Saturday, May 26, 2012

Tat telur... untuk bento

Assalamualaikum...salam sejahtera buat semua...



Tat telur ni FnF buat untuk bento Ilmi...senang aje sbb tart shell mmg selalu ada di rumah... tinggal nak buat filling aje... kali ni FnF buat tart shell kecik2...mcm saiz biskut raya...acuan tart tu bawa dari Malaysia.. Doh tat FnF guna resepi Pn Azita yang biasa FnF buat manakala filling tu FnF guna resepi Portuguese egg tart dari myresipi...suka sgt dengan hasilnya... permukaan tat tu jadi berkilat je... 


Bahan2 doh


170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart size kecil

Cara2


Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (FnF guna electric hand mixer)
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit doh, tekan dalam acuan tat pilihan. 
Buat hingga siap, cucuk2 permukaannya dengan garfu dan bakar 10 minit (ikut size tart) dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C. 
Keluarkan dari oven, asingkan kulit tat dari acuan dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan.

Bahan-bahan filling

1/4 cawan gula halus
1/4 cawan susu cair atau susu segar
1/4 cawan whip cream
3 biji kuning telur
1/4 sudu kecil esen vanila

Cara2

Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Tapis dan ketepikan.
Isikan filling ke dalam kulit tat tadi... 

Resepi asal guna puff pastry yang dipotong bentuk bulat dan dimasukkan ke dalam muffin tin.

Bakar pada suhu 180degC selama 15-20 minit sehingga masak. Biar sejuk selama 10 minit sebelum dikeluarkan.



Bento Ilmi...bihun goreng cover ngn telur, roti sosej salut breadcrumb, banana dan egg tart... buat bento untuk papa Ilmi juga...sama mcm ni tapi ada tambahan udang tempura 2 ekor...



13 comments:

  1. suka! suka!! nak ngap 5 biji! rajinnyer akak buat tat shell byk2 wat stok ye.. brp lama blh simpan shell tu kak? simpan dlm peti ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tat shell tu tahan lama juga...selagi tak lemau ok je... akak simpan dalam balang biskut yg kedap udara.

      Delete
  2. I loike hebatnya ada stok tart shell ada masa blh cuba ni tp bila ntah huhu

    ReplyDelete
  3. FnF..salam hujung minggu..banyak2 tart, tart telur masih belum dicuba..anak2 kurang gemar..depa cuma suka cis tart je..mieza sorang je yg suka tart telur..kalau dok dekat2 mau mieza serbu umah FnF sbb nak makan tart telur ni..jgn kunci pintu tauuu

    ReplyDelete
  4. salam singgah
    cantik tart telur ni, rasa nak ngap je he he

    ReplyDelete
  5. Salam FnF.dah lama teringin nak buat egg tat tp asyik bertangguh...kalau dpt yg Fnf buat ni...sedapnya.
    tengok entry kat bawah...terkenangkan desa...mmg bila kita dok berjauhan buat selalu teringatkan...

    ReplyDelete
  6. sugoi mama ilmi ni! sama la kdg2 bentou tu kuih2 msia pun kadang terselit. hehe..

    ReplyDelete
  7. salam fnf...cedih dn sayu bila bc n3 bwh tu...mesti rasa cam nk terbang balik kan?

    ReplyDelete
  8. Salam Fnf,
    Akak pernah buat sekali tapi guna pastry puff, mmg sedap. Tapikan kalau dapat yang dalam bekas tu lagi best...

    ReplyDelete
  9. Oishii souuuuu
    Pernah buat sekali jer
    Dasar pemalas hahaha

    ReplyDelete
  10. teringin nak buat sendiri tart telur ni..thanks for sharing sis :)

    ReplyDelete
  11. hmmm..daapnyer fnf! dh lama akak x mamam egg tart..nk wat maleh..nk beli kt kedai lak nmpak cam x menarik takut kureng sedap lak..adoii! kenen 2 ketui kt sini la ek!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...