Kata mama saranur kuih lapis paling bestttt... FnF setuju sangat...memang best resepi nih... Actually dah lama FnF teringin nak makan kuih lapis... banyak resepi yang FnF jumpa guna tepung gandum... FnF suka kuih lapis mak FnF yang guna tepung beras... bila tanya mak... semuanya agak-agak je... alaaa...susah le kalau nak buat main agak2 ni... anak mak ni tak reti nak agak gula banyak mana...santan banyak mana... huhuhu... last2 bw kat blog mama saranur... jumpa jugak resepi kuih lapis tepung beras idaman hati...
Dapat laaa FnF sekeluarga menikmati kuih lapis di Nihon... anak2 pun suka tau...
Untuk anak2 kena peel selapis demi selapis... hmmm...act mak bapak budak pun suka makan macam tu jugak...hik3x
Jom semak resepi.
Kata mama saranur resepi asal dari dapur periuk tanah... FnF guna resepi yang telah digandakan oleh mama saranur disini. Terima kasih buat penyumbang resepi...
Bahan2
3 cawan tepung beras
6 cawan santan sederhana pekat (lebih kurang 1200ml)
6 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula pasir
1/4 sudu teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros
Cara2
Panaskan pengukus dan sediakan loyang .
Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil. Tapiskan
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang sesenduk adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang sesendul lagi adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah.
Setelah siap, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
FnF dapat 8 lapisan...tapi dlm gambar nmpk 7 lapis je... sebab lapisan paling bawah tu mcm melekat2 sket kat loyang... so FnF peel kan b4 amek gambar... hehehe...
suka juga.. lama tak buat.. tapi resepi nampak macam senang je boleh lah cuba nanti.. ita pun suka makan selapis2..
ReplyDeleteWaa.......fnf, my peberet ni...minta tapaukan kuih lapis ni and post ke dowha yek...:)
ReplyDeleteOwh, semalam baru wat garlic bread...yum3..! Ayu nak minta intai resepi kek semalam k...thanks dear!
FnF akak baca resepinya banyak jugak ya guna santan,hehe sbb akak ni selalu guna santan kotak je kalua nak buat ni mesti berkotak2 jugak ni kan.mungkin kalua akak nak buat 1/2 adunan saja kot nnt thnks resepi ya
ReplyDeletesalam kak Noor...kalau guna santan kotak kena campur air sbb santan tu pekat....kang lemak sgt pulak
Deleterajinnya buat kuih lapis....syok kan..mkn selapis selapis...lemak manais...kiter ni generasi yg bersukat..tak reti agak2kan..sama la cam mk kiter..kalu tanya resepi..semuanya agak2...muahahaha
ReplyDeleteitu laaa...hebat kan orang2 dulu memasak...agak2 je...
DeleteMemang sedap kalau kuih lapis guna tepung beras FnF. Tabik springlah kat FnF kerana rajin melapis-lapis! Tumpang jamu mata ye...
ReplyDeleteKak Amie...sy rindu kuih mak buat... ;)
Deletewah cantiknye kuih lapis tu...bleh cerai2 lg stiap lapisan tu...mmg nmpk mnarik n sedapppp...
ReplyDeletesy pun suka kuih lapis ni tp xpernah buat... tau makan jer... hehe
ReplyDeletecantiknya ...mesti bestttt ni..
ReplyDeletelamanya tak makan kuih lapis yang sedap, nampak sedap sangat ni.Mak ummi dulu pun kalau buat pakai tepung beras.
ReplyDeleteHmmm... orang dulu2 buat kuih lapis guna tpg beras kan...
Deletesalam ziarah...kuih lapis kan kalau tak makan selapis demi selepis mcm tak sah jek!!nanti boleh cuba resepi ni pulak...guna tepung beras mokwo rasa lebih sedap!!
ReplyDeleteakak pun dah lama tak buat kuih lapis... nampak gak mamasaranur buat hari tu... kalau rajin lehla melapis nnt.. ada kelapa lebih buat kuih baru2 ni.. heheeee...
ReplyDeleteWah...memenunggu kuih lapis kak Ratna lps nih
DeleteAlooooo FNF, I minta izin link ur blog to mine ya...I dah wat eggless chocolate cake semalam...mmm yummeh....:)
ReplyDeleteSila2x... tq
Deletecantiknyaaa..pengsan tgk..nak kena turun chiba ni huhu...
ReplyDeleteJom3x... datang laaa...bgtau awal boleh kita buatkan kek...ehehe
Deleteassalam FnF
ReplyDeleteTQ ikut resepi gandaan akak tu he he resepi lapis kak Ann ni memang sedap kan, memang best
cantik kaler pink terang, lapisannya pun sama je.
akak pun baru buat lg he he
Mmg best sgt
Deletesukaamat kueh lapis u..... tapi, la ni Vitamin M banyak amat... malas nak mengukus... Nasib baik x de pulak mengorder kuih kukus... Mintak sepotong 2 je lah dari FnF ya..
ReplyDeleteBoleh3x...FnF bagi 2 potong hehehe
Deletefav ai ni
ReplyDeletebuat dulu smpi periuk hampir hangus sbb lupa boh ayaq ngeee
Assallamualaikum fnf.
ReplyDeleteSalam kenal juga dan tq sudi ziarah blog sis.. Erm..sis pun ada satu resepi kuih lapis aka kuih genggang ni yg tak guna tepung gandum juga. Naz cuma guna tepung beras dan tepung ubi.. Tengok resepi ni guna tepung beras + tepung gandum + tepung jagung.. Boleh trylah bila2...
lor haritu mcm dah komen, tak masuk rupanya. ceh penat aii taip. hihi.. yg guna tepung beras mmg teksturnya lebih lembut, pernah guna tepung beras jepun, melekat2 dan kurang sedap. tepung beras msia gak yg best. :D
ReplyDeleteAs, saya guna tepung beras Msia...hehe
DeleteSalam perkenanalan dari Yonezawa-shi, a.k.a jiran baru kak Asmara Dayana. Hehe. Saje google2 nak tengok resepi kuih ape lagi yg guna tepung beras. then jumpa resepi kuih lapis ni. Hehe menarik2. Nak tnya la, kalu tukar santan dengan susu cair okay ke x eh? And kalau guna satu kotak santan 250ml tu kena campur air brape banyak yer. eh byk plak tanya. hehe (saya budak baru belajar)
ReplyDeleteAmi
Salam,
ReplyDeleteThanks for sharing this awesome recipe!!
Made kueh lapis for the first time (in my life) for my daughter's International Day school event and it was delicious. Thanks again!!
xoxo
saya dah buat tapi dia agak meleketi tak licin,mana silap?
ReplyDeletesuka ank-ank sya makan
ReplyDeletealhamdulillah...sekali je saya cuba dan terus menjadi...
ReplyDeletecantik dan licin je....terima kasih diatas resepi tersebut....
dibawah sekali saya lapik dgn plastik jadi kuih lapis
x melekat dn senang di potong.....!
Macam resepi mak cik sedare saya.
ReplyDeleteKajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!