Sempat je amek gambar sebelum ngap...sorang satu je... Bismillah dulu...
FnF buat 2 jenis ...salut bread crumb ngan tak salut... salut breadcrumb tu best...rangup... yg tak salut breadcrumb tu sedap makan ngan sos blackpepper dan keju... FnF buat awal dan bekukan dlm freezer... gambar pun yang dah beku punyer...heeee
Resepi beef burger dari myresipi dan roti burger dari dapur tanpa sempadan CMG.
Resepi beef burger
Bahan2
2 cawan daging cincang
1 cawan breadcrumbs(serbuk roti)
1 labu bawang besar-saiz kecil
2 ulas bawang putih
1 biji telur
1 sudu besar worcestershire sauce
garam dan gula secukupnya
Cara2
Gaul semua bahan-bahan di atas kecuali telur.
Pukul telur sekejap. Masukkan sikit demi sedikit. Agak-agak boleh bentuk, berhenti dari masukkan telur.
Ambik sedikit dan buat bentuk bulat. Kemudian leperkan/ nipis. Buat sampai habis
Lagi nipis lagi sedap.. untuk dapatkan bentuk yang nipis boleh disimpan dulu dalam freezer. Kemudian potonglah nipis-nipis.
FnF salut breadcrumb
2 biji telur dikocok
1 cawan bread crumb
Cara2
Celup burger tadi dalam bancuhan telur then salut breadcrumb keseluruhan burger.
Resepi roti burger (dah pernah share kat sini)
Bahan2
400 g tepung roti
20 g gula halus
1/4 camca teh garam halus
1 camca besar susu tepung
2 camca teh instant yeast
250 ml air
30 g lemak sayur (shortening)
Cara2
Satukan semua bahan doh kecuali air dan lemak sayur, gaul rata. Tuang air dan gaul hingga menjadi doh. Tambah lemak sayur dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal (lebih kurang 20 minit menguli jika guna tangan).
Bulat2kan doh dan tutup dengan plastik bersih, perap 1 jam.
(FnF lebur semua dalam bread maker...tunggu hingga breadmaker siap menguli)
Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, kemudian bagi kepada 10 bahagian sama besar.
Ambil satu bahagian, kemaskan dan bulat2kan doh, letak dalam paper cup khas berukuran 4 cm, tekan sedikit doh tadi.
Buat hingga siap.
Perap selama 45 minit atau hingga naik sekali ganda.
Sapu permukaan setiap doh dengan putih telur, tabur sedikit bijan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit.
wah best bile semua buat sdri...rajinnya dia...myelerakan n sgt2 comeiii...pasti sedap ni
ReplyDeletetgk gambar, dh teringin nk makan beger :)
ReplyDeleteCian dia.... semua kena homemade ya... takpe... air tangan isteri/ibu kan lebih berkat... AMIN.. cute-mute je burger tu... ogyep kena 2 biji tu..
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteWaaaa ni dah cukup rajin, semua buat sendiri, lagi terasa keenakkannya kan. Jarang org tak suka makan burger....ringkas tapi sungguh menyelerakan..
Wah! sedap ni.. mood nak mengunyah burger tetiba mari.. cari kat Mc D laa jawabnya hehehehe...
ReplyDeleteRajin betul dia buat burger..kalau Rahel nak makan burger guna roti yg beli jer..daging burger pun beli yg dah siap gak..
ReplyDeleteBangga tau kalau kita buat sendiri, org lain mkn airtangan org yg tak dikenali.
ReplyDeletebetul tu, kalau kat malaysia ni, malas den nak menguli2 ni...
ReplyDeletewah.. best! tun pernah buat nugget je, burger blm pernah buat sendiri lg. nnti nk try jugak lah ^^
ReplyDeleteOrg tochigi terjah plak
ReplyDeleteOishii sou lama x bikin sbb lazy
Hahaha...dok Chiba sure kenai ngan Lin chan ekkk
sedpanya..buat sendiri lg best kan..dapat mkn puas2..fnf balik msia nnt lepas dendam tau..beli jew:)
ReplyDeletekalau dok merantau gitulah kan semua kena buat sendiri kalau nk mkn mcmx2 tu kalau malas tak makan la jawabnya..hehe
ReplyDeletesangat sesuai buat bentou anak2 gi sekolah kan!:D Ilmi mesti dah fasih nihonggo, cepat betul dia belajar kan! meh dtg main urutoraman ngan Haziq kat sini. hihi..
ReplyDeleteSalam perkenalan,
ReplyDeleteDtg dari blog Asmara ... :-)
Assalam FnF,
ReplyDeleterajin betul dia buat daging dan roti burger sendiri..
tapi begitulah kan..kalau duduk dinegeri yang susah nak dapatkan makanan halal
terpaksalah buat sendirikan..:)
Sedapnya..satu kelainan buh serbuk roti...mst sedap banget ni :-)
ReplyDeleteStatement tak de maknanyer tu memang lah betul hahaha.. Beli roti gardenia n burger cap ramly.. Settled hehe
ReplyDeletekagum la..terbaekkk
ReplyDelete