Salam buat semua...
Baking this cake for FnFs' dinner with geng Chiba daigaku... FnF masak nasi putih, sup tulang dengan sambal kicap, rendang ayam, sambal telur dan sayur goreng...yang simple2 aje for our dinner dalam 17 orang... kek nih sebagai dessert.
Untuk kek span coklat, FnF olah resepi dari kakRima, untuk mousse dan ganache pula FnF guna resepi dari kakIta masam manis. memang sedapppp... keenakkannya tak jauh beza dengan SR... erk... sebenarnye ingat2 lupa dah rasa SR nye kek choc indulgence tuuu... ngeee...
Resepi kek span coklat
10 bj kuning telur
5bj putih telur
100g gula halus
80g tepung halus (FnF guna tepung kek jepun yang sangat halus)
20g tepung jagung
30g cocoa powder
15g ovalet
130g butter cair atau minyak jagung
1/2 sk baking powder
Cara2
Pukul gula, telur, ovalet sehingga gebu dan kental ( FnF pukul asingkan putih dan kuning telur...pukul putih telur hingga merigue...dalam bowl lain pukul kuning telur, ovalet, gula hingga gebu...then satukan putih dan kuning telur)
Ayak tepung, tepung jagung, coco powder dan baking powder
Kaup balik campuran tepung ke dalam adunan telur sehingga sebati
Masukkan butter cair atau minyak jagung, adun sebati
Masukkan adunan ini di dalam loyang 9 inci. Boleh juga guna 2 loyang sama saiz.
Bakar selama 30min pada suhu 175C
White chocolate mousse
200g coklat masakan putih (FnF guna 5 bar white chocolate Meiji...sedap seh)
100ml fresh milk
2 kuning telur (pukul dahulu)
2 putih telur
60g gula kastor
250ml fresh cream - pukul hingga kental
2 sb gelatin
50ml air
Cara2
Rendam gelatin dengan air hingga kembang. microwavekan hingga gelatin larut (boleh guna kaedah double boil)
Cairkan coklat masakan putih secara double boil atau guna microwave, masukkan kuning telur diikuti gelatin. Gaul sebati.
Dalam bowl lain, pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula, pukul hingga meringue.
Kaup balik adunan putih telur ke dalam adunan coklat putih yang masih panas.
Masukkan fresh cream yang telah dipukul kental dan susu cair. Gaul sebati.
Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku.
Kemudian keluarkan dari peti sejuk dan pukul semula sehingga kembang sebelum digunakan.
Dark chocolate mousse
200g coklat masakan hitam
2 kuning telur (pukul dahulu)
2 putih telur
60g gula kastor
1/2 sb butter
250ml fresh cream - pukul hingga kental
1 1/2 sb gelatin
50ml air
150ml fresh cream
350g dark cooking chocoloate
1 sb butter
Cara2
Panaskan fresh cream secara double boil. Masukkan cooking chocolate dan butter. Kacau hingga cair. Tuang atas kek.
Sejukkan sebelum dipotong 4 bahagian mendatar. Jika guna 2 loyang, potong 2 bahagian mendatar sahaja.
Coffee syrup (optional-lagi best kalau drizzle with coffee syrup)
1 sudu besar nescafe
2 sb gula
100ml air panas
Larutkan nescafe dan gula dengan air panas. ketepikan.
White chocolate mousse
200g coklat masakan putih (FnF guna 5 bar white chocolate Meiji...sedap seh)
100ml fresh milk
2 kuning telur (pukul dahulu)
2 putih telur
60g gula kastor
250ml fresh cream - pukul hingga kental
2 sb gelatin
50ml air
Cara2
Rendam gelatin dengan air hingga kembang. microwavekan hingga gelatin larut (boleh guna kaedah double boil)
Cairkan coklat masakan putih secara double boil atau guna microwave, masukkan kuning telur diikuti gelatin. Gaul sebati.
Dalam bowl lain, pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula, pukul hingga meringue.
Kaup balik adunan putih telur ke dalam adunan coklat putih yang masih panas.
Masukkan fresh cream yang telah dipukul kental dan susu cair. Gaul sebati.
Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku.
Kemudian keluarkan dari peti sejuk dan pukul semula sehingga kembang sebelum digunakan.
Dark chocolate mousse
200g coklat masakan hitam
2 kuning telur (pukul dahulu)
2 putih telur
60g gula kastor
1/2 sb butter
250ml fresh cream - pukul hingga kental
1 1/2 sb gelatin
50ml air
Cara2
Rendam gelatin dengan air hingga kembang. microwavekan hingga gelatin larut (boleh guna kaedah double boil)
Cairkan coklat masakan secara double boil atau guna microwave, masukkan kuning telur diikuti gelatin. Gaul sebati.
Dalam bowl lain, pukul putih telur sehingga kembang, masukkan gula, pukul hingga meringue.
Kaup balik adunan putih telur ke dalam adunan coklat hitam yang masih panas.
Masukkan fresh cream yang telah dipukul kental. Gaul sebati.
Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
Kemudian keluarkan dari peti sejuk dan pukul semula sehingga kembang sebelum digunakan.
Topping ganacheRendam gelatin dengan air hingga kembang. microwavekan hingga gelatin larut (boleh guna kaedah double boil)
Cairkan coklat masakan secara double boil atau guna microwave, masukkan kuning telur diikuti gelatin. Gaul sebati.
Dalam bowl lain, pukul putih telur sehingga kembang, masukkan gula, pukul hingga meringue.
Kaup balik adunan putih telur ke dalam adunan coklat hitam yang masih panas.
Masukkan fresh cream yang telah dipukul kental. Gaul sebati.
Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
Kemudian keluarkan dari peti sejuk dan pukul semula sehingga kembang sebelum digunakan.
150ml fresh cream
350g dark cooking chocoloate
1 sb butter
Panaskan fresh cream secara double boil. Masukkan cooking chocolate dan butter. Kacau hingga cair. Tuang atas kek.
Cara assemble
Potong kek kepada 4 bahagian.
Letak kek ke dalam loyang 9 inci (loose base tin). Drizzle dengan coffee syrup. Then, sapu mousse putih dan ratakan. FnF guna piping bag untuk mousse.
Letak kek kedua. Drizzle dengan coffee syrup. Sapu mousse coklat hitam dan ratakan (FnF guna piping bag untuk mousse).
Letak kek lapisan ketiga. Drizzle with coffee syrup. paipkan baki mousse putih dan ratakan.
Letak lapisan terakhir kek. Sapu keseluruhan kek dengan mousse hitam. Simpan sekejap dalam peti sejuk sehingga mousse mengeras semula.
Letak kek atas wire rack, tuang topping ganache rata2 keseluruhan kek.
Simpan peti ais.
Potong menggunakan pisau yang telah direndam air panas, lap dan potong kek. Ulang langkah ini untuk mendapat potongan yang cantik.
Salam dear... OMG!!! memang kelessssss.. kecurr sudahhh.... takut kempunan nak kena gi SR jugak ni hehehe.. lepaskan kempunan.. memang kelas giteww!!
ReplyDeletewah cantiknye kejadian kek tu...QH pon suka...tp lum buat2 lagi...hihi
ReplyDeleteOmg omg omg
ReplyDeleteBertuah geng chiba dai leh rasa
Oishii sou...x prh try lg sbb malas hahaha
Ni nk tnya Ada link x nk beli gyoza halal kt Chiba yg k.as tunjuk tue??
P/s:: Owh Lin chan x study dh dia keja now yasumi kejap jaga anak ngeee
alamak link takde laa...beli kat masjid. kalau turun Tokyo nnt jemput le datang rumah...leh kenal2 ^^
Deletewahh rajinya fnf..terkesima memandangnya..kita mmg malas btl nk buat,..he hhee cantik sgt..:P
ReplyDeleteSalam FnF,
ReplyDeleteahh !! bile la sy nak buat kek nie...gerammmmnya tgk nih !!
mntak sepotong dulu lah...ngeh3....
salam,,,
ReplyDeletebestnya kek ni. ntah bila berani nak wat kek best ni
mn nak cari nie...nk mintak kt fnf jauh sgt...alahai leleh dh air liur ni tahan kecur hah :-)
ReplyDeleteOne of my favorite ni. Memang maveles lar
ReplyDeleteya ampun....nampak sedap bangat ni.sedapnya kalau dpt merasa nk buat tapi takut mkn byk pula nanti..heeh
ReplyDeletepengsan! sangat gojes dan pastinya sedap...
ReplyDeletep/s: takpe dekat je dgn rumah anytime leh terjah, sy g pun sebab bawa kakak kalau tak takdenya hik2...
waahh!!! sedapnyerr!!! bila laa tun nk pandai buat kek yg gojes2 gini.. biasa kek bodo2 je yg tun buat.
ReplyDeletewuwu.. 10biji kuning telur ke. ni yg bercinta nak buat. ;D Fnf punya kek mmg mabeles!! bestnya kalau duk dekat. hihi..
ReplyDelete*thanks info tu terlupa lak pasal masjid. :D
Waw..waw..waw...sedap hingga menjilat jari...
ReplyDeleteTergodanya tengok coklat...sukaaaaaa... Cantik u... Mesti d gang suka...
ReplyDeletewahhhhhh sangat cantik tergudanyaaa
ReplyDeleteahaks...kek ni mmg sedap...utk kek 9 inci yg agak tinggi... guna 14 biji kuning telur, 9 biji putih telur... tu tak kira coklat dekat 1kg...fresh cream lagi kan...beribu2 kalori dia...ngeee...
ReplyDeletep/s: tu cerita lama akhir mac lepas, baru terhegeh nak story kt blog hehe... insyaAllah kalau terjah tokyo boleh la contact2 ye...
ReplyDeleteYa Allahhhh cantiknya kejadiannnnn...mieza pengsannnnnn!
ReplyDeletesedap tak?hehe..oklah i follow.
ReplyDeletesedapnya kek kitu..tp bila tengok resipi guna 10 biji telur..terus malas..haha
ReplyDeletennt kalau saya datang sana nak kek ni boleh?
*hehe..tak malu sungguhkan..*
WOW!!! Awesome ya :)
ReplyDeletemane dapat gelatin halal kat nihon ek? ke akak ganti ngan bende lain?
ReplyDeleteSeribu Kali TQ!!!! Allah je la yang membalas jasa FnF kerana dapat menghasilkan resepi kek kegemaran ni. Semoga FnF mendapat pahala atas setiap kali seorg Muslim menghasilkan kek ini kerana mencari Halal.
ReplyDeleteSalam, seronok sangat bila jumpa resepi nie.. Gambar yg chantik, sebab tu b'kobar2 nak cuba.. Tapi bila baca resepi macam siket konpius la.. untuk yg white chocolate mousse tu knp ada 2 fresh milk?? pastu kat bhgn kaedah nyer ada fresh milk+fresh cream - pukul sampai kental.. mcm mana tu? Bukan apa, takot nisbah x sama plak.. Harap boleh perbetulkan.. Nak sangat buat kek nie.. Please sis :-)
ReplyDelete-syerah_husin@yahoo.com-
maaf sgt FnF tak perasan sgt...salah tulis tu...250ml fresh cream bukan fresh milk... thanks sudi tegur...kalau tak memang tak akan perasan... FnF dah betulkan dlm resepi...tq ye ;)
Delete