Wednesday, May 30, 2012

sup udon miso asari

Assalamualaikum...salam sejahtera buat semua...


Mood malas masak? Jom masak style jepun... sempoi sgt... takde nak tumis2 mcm style kita...10 minit aje...siap untuk dinikmati... 


Actually both FnF tak berapa minat udon... so menu dinner ni hanya untuk anak2 FnF aje... guna instant miso... udon dan miso boleh didapati di Jusco bahagian Japanese section...tapi kena lah baca ingredient tu...takut2 ada bahan yang meragukan... miso yang FnF guna jenis powder dah ada sayur2an dalam dia... 

Bahan2

150g udon
1 paket kecil instant miso (serbuk)
200ml air
1 pek kecil asari (atau lala)

Cara2

Masak udon mengikut package instruction, tos, masukkan dalam bowl dan ketepikan.

Didihkan air dalam periuk.
Bila air dah didih masukkan serbuk miso dan asari/lala.
Biar sekejap sampai asari/lala masak.
Tutup api dan sedia dinikmati bersama udon tadi.... mudahnye macam masak megi...;p

25 comments:

  1. masakan jepon pon akak pandai masak...cayalahhhh;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelangi chenta...yg ni mcm masak megi je...faveret anak2

      Delete
  2. kak FnF.. kt sini udon sgt mahal! 10inggit sepeket yg mcm peket megi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahal nye...frozen udon la tu kan. selalu akak beli yg fresh tp tu laaa 2 hari je dah expired

      Delete
  3. As'kum FNF cayang.. wahhh memang sekarang ni tengah nafsu asyik nak makan masakan jepun aje.. manjang beli.. bahan2 dan alatan dah cukup cuma mood nak mencuba tu belum mari :))

    Wahh mee udon tu nampak mudah sangatlah... Insyallah nanti nak cuba.. masuk dalam list... tq sudi berkongsi resipi mudah i like sesangat.. muahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik...k.sha pun suka makan sup miso yg tasteless ni...sup sayur kita lg best kak... ngeeee... tp budak2 mmg suka mkn udon.

      Delete
  4. bile tgk makanan jepun ni memalam..teringin pula nk mrasa...kena cuba ni takut kempunan pulak nti...hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple je sup org jepun ni...diorg suka mkn ngn nasi utk breakfast

      Delete
  5. Salam FnF, timakasih follow blog TK balik..
    TK sefamily memang suka Japanese food..so yummy!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. FnF masa di malaysia dulu tak pernah mkn japanese food... skrg ni suka pulak esp. sushi tp tu laaa...halal food sgt terhad kalau nk mkn di restoren. diorg ni mcm wajib letak mirin (alkohol) dlm sup atau apa2 masakan yg ada syoyu (kicap soya jepun).

      Delete
  6. saya tak pernah beli mee udon ni...tgk ada jual kat kedai asenic tapi takut pula kandungannya tu halal ke tak..tapi biasanya tak ada lemak haiwan kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah halal...biasanya ingredient dia hanya tepung gandum, garam dan air aje... yang jadi tak halal tu soup dia selalunya ada mirin ngan chicken stock.

      Delete
  7. ai loikeeee uson, miso & asari hahaha
    semua telan just darl x brpa nk mkn udon jer
    miso tue mmg everyday dia bfast

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...everyday breakfast miso mcm nihonjin...

      Delete
  8. Makanan org jepun mcm tu la kan? sup, gorengan dan sushi dgn bhn mentah.
    Udon tu udang ke kerang? lupa la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. udon tu sejenis mee yg agak popular di jepun. kadang2 kalau teringin nak makan laksa saya guna udon je makan ngn kuah laksa...uhuks... jadi la kan... dah nama perantau...hihi

      Delete
  9. fnf..ank2 sini puun skua udon jugak..
    pssstt..boleh tunjuk tak plastik instant miso tuh?hehe.nak beli jugak.selalu buat sendiri,tp kdg2 agak malas..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah nnt sy tunjuk gambar. Sy pun dulu kak Emi yang kenalkan...dia bg 2-3 paket suruh cuba... kak Emi kan cekap memasak.

      Delete
  10. Assalam FnF,
    Akak dah berpa kali kalau jumpa mee udon tu nak try masak, tapi entah kenapa selalu letak balik..heheh
    pasti sedap ni ya..dia ada rasa kenyal2 macam laksa ke?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah k.ayu..ada jugak sikit rasa mcm laksa. cuma udon ni kenyal dan agak licin... selalu kami kat sini guna udon kalau nk mkn laksa. booooleh laaaa...dari takde...ngeee

      Delete
  11. salam kenal...

    papa mifz makanan jepun tak berapa teringin utk dicuba..huhu kalo makan pun tenpayaki jer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal...tenpanyaki mmg best... Japanese style grilled food...siap menyala2 api dia masa menggrill tu... kat sini boleh tgk kat tv aje then telan liur... makan kat restoren tak boley... tak halal... hehe..ni kira tekak omputeh le ni...

      Delete
  12. lama dah tak makan nie... terliur plak akak tgk tau... simple tapi sedap...

    ReplyDelete
  13. selalu udon la jadi laksa. hihi.. kalau mkan ngan syoyu je rasa cam tak kene. haha.. tekak melayu harus nak pedas2 gitukan. ;D

    ReplyDelete
  14. tak pernah lg mkn udon atau miso... kurang pandai nak beli bahan2nya..
    tp kalau sebut takoyaki atau sushi mmg giler suka..hihi....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...