Japanese roll cake merupakan kek span yang digulung bersama fresh cream dan buah-buahan pilihan (strawberi, kiwi dan peach etc) dan ianya amat popular di Jepun. Ia mudah didapati di mana2 kombini atau supa dengan harga yang murah... Di Jepun kek gulung ini dikenali sebagai roll cake manakala di sesetengah negara lain dikenali sebagai swiss roll.
Kebanyakan roll cake yang dijual di kombini / supa diragui kehalalannya kerana mengandungi nyukazai (emulsifier) yang tidak diketahui dari sumber haiwan atau tumbuhan.
FnF guna resepi kek span feveret FnF dan menghasilkan 2 biji roll cake menggunakan loyang roll cake 24 x 24cm.
5 biji telur size M
140g gula
15g ovalet
140g tepung halus*
1 sk baking powder* (* diayak bersama)
1sk esen vanila
70g minyak jagung
2 sudu besar susu segar
Bahan2 krim
300ml fresh cream
3 sudu besar gula
Buah2an pilihan (FnF guna strawberi, peach dan kiwi)
Cara2
Pukul telur, gula dan ovalet hingga betul2 kembang dan gebu.
Cara FnF (sesuai jika menggunakan hand mixer) - Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur hingga meringue, dalam bowl lain pukul kuning telur bersama gula dan ovalet hingga kembang dan gebu... kemudian satukan putih dan kuning telur yang telah dipukul berasingan tadi.
Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Kaup balik hingga sebati. Masukkan minyak jagung, esen vanila dan susu segar. Gaul rata.
Masukkan 1/2 adunan ke dalam loyang roll cake 24 x 24 cm yang telah di gris dan dialas dengan baking paper.
Bakar pada suhu 180degree C selama 12 minit sehingga masak (lightly brown). Bakar 1/2 bahagian adunan lagi - menghasilkan 2 keping kek span.
Keluarkan kek span dari loyang dan terbalikkan... Tanggalkan baking paper dari kek span. Suamkan atas wire rack.
Alaskan kek span atas parchment paper yang baru dengan brown side disebelah atas.
Pukul fresh cream dan gula dalam mangkuk yang kering dan bersih. Pukul hingga kembang. Jgn over beat.
Potong dadu buah2an pilihan.
Sapu permukaan kek (brown side) dengan krim. Susun buah2an pilihan di atas krim. Tinggalkan 1 inci di kedua2 hujung kek tanpa buah.
Gulung kek menggunakan parchment paper (macam buat sushi roll)
Sejukkan dalam peti ais.
Potong menggunakan pisau yang telah dicelup dalam air panas dan dilap kering. Ulang teknik ini setiap kali memotong untuk dapat potongan yang cantik.
wah sgt comeii...nmpk lembut sgt tu...gulungan pon cantik...sedap
ReplyDeletekek kt nihon mmg best kan....kalo kombini tuh sure rambang mata...kite mmg rindu sgt222 nak2 castella...waaduhhhhh lepas pantang sure nk balas dendam balik buat ni ehhee..cantik gulungan akak...
ReplyDeletewah...sngt sedap didlm itu ada buah buahan....
ReplyDeleteterasa sdap je kat tekak bila mknnya...
setuju... Rollcake ada buah2an mmg best kan.
DeleteQH & sabar dubai... saya gulung cam wat sushi roll tu...Alhamdulillah senang nak gulung.
ReplyDeleteMemang dah lama teringin nak buat japenese roll cake ni.. ade yg panggil taiwan roll cake.. elizabeth roll ke aper nama dia.. tak pasti lagi.. tks for sharing!
ReplyDeleteOh Elizabeth roll pun ada gak ye...Kak Rima selalu travel mesti tahu byk nama2 kek yg pelik2 kan ;)
DeleteCantiknya kek gulung ni..suka tengok..
ReplyDeleteSAlam my dear.. huaaa inilah yang sedap! i like,...:))) ada resipe nanti nak cuba bolehkan??? nampak menarik, sedap dan huaaaaa... nak semuaaaaaa..:)) psst boleh ke?? cakap berbisik ni heheheh
ReplyDeleteSalam FnF,
ReplyDeleteNampak sungguh cantik dan lembut, kalau dapat sepotong alangkah bahagianya...
cantikk!! suka tgk tang buah2 kat dlm tu. tun dh lama teringin nk buat, tp xterbuat2 lagi. huhu
ReplyDeleteSuka sgt kek2 yg bergulung mcm ni, tp tgn ku keras kejong...huhu...tak berani buat.
ReplyDeleteCantik la gulungan FnF tu...
Dah lama bangat tak buat swiss roll... tengok FnF punya, rasa terajak pulak nak buat.... Tapi, ntah bila agaknya ya...
ReplyDeleteyg best buah2 fresh kt dalam tue..dh lama berangan nk buat swiss roll..tggu masa jer nie..:)nampak gebu jew..:)
ReplyDeletesalam FnF..tq mai visit dapur akak..waahh kt sini pun menu hebat2..i loikke! swissroll x pernah berani akak cuba sbb ngeri takut x jd gulungan tu..hehe!
ReplyDeletekek yang sedapppp!!!! sangat!! confirm nak cuba! tq dear!
ReplyDelete