Assalamualaikum... salam buat semua...
Aduiii... lengoh pinggang... bukan penat mengukus nasik dagang... tapi lengoh menggulung popiah (frozen) untuk iftar beramai2 esok... naik jemu mengadap... kot le ada mesin penggulung popiah kan best... haishhhh...
Ni first time buat nasik dagang... test try...hehehe... Alhamdulillah En.FnF yang bukan peminat nasik dagang pun leh bertambah 2x... Anak2 FnF pun sukaaa... terima kasih Tun Telani 4 sharing resepi nasi dagang ni ;)
Bahan2
3 cawan beras wangi
1 cawan beras pulut
400 ml santan (2 kotak)
3 bj bawang merah- mayang
1 cm halia- mayang halus
1 sk halba
Garam
Gula - sedikit
Cara2
Rendam beras sekurang-kurangnya 4 jam
Basuh, tos, dan kukus beras selama 5 minit.
100 ml santan di campur dgn 100 ml air masak utk dijadikan santan cair. Gaul nasi dgn santan cair dan kukus hingga masak (anggaran 40 minit)
Baki santan (300ml) digaul bersama bawang, halia, halba, garam dan gula.
Bila nasi masak, gaulkan dgn baki santan, dan kukus semula selama 5 minit ke 10 minit
Hmmm sedap nyer nasi dagang. Saya mmg suka nasi dagang
ReplyDeletepeberet akak jugak...mesti sedap nih..
ReplyDeletewow sedapnya..kebetulannya hari ni akak buat gulainya untuk lauk sahur esok, cuma nasinya je nasi biase..
ReplyDeletedh cuba dlu yer...suka mkn nasi dagang...sedap nmpknye tu.....tp QH lum penah cuba buat sdri lg...
ReplyDeletekita pun dulu tak pandai mkn nasi dagang, tp bila buat sendiri eh bertambah2 pulak. hehe.. tp guna ayam, ikan x berapa lalu. hikhik..
ReplyDeletesedapnya nasi dagang...pernah mkn jer tak pernah buat sendiri lagi...nanti nk kena cuba jugalah:)
ReplyDeleteSalam kak! sedapnyer nasi dagang! kita pestaim buat nasik dagang ni terus suke :D yg leceh tu lerr nak mengarun kan nasik tu, tp hasil dia mmg teramat sedap walau penat :D ada pulak gulai ikan tongkol eeeeee...besttt!
ReplyDeleteAssalamualaikum FnF,
ReplyDeletewah nasi dagang...Nur tk pernah buat...tengok gulai ikan tongkol
tu rasa mcm sedap gitu...maybe next time boleh cuba.
Mieza suka nasi dagang..tetapi sejak hubby kena gastrik dah jarang masak sebab hubby tak leh makan...ini nasi dagang terengganu..kalau nasi dagang kelantan ia menggunakan beras khas untuk nasi dagang...kaedah yang sama cuma menggunakan beras lain...warna perang sikit berasnya..sedap!
ReplyDeleteFnF..satu lagi..bawang putih yang dimayang juga perlu dimasukkan ke dalam santan pekat tu...harummmm je baunya :)
ReplyDeleteFnF saya pun suka nasi dagang. Sbb ikan tongkol tu saya suka. Ikan tongkol tu sama spesis dgn tuna kan? Mana gmbr popiah? Berapa ketul FnF buat popiah tu sampai sakit belakang?
ReplyDeletewahh......... tgk nasi dagang akak, rasa mcm nk buat lagi sekali.. mmg hantu nasi dagang tun nih.. hasben tun warga johor tegar tu pun blh makan 3pinggan! haha..
ReplyDeleteps: kak mieza, tun xpenah mkn nasi dagang letak bawang putih. hihi
salam fnf..rajennya buat nasi dagang & nampak sedap tuuu.
ReplyDeletewahh..ada nasi dagang..daapnyer! feveret akak nih..br plan nk wat esok..insyallah!
ReplyDeleteI like i like tapi surrender kut kalau nk buat huhu
ReplyDeleteFnf dear....wa ni perebet kampung ganu kite....congrats dear...kat sini gulai rempah nasi dagang yg glamor, rempah gulai cap bunga:)
ReplyDeleteSelamat berbuka dear...
alahai kesiannya dia , lengguh ekk tp takper byk pahala dpt
ReplyDeletenasi dagang akak selalu jgk makan tp belilah he he tak reti nk buat pun
Salam Fnf.sedapnya set nasi dagang itu....favorit famili juga.
ReplyDeletepasti byk popia yg dibuat tu....kami semlm majlis berbuka puasa Msia beramai2 tp kuih pot luck dan lauk ikut pembahgian tugas...
amboih lah..sedapnye lah nasi dagang..terliur dah ni..hehe
ReplyDeletebes bes nasik dagang..
ReplyDeletegigihnya f&f buat nasi dagang. kite pun tak pernah buat lagi ni.kalau nak makan, kena buat minta orang buatkan...
ReplyDeletesuka nasi dagang.tp lagi suka nasi dagang kelantan punya ;)
ReplyDelete