Friday, March 30, 2012

Pau Goreng ala karepan Jepun

Bersambung dari entry semalam... resepi yang sama cuma... instead of kukus kali ni FnF goreng ala2 karepan jepun...bersalut bread crumb...Trial n error je sebab anak2 tak berapa suka pau kukus inti kari... roti karepan Jepun satu famili suka.... Alhamdulillah elok lembut dan gebu...lebih sedap dan gebu dari resepi roti karepan yang biasa FnF guna...rangup diluar, gebu dan lembut di dalam...


versi bulat2 untuk jamuan soubetsukai...majlis perpisahan
Resepi asal dari blog kak ida 1001 resepi di sini untuk pau kukus. FnF buat 1 kg tepung pau bluekey.


versi lonjong untuk makan di rumah...
Bahan2

1kg tepung pau blue key
1 paket 11g mauripan yeast
1 cawan gula putih halus
1/2 cawan minyak jagung
2 1/2 cawan air
1 sudu kecil garam (resepi asal tiada)

Untuk salutan pau goreng ala karepan

3 biji telur dikocok
bread crumb secukupnya

Cara2

Larutkan gula dalam air
Gaul rata tepung dan yeast dalam mangkuk mixer
Masukkan minyak ke dalam tepung
Dengan mengguna hook menguli, gaul tepung perlahan-lahan sambil tuangkan campuran air kedalam tepung
Gaul adunan dengan kelajuan perlahan selama 3 minit hingga doh menjadi seketul dan tiada yang melekat pada mangkuk adunan
Letakkan doh pau ke atas papan/dulang dan uli selama 10 ke 15 minit dengan tangan hingga doh menjadi licin dan kenyal

FnF uli menggunakan breadmaker

Timbang doh menjadi bebola kecil seberat 60-70g setiap satu
Ketepikan doh selama 10 ke 15 minit
Leperkan doh dan isikan intinya 1 sudu besar.
Tutup dan bulatkan doh cantik-cantik atau anda boleh bentuk doh ikut bagaimana yang anda suka.
Biarkan doh selama 30 minit atau hingga ia betul-betul kembang dan gebu

Untuk pau goreng ala2 karepan jepun

Golek2kan doh dalam telur yang telah dikocok
Golek2 pula ke dalam bread crumb biar memalut keseluruhan doh pau
Goreng dengan api perlahan hingga garing.

Inti ayam

Bahan2

3 keping ayam boneless (anggaran 700g) - buang kulit dan potong kecil-kecil
3 biji kentang - potong dadu dan goreng sekejap
3 sudu besar sebuk kari ayam + 1 sudu besar serbuk rempah kurma + 1 sudu besar cili blender - campur air sikit untuk jadikan pes (seperti masak kari)
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih* tumbuk
seinci halia - ketuk
daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang
garam, gula

Cara2

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang tumbuk, halia, daun kari dan kayu manis, bunga lawang
Bila dah wangi masukkan pes rempah tadi dan biarkan didih sebentar
Masukkan ayam, garam, gula dan perisa...kacau hingga separa kering
Masukkan kentang yang telah digoreng
Kacau lagi hingga kering
Angkat dan sejukkan
Isikan dalam doh pau



Selamat mencuba semua...pasti anda akan berpuas hati dengan hasilnya... ;)

2 comments:

  1. wahh memang mcm karepan. saya pernah juga buat hari tu untuk budak2. tapi saya intikan dengan inti manis. suka la sangat budak2 mkan. hehe inti pedas gini diorg tak leh makan lagi, tapi kita la yg pulun kan. mmg sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan...karepan roti inti kari yang popular kat jepun...tapi tak halal sebab inti daging... biasa saya buat guna tepung roti...kali ni try guna tepung pau pula...siap import tepung dari malaysia ;)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...