Monday, May 7, 2012

Kek pisang... back to FnF normal life

Salam buat semua... Monday blues today...huh... after 1 week cuti sekolah.. seronok cuti2 golden week...hari ni Ilmi dengan mood bermalas2an nak g sekolah...siap masak2 for our breakfast dan siapkan bentou... mata terasa sangat mengantuks mahu sambung tidur...hehehe... maklumlah kat chiba skrg subuh awal pukul 3 pagi... sun rise pukul 4.40 pagi... kul 6.30 pagi kejut ilmi bangun mandi, breakfast, dan siap2... gi sekolah kul 7.30 pagi... jalan kaki as usual. Lepas 7.30 pagi semua org dah keluar...tiba2 terasa sunyi rumah ni... rindu pulak suasana bising2 masa golden week... huh... Back to our normal and simple life in Chiba... 

Hari ni FnF just nak share resepi yang FnF suka dan selalu buat bila terasa nk makan makan kek pisang... macam2 version ada nih... 

First version...snowy kek pisang...





Kek ni FnF buat untuk bentou FnF masa jalan2 bercuti ke Fujisan, Hakone dan sekitar Kawaguchiko masa winter (Januari 2012)... Kat Nihon nih selalu kami travel mesti bawa bentou... kek ni siap bungkus aluminum foil...masuk hand beg... mendaki gunung bersama kek pisang...ganaz gitu... padahal naik ngn cable car aje ponn...ehehehe... sampai puncak hakone FnF beli hot chocolate makan ngn kek pisang...itu lah menu lunch kami hari tu... ahaks... 

second version...kukus...ala2 apam pisang...


Yang nih FnF buat for breakfast...cerita lama la jugak...teko kopi tu pun dah pecah FnF kerjakan...kikiki...kes terjatuh dari rak pinggan... terus pecah... pyrex tu padahal nye... apapun versi kukus ni mmg gebus dan lembut sangat...macam span jek dalam mulut...

Third version paling special... versi hangit...


The latest...buat masa cuti golden week for dinner... Nasib baik tak rentung terus... masih boleh dimakan...cuma bila terover bake...kek pisang akan jadi dry...kurang moist... aduhhh...tension seh... kek hangit...


Okeh...jom semak resepi kek pisang feveret FnF nih... sumber dari hanamemories disini

Bahan-bahan

190g pisang ranum
180g tpg gandum (FnF guna tepung kek Jepun yang sangat ringan)
180g gula halus
3 biji telur
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu susu segar

Cara-cara

Blend pisang, susu dan sedikit gula.
Pukul telur, baki gula, dan ovelet hingga gebu. 
Kemudian masukkan pisang blend tadi dan juga minyak. 
Masukkan tepung, baking powder dan soda bicarbonat yang telah di ayak. 
Bakar 40 minit pada suhu 180degree C.... sonang jaa... Nak kukus dalam cup kecil2 pun boleh...gebus je...

17 comments:

  1. cantiknya gebus ,aci tiru hehehe

    ReplyDelete
  2. FnF...wahhh kek pisang dalam snow..cantikkkkkkkkkk sgt2...ni yg terasa nak gi jepun makan kek pisang ni...mieza ni tak reti ambik gambar..mieza pakai eos 600d..fnf pakai 60d kan..nak belajar ambik gambar dr fnf laaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mieza, FnF sebenarnye utk food photography tak reti nak prop2 bagai...rumah pun suram2 manja gitu walaupun disiang hari... rumah FnF ni cahaya masuk masa pagi je... lepas zohor dalam kul 12 dah stat suram. Jadinye FnF amek gambar tak kira siang atau malam...main belasah aje...

      Delete
  3. perghhh pic 1st tu mmg cantik sesgt...dh kali ketiga yer buat...sma la mcm QH...walau dh byk kali cuba satu2 resepi tu...kadang tu ade gak failnya...hihi...mesti sedap ni sbb dh byk kali buat...bleh tiru nti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la nye...hangit pun nk tunjuk kan3x ;)

      Delete
  4. haha.. yg paling special tu yg mahal tu. bukan senang nk dpt tu ;p
    tun nk tumpang makan yg snowy kek tu buleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh...kena tunggu snow tahun depan nih... buat kek pisang lagi...hehe

      Delete
  5. Comel-comel je semau kek ni..nak yang mana satu?

    ReplyDelete
  6. waaaaa berlatar belakangkan yuki syoknyeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  7. nak kek yg pic mula2 tue..h ehehee..cantik2 pemandagan tue..sambil mendaki dan makan kek..waalaaweeii..semangat2..:)

    ReplyDelete
  8. samalah mcm kat sini juga subuh dah semakin awal jam 3pagi kalau summer nanti beza 1 jam jer dgn isyak.kekadang saya tak tido tunggu subuh.lepas subuh baru tido...apa nk buat kalau tido nanti terbabas jer subuh..hehe sedapnya kek pisang...lama tak mkn ni.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena bulan puasa ni time summer lagi kan...ganbare kita... ^_^

      Delete
  9. hehehe ganas2 naik gunung bawak kek pisang..mesti kek pisang kat msia jeles hahahah :P

    ReplyDelete
  10. Zila 4ever, sitiezahim...

    mmg ganaz giler kan kek pisang tu naik gunung...act. dah biasa pi jalan2 mesti bawa bentou... kalau balik hari bawa bentou nasik...kalau bermalam bawa kek, kukis dan Brahims...nasik beli kat kombini... dulu masa gi Kochi (selatan jepun) lagi dasyat...siap bawa rice cooker sbb masa tu tekak tak ready lagi ngn beras jepun...ehehe...

    ReplyDelete
  11. Assalammualaikum.. wahhh sangat simple dan sangat sedap dah tentunya... tak pe teko pecah beli lagi tiga hehhehehe...:))) sedapnya....

    ReplyDelete
  12. FnF..mieza dah try resepi ni..jemput tgk kat blog mieza :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...