Assalamualaikum...salam sejahtera buat semua
kek coklat lagiiii...
Kali ni FnF cuba resepi kek coklat lapis keju dari kak Yatiememories Sinar Kehidupanku disini ... tq kak Yatie atas perkongsian kek yang sedap ni.
Kak Yatie kukus... tentunya lebih moist dan sedap... FnF buat versi bakar sebab periuk kukus tak muat loyang empat segi...
Bahan A (keju)
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandumCara-cara
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati. Biarkan sebentar
Bahan B (kek coklat)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko* (FnF lebihkan)
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko* (FnF lebihkan)
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara2
Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas,susu dan minyak. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
Cara memasak
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.
P/s - FnF buat versi bakar... masuk oven je... Mula2 risau gak sebab kek ni guna 1 sk b.soda dan 1/2 sk b.powder... mcm terbalik pulaaa... Alhamdulillah ok aje naik elok kejadian kek ni lepas dibakar...
Untuk meraikan tetamu FnF dari Malaysia...FnF lapiskan pula dengan mousse coklat susu dan coklat putih... Terima kasih Sufi Nurhani atas kunjungan ke teratak FnF tempohari...
FnF guna acuan 4 segi kat atas untuk lapiskan mousse... ngam2 dapat 4 biji kek... 2 biji FnF lapiskan dengan mousse coklat hitam... 2 biji lagi lapiskan dengan mousse coklat putih....
sebelum lapiskan dengan mousse coklat |
Resepi mousse coklat
Bahan2 mousse coklat
70g fresh cream
100g dark / white chocolate (FnF guna dark chocolate Meiji untuk mousse hitam dan white chocolate Meiji untuk mousse putih)
150g fresh cream tawar
1 sudu besar gula
4g gelatin (larutkan dengan 30ml air panas)
Cara2
Larutkan gelatin dengan air panas. ketepikan.
Pukul kental 150g freash cream dengan 1 sudu besar gula. ketepikan.
Panaskan 70g fresh cream secara double boil. Masukkan dark / white chocolate. Kacau sehingga semua chocolate cair dan sebati dengan fream cream. Masukkan gelatin tadi.
Masukkan adunan coklat ini ke dalam fresh cream yang dah dipukul kental tadi. kacau sebati.
Masukkan adunan coklat ini ke dalam fresh cream yang dah dipukul kental tadi. kacau sebati.
Bahan2 Sirap kopi
1 sk nescafe
1 sb gula
70g air panas - larutkan nescafe bersama gula
1 sb gula
70g air panas - larutkan nescafe bersama gula
Simpan dalam peti ais selama 4 jam sehingga mousse mengeras.
Keluarkan dari loose pan. Sedia untuk dihidangkan. Potong dengan pisau yang dicelup dengan air panas dan lap kering untuk mendapat potongan yang cantik.
Sedapnya...
ReplyDeleteLama dah x mem"baking"...
Kek tu sooo tempting, huhuhuuu...
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ReplyDeletemeleleh ayaq lioq cheq tgk ni
oishii sou
dah lama nak buat tapi dok hold di sebabkan fizikal mcm makin kembang lately ngeeee
cntiknya...!
ReplyDeleteAlamak...FnF dah mendahului... kita dah salin resepi dari dapur Yatie, tapi belum sempat nak buat! Cantiknya kejadian Kek coklat keju tuuu...
ReplyDeleteNak! Nampak sedap sungguh!
ReplyDeletewsalm fnf..cantik sangat2..suka tgok:)
ReplyDeleteFidzah.. Mcm rupa kek yg selalu uta buat tu resepi pun lebih kurang hanya kek coklatnya ita guna eggless..:) sedap kek ni
ReplyDeleteassalam FnF..subhanallah..cantiknyakektu..sukanya acik tengok..rasa dah tentu tersangat la sedapnya kan
ReplyDeleteconfirm sedap! bestnya kalau dpt berjiran ngan FnF ni. hihii..
ReplyDeleteAssalamualaikum FnF,
ReplyDeleteCantiknya kek lapis keju ni, tentu lagi sedap ada mousse coklat kat atasnya...terliur sudaaaa....
tq kak yatie share resepi kek cekelat syedap ni ;)
Deletesalam FNF..cantiknya kejadian kek coklat lapis keju ni!.Klu k.atue makan mmg nambah la jawapnya :D
ReplyDeleteSedap dan cantik kejadiannya.
ReplyDeleteBaca entri ni sambil berangan terror baking macam Fiz (suka hati je panggil fiz hehe)... heaven!
ReplyDeleteishk ishk
ReplyDeletesalam perkenalan..t.kasih sudi singah dapo kak ilahjy... jauh datang tamu kak nie...
ReplyDeleteamboiii cantiknye kek tu...nmpk sedap n myelerakan...tp dpt jamu mata aje la...hukhuk
ReplyDeletesalam FnF cantiknya,akak ni dok cari resepi yg mudah sikit tapi tak berani lah nak buat yg ni takut tak secantik yg FnF punya ni,ni orang pakar ni kan mesti lah menjadi gini,akak ni pakar jugak tapi pakar rosakan kek haha
ReplyDeletesedapnya, cantik pulak tu ,ni kalu ada depan mata comfirm x tolak he he
ReplyDeleteSalam fnf..fuiyoo cun sehh kek tu! Terliur akak dibuatnya..huhu!
ReplyDeleteKek ni cantik sangat.. Tentu rasanya pun sedap.. Ka Fidzah sangat rajin ;)
ReplyDeleteSalam FnF,
ReplyDeletebegitu kemas sekali...dah tentu sedap ni...
bestnyaaaa....
ReplyDeleteThis is ultimate temptation! Can't resist the beauty of this cake...class gitu! And those dishes kat entry sblm ni...WOW! Love pun selalu letak yoghurt utk briyani rice. Lapar tengok gambar2 di bawah ni ;)
ReplyDeleteSalam FNF. kemas potongan kek dan nampak sungguh yummy......buat teringin pula....
ReplyDeleteSemestinya sedap kalau kek coklat lapis keju...
ReplyDeletecantiknya kek dia..sedap tu,ada lapisan keju..
ReplyDeletenmpak sedap =)
ReplyDeletefidza..sedapnya..nnt nak try yg white mousse pulakla.tak pernah cuba guna white coklat meiji tu,slelau makan je..hehe
ReplyDeleteWaaaahhhhh *rasa nak termengalir jer airliur*
ReplyDeleteHehehe^^
Kemas je akak buat..Eii kreatif betul :)
Assalamualaikum, blh tny tak masa bakar tu terus ltk semua lapisan atau bakar selapis2
ReplyDelete