Ikan cencaru bakar ni memang favourite Mrs FnF dari zaman gadis... ;) buat untuk lunch semalam... ikan keli bakar pula favourite Mr FnF... tengok style bakar tu...tak main le bakar dalam oven atau griller... yang ni real punye... tradisional style...siap guna pelepah dan sabut kelapa untuk kepit dan bakar ikan... ikan keli tu pula cucuk ngan lidi kelapa supaya ikan tak patah masa dibakar...
Budak2 yang setia menunggu ikan siap dibakar... sporting je anak2 bujang FnF ni berposing tengah panas sambil tunggu ikan bakar...takut kucing bawa lari...heeee ;)
Air asam kicap ni sebenarnye yang semalam punya... untuk cicah ikan cencaru bakar... hari ni buat ikan keli bakar...recycle je laa air asam semalam...tambah cili padi je...tak baik membazir kan... ahaks...
Balik Jepun nnt sure akan teringat2 akan keenakkan ikan bakar style kampung ni...huhu... nampak sedap kan...
Ikan keli yang dah siap dibakar tu, separuh dari nya mak Mrs FnF buat masak lemak cili padi... sedap sangat...terasa kesedapan ikan keli bakar tu meresap dalam kuah lemak cili padi...
Resepi ikan keli bakar masak lemak cili padi style mak Mrs FnF... bukan style negori 9 ye... mak Mrs FnF orang utara...
Bahan2
3 ekor ikan keli bakar kerat 2
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
10 biji cili padi (ikut kepedasan)*
2 cm kunyit hidup*
2 cm halia diketuk
2-3 batang serai dititik
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 keping asam keping
garam secukup rasa
Cara2
Tumbuk halus bahan bertanda *
Rebus ikan keli bakar bersama bahan tumbuk, halia yang diketuk, serai, asam keping dan santan cair sehingga mendidih dengan api sederhana.
Tuang pati santan/santan pekat, Pastikan kuah setara atau lebih sikit dengan paras ikan... perasakan dengan garam secukup rasa, masak dengan api kecil. Jika dah ok, tutup api.
Untuk minum petang, FnF merajinkan diri buat donut lembut lagi gebu ni...adek yang paling suka makan donut... FnF buat 1/2kg tepung, separuh digoreng untuk minum petang semalam, separuh lagi FnF goreng sekejap just nak matikan yis, dan goreng untuk breakfast pagi tadi...
Mantain gebu sepanjang masa... resepi dari Hasue myresipi.
400g tepung roti
100g tepung gandum (FnF guna tepung superfine bluekey)
50g marjerin / butter lembut
11g yis (sepeket)
1 sudu besar shortening
1sk bread softener (resepi asal takde - tak letak pun takpe)
2 sudu makan gula
2 sudu makan susu tepung
1 biji telur
190-200ml air suam
1/2 sk garam
Cara-cara
Satukan semua bhn kecuali air ke dlm mangkuk. (FnF larutkan yis dengan sedikit air dan gula dan tunggu hingga berbuih - untuk pastikan yis aktif - baru di campur ke dalam tepung).
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sebati hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di tangan.
Tutup doh dengan kain lembab@plastik wrap hingga naik dua kali ganda.
Canaikan doh dan terap menggunakan acuan donut.
Biarkan seketika dlm 10minit (doh nih cepat naik).
Panaskan minyak.Goreng hingga kekuningan.
Dah sejuk taburkan ngan gula aising atau topping kegemaran anda.
Peminat setia sate |
Citer lak pasal makan2 yang beli punya... harga memang tak payah cakap lah...terasa sangat mahalnya... kalau di jepun, kami jarang sangat makan diluar... balik Malaysia sekali sekala layan jugak le tekak yang nak makan macam2 kan...contoh nya... sate pasar malam...
Sate ayam ni beli kat pasar malam Kg Awah... harganya rm10... termasuk nasi impit 2 paket... mahal giler kan... nasib baik le sedap... selalunya di Jepun FnF buat sendiri je... puas makan... kat Malaysia kurang rajin la pulak...
Di Jengka kami jarang2 makan diluar...tiap2 hari masak...orang kampung ler katakan... lagipun tak banyak choice untuk makan2 kat luar... kami sempat makan di restoren secret recipe je kat Temerloh...as usual la kan...secret recipe memang mahaiiii le ya amat... layan je la menu kami makan kat SR ni...
Grill chicken with tomato sauce & cheese... ayam dia tak moist laaa...tak best... order lasagna jugak... lasagna SR sedap... |
hot coffee for Mr FnF |
Fish & Chips for budak2... order mushroom soup gak |
Mrs FnF order raspberry cheesecake ni sbb ingatkan baked cheesecake...rupa2 nya non-baked...alahai... salah order daaa... |
Yang ni choc indulgence...budak2 yang nak makan... |
Masa balik Melaka last weekend, sempat makan kat Nando's...sebelum pergi botanical garden ngan dinner kat Alai ikan bakar...entry kat sini... Nando's memang favourite Mr FnF... we all siap beli 2 botol sos Nando's untuk bawa balik Jepun... plannya nanti kalau buat roasted chicken bolehlah makan ngan sos nando's...ngeeee... ;)
kurus2 je ayam Nando's ni... |
Masa dok belek2 menu tu, terpikat ngan caramel cheesecake ni... dulu FnF pernah buat disini... so nak try lah rasa yang beli punya... seyes tak best...huhu..cheesecake dia tak moist... caramel lak tebal sangat...manis ya amat caramel tu...boleh kena kencing manis tuuu...so... FnF prefer yang buat sendiri...masuk lif angkat sendiri la pulak...hihihi...
Menu sihat...salad... tapi salad dressing tu pelik la pulak... macam minyak zaitun tapi ada rempah ratus and daun2... last2 we all minta tukar salad dressing... yang biasa2 tu...sos seribu pulau...hihi...
Hot coffee...mocha kot kalo tak silap...lupa daaaa...
Adek pedas sebab minum air epal soda... campur sprite kot... mama dah kata tak boleh minum...dia nk juga...sekali rasa lepas tu terus dia reject...tak mo dah... ;)
Agak2 mana lagi best? Makan di rumah atau beli? Entry cerita makan2 Malaysia belum tamat lagiii... ;) to be continue ;)
eeeiiii geramnyeee hhahahah :P
ReplyDeleteaduhai...tak dapek nak tolong...ngeeee
Deletegulp!sedapnyaaa..serius tertelan2 air liur nampak semua makanan tu..uwaaa,sangat jeles.
ReplyDeleteserius,kalau balik malaysia makan kek yg dibeli,even beli kat SR pun dah tak terasa kesedapannya kan..hehe,lagi sedap buat sendiri kot.ecece,masuk bakul,angkat sendiri nih..hehe
pssstt..sweet paprika tu saya tak letak pun..saya ganti dengan paprika biasa je.pastu last week,paprika dah abih,saya guna chili powder je..
Tq Kamalia... balik Chiba nnt wajib cuba roasted chicken tu ;)
DeleteMakkk aii...sedapnya
ReplyDelete