Monday, May 14, 2012

Undoukai (Sports day) @ Midori Elementary school

Salam buat semua...

Undoukai atau sports festival sekolah Ilmi... 


Di Nihon biasanya undoukai berlangsung sekitar spring... hanya ada dua team...team merah (aka - yg pakai topi merah) dan putih (shiro-topi putih)...

ilmi pasukan merah...


Konsep sukan sekolah rendah kat sini...sume game secara berpasukan...takde game individu... acara lumba lari bawa baton sampai berbelas2 orang... tarik tali dan sukan2 lain pun sampai lebih 50 orang setiap pasukan...sangat laaa ramainye... diorang bukan nak tunjuk sape yang kuat tau...tapi nak tunjuk semangat kerjasama dalam pasukan...


Apa yang penting...kerjaaaaaaa-sama... sila nyanyi macam citer wonderpet...ehehehe

kebanyakan game yang dipertandingkan adalah game yang sesuai untuk semua kanak2 tak kira yang kuat lari ataupun tidak... termasuk game tradisional Jepun... game ala2 sukan olimpik tuuu agak tak sesuai kot utk budak2 sekolah rendah nih...


Bakar semangat skettt...rumah putih...


Rumah merah lak... semangat ninja kot...hihihi


Ilmi yang ceria... ilmi masuk acara lumba lari 50m, tamaire ngn tarik tali... semuanya secara berpasukan


Ready for tamaire... masukkan bola dalam basket... dalam game nih student darjah 1 akan berpasangan ngan student darjah 6... 


Tamaire... masukkan bola dalam basket kat tiang gol merah tu... rumah merah menang...


Ada jugak acara untuk ibu bapa...menari ala poco2 gitu...budak2 semua dah practice kt sekolah supaya semua ikut gerak tari yang sama...kelakar pulak tengok org dewasa menari ngn anak2 diorang...ilmi pulak mula2 menari ngan abg2 dan kakak2 dia (adik2 undergrade Chiba daigaku... yang turut sama join FnF undoukai sekolah Ilmi)... punya lah ilmi hepi... tau aje laaa... jiwa remaja abg2 n kakak2 Ilmi nih... dah la menari depan sekali... huk alohaaa...


Keluarga Chiba...almost all malaysian Chibadai datang... 


Alkisah Ilmi yang bersemangat waja nak lumba lari 50m...


tengah lariiii....tiba2...eh ada ulat laaa...terus dia takut tengok ulat dan patah balik ke belakang...adui laaa anak omak... dapat nombor 5 dari 6 orang...lane ke 3 dari kanan...


Maskot sotong... takotan dan ikaman...


Banyak game  best2 seperti tsunahiki (tarik tali), tamaire, kibasen (cavalry battle), creative dance, dan lain2. FnF tak banyak amek gambar game sebab shoot dalam video...

Creative dance...
tsunami

tembok ombak tsunami



Game pilihan FnF.... kibasen (cavalry battle)...takde gambar gak... sob3x
kibasen...tq mr.google
Kibasen nih game perang... Setiap pasukan merah dan putih terdiri daripada lebih 20 kumpulan... 1 kumpulan melibatkan 4 player. 3 player akan menbentuk triangle, facing each other, holding hands untuk mengangkat ahli ke 4. Kesemua player akan pakai topi / headband. 

Apabila perang bermula, 3 player yg membentuk triangle akan mara ke arah musuh dan player keempat yang diangkat akan berusaha untuk menjatuhkan topi / headband musuh at the same time kena pastikan topi yang dipakai tidak dijatuhkan pihak lawan. Setelah tempoh perang tamat, pasukan yg mempunyai kumpulan yg paling banyak dapat jatuhkan topi lawan dikira pemenang... Untuk game kibasen... rumah merah menang lagi... keseluruhan pun rumah merah menang...

Agak2 kalo sukan sekolah rendah kat Malaysia ada game galah panjang, baling selipar / tin... dan lain2 game tradisional Malaysia... mesti best...maklum le budak2 memang suka main game2 mcm ni...sume boleh join tak kira kuat lari atau tak... 

FnF dulu masa kecik2 sgt suka main... tapi masa hari sukan masuk acara perbarisan jek...sbb tak kuat lari...kikiki...sekiannn...


7 comments:

  1. Very good kan.. penuh semangat kesukanan... actually, itu yang kita nak, participation of every single students... bukan yang kuat lari aje..

    ReplyDelete
  2. seronoknya tengok anak2 main..bersemangat! ;)

    ReplyDelete
  3. Assalam fnf, tadi dah snggah sini tak sempat nk abis taip komen lappy terpadam pula.best tgk sukan kat sana..meriah yer budakx2 pun seronok tu:)

    ReplyDelete
  4. Salam FnF,
    Merahnyaaaaa mak ngah.....seronok tengok budak ramai2 pakai kaler yang sama, bersemangat gitu....

    ReplyDelete
  5. Salam Fidzah! baru hari ni nak bw. hihi.. nak khatam entry yg lepas2. Thanks sgt haritu, makanan yang sedap2 dan layanan terbaik. Jemput dtg sini pulak nnti. miss u!! hehe..

    ReplyDelete
  6. Salam FnF,
    bestnya duk negara orng ye....mcm2 budaya bole rasa tu...sukan nya pun mcm2 ye...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...