Assalamualaikum...salam pagi jumaat buat semua...
Actually FnF tak plan nk buat apple crumble tart pun... projek ni terjadi disebabkan sedih melihat kulit tart yang dah banyak hari dok diam dalam tupperware... Ilmi dan adek yang suka makan kulit tart nih pun dah naik jemu...
Last2 FnF decided to bake apple crumble tart since apple pun ada 3-4 biji dalam esbok... Buat for breakfast lagik tuh bersama Famili Chiba...ada dalam 15 orang kot... tat nih sebagai pemanis mulut aje... main course nasik lemak... disebabkan 2x bakar kulit tart tuh jadi agak garing sikit tapi tak hangit ye... rangup gituw...
Resepi asal apple crumble pie from Sis Rima. But since kulit tat tuh FnF guna yang sedia ada lebihan buat cheese tart, maka FnF guna resepi filling aje...Best sangat filling nih... manis pun sedang2 gitu...
Bahan2 pie crust (FnF guna resepi kulit tart dari sini)
190g tepung gandum
40g gula
1/4 sk garam
120g butter
1 bj kuning telur
Filling
5 bj epal hijau (FnF ganti epal fuji yg besar 3 1/2 bj) - kupas kulit, potong dadu
2 sb butter
100g gula (FnF letak 80g sebab guna epal fuji)
40g kismis
1/2sk cinnamon powder
2 sb tepung gandum
crumble
150g tepung gandum
40g gula (FnF letak 60g)
1/4 sk garam
75g butter
Cara2
Pie crust
Masukkan tepung, gula, garam. Gaul dengan butter sampai jadi serbuk
masukkan kuning telur, uli hingga jdi doh.
Sejukkan dalam peti ais.
Filling
Cairkan butter dan gula dalam pan...guna api sederhana.
Masukkan epal yang telah dipotong dadu tadi
Masukkan juga kismis
Masak atas api sederhana hingga lembut
Masukkan cinnamon powder dan tepung.
masak hingga sebati. Sejukkan.
Crumble
Gaulkan tepung, gula dan garam bersama butter sehingga menjadi serbuk crumble.
Apple crumble Pie
Gelek doh dan tekan ke dalam acuan pie. Trim dan kemaskan sisi pie .
Masukkan filling epal dan tabur crumble di atasnya.
Bakar pada suhu 180degreeC selama 25 ke 30 minit.
nmpk sedap je tart nie....:)
ReplyDeleteAlahai FnF..dapnyer tart tu..semalam mieza pun mengetart juga..tp tart bluberi n stroberi org nak tunang tempah..belum pernah cuba tart crumble ni..nampak juga kat dapur rima nun...insyaAllah kena cuba gak..bila? tatau hahahaha
ReplyDeleteMesti cuba resepi k.rima ni filling dia memang best
DeleteComel-comel ni tat..gue suka la..bagi gue tumpang makan skali..
ReplyDeletebudak2 kat umah dh jemu?? haa... meh hantar kat tun meh.. confirm kejap je licin nih..
ReplyDeleteteringat 1st time buat apple crumble... nak buat camana, dah jakun sangat sampai terhangit di bawahnya
ReplyDeletebest ni ,tapi bab nak menerap tart shell tu yg tak best.
ReplyDeletechumil2 la fnf..bab shell tu kita pun malas..he hhee tapi bab makan kita no 1 yer..:)
ReplyDeletefnf..nape sangat rajin ni..terlir saya tengok entry dr bawah nun..macam2,bestnya la kalau berjirankan..hehe
ReplyDeletep/s:tak tahu lagi bila nak ke sana..actually kami belum pernah lagi ke disneyland..insya Allah,ada rezeki kami ke sana, bolehla jumpa kot..
Lia...Disneyland dekat sgt dah dengan rumah saya tau...kalau gi nnt jgn lupa singgah ke rumah ye... ;)
Deletealahai comeiii apple cumble tart tu...tgk dh tau sedap...
ReplyDelete