Saturday, March 31, 2012

Gulai tempoyak ikan patin

Temerloh sangat terkenal dengan keenakkan masakan ikan patin... Ikan patin sangkar Sungai Pahang dijual antara RM12 - RM14 sekilo. Anggaran berat seekor ikan antara 700gram ke 1kg. Rasanya sangat sedap... tidak hanyir... tiada bau lumpur sebab dibela di dalam sangkar disepanjang pesisir sungai Pahang. 


Di Jepun ada juga dijual ikan patin... import from Vietnam kalau tak salah FnF...sebab teringin sangat nak makan, FnF beli juga...tapi sekali tu je...lepas tu ampun tak nak beli dah...sebab hanyir sangat dan berbau lumpur... almaklumlah..tekak dah biasa makan ikan patin Temerloh yang sedap...

This food was cooked a day before we return to Japan... Gulai tempoyak ikan patin...huhuhu....really miss this dishes... 

Jom semak resepi cara ibu Mrs FnF... boleh juga letak bawang kecil (tumbuk) dan timun cina... takde masalah... style famili FnF tak letak sayur dalam masakan ikan patin...bawang pun tak letak... ;)

Bahan2
Ikan Patin (2 ekor anggaran 1.5kg) - dipotong
15 biji cili padi (ikut pedas yang disukai) *
2 cm kunyit hidup * (tumbuk *)
2 senduk tempoyak (agak-agak - ikut kepekatan yang dikehendaki)
1 ikat daun kesum

1 keping asam keping
air secukupnya
garam, serbuk perasa secukup rasa

Cara2
Potong ikan patin dan cuci dengan asam jawa untuk hilangkan bau hanyir
Masukkan ikan, bahan tumbuk, asam keping, dan air dalam periuk. Paras air sama dengan paras ikan. Masukkan juga tempoyak. Masak sehingga mendidih. Masukkan garam dan serbuk perasa (aji) secukup rasa. Kecilkan api.
Masak dengan api kecil hingga kuah tempoyak pekat.
Sesuaikan rasa dan tutup api...sedia dihidangkan bersama nasi panas.
Ikan patin liar sungai Pahang...
Selain ikan patin sangkar, FnF sempat juga beli ikan patin liar Sungai Pahang... kami beli di sebuah restoren yang menyajikan masakan ikan patin... harga agak mahal...RM130 sekilogram... berbanding ikan patin sangkar yang agak kecil... berat ikan patin liar ni melebihi 2kg... kami beli kerana dikirim oleh seseorang... 

Huh...apa pandang2...




6 comments:

  1. bila balik temerloh(kg husband) rmh tokwan ngan aki mesti ada patin tempoyak tak pun asam rebus. tp sayangnya saya tak boleh makan. huhu.. rugi betul. mmg mahal kan patin liar, rumah tokwan tu pun selalu dpt patin liar sbb dduk dkt sungai pahang, bila ada org kg dpt tangkap tokwan selalu beli, kalau anak patin panggil ikan juara kata tokwan la. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh...hubby k.as orang temerloh juga ke...kat jengka susah nak dapat patin liar...orang jengka tak rajin memancing kot...hehe...harga patin liar tu boleh dapat anak kamben sekor...hihi

      Delete
  2. saya jugak spesis mcm kak as..saya tak boleh makan ikan air tawar..
    tapi,kalu pi rumah mak teh kat temerloh,mesti ada lauk ni..selalunya ambik kuah je..hehe
    nampak sedap sungguh ibu Mrs FnF masak tuh..terliur saya tengok kekuningan kuahnya tuh..
    p/s:sini sakura mankai awal mei..gmbr tu tahun 2010:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh...patut laaa...confuse jugak...patutnya belah selatan dulu cherry blossom baru naik ke utara kan...kat chiba baru berputik...

      Delete
  3. salam..mmm buat kecur air liur aje..:P
    mmm kat sini nasib baik ikan patinnye tak hanyir so boleh la beli selalu..cuma tak dapat nak masak tempoyak sbb durian agak mahel dn sayang lak sesekali beli nak buat tempoyak hihihi..penah buat sekalije, tp tak masam dah buat masak tempoyak ni so tak kaw la cam kat msia...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan patin kalau bakar pun sedap... keluar minyak2 ikan tu... mak/ayah mertua saya (orang Johor) pula suka ikan patin masak asam pedas... tapi nak ikan patin Temerloh je... ;)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...