening ye kalu dpr berbuka reramai cenggini..terliur tgk mee kari tuh..akak dh lama x mkn mee kari..adoyaai!
ReplyDelete