Monday, July 9, 2012

kek Coklat Lapis keju dengan mousse coklat

Assalamualaikum...salam sejahtera buat semua


kek coklat lagiiii...


Kali ni FnF cuba resepi kek coklat lapis keju dari kak Yatiememories Sinar Kehidupanku disini ... tq kak Yatie atas perkongsian kek yang sedap ni.


Kak Yatie kukus... tentunya lebih moist dan sedap... FnF  buat versi bakar sebab periuk kukus tak muat loyang empat segi...


Kek Lapis Kukus Cream Cheese (loyang 8x8x3inci)

Bahan A (keju)

250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandumCara-cara

Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati. Biarkan sebentar


Bahan B (kek coklat)

2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko* (FnF lebihkan)

1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)


Cara2

Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas,susu dan minyak. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

Cara memasak

Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.

Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.

Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

P/s - FnF buat versi bakar... masuk oven je... Mula2 risau gak sebab kek ni guna 1 sk b.soda dan 1/2 sk b.powder... mcm terbalik pulaaa... Alhamdulillah ok aje naik elok kejadian kek ni lepas dibakar... 


Untuk meraikan tetamu FnF dari Malaysia...FnF lapiskan pula dengan mousse coklat susu dan coklat putih... Terima kasih Sufi Nurhani atas kunjungan ke teratak FnF tempohari... 


FnF guna acuan 4 segi kat atas untuk lapiskan mousse... ngam2 dapat 4 biji kek... 2 biji FnF lapiskan dengan mousse coklat hitam... 2 biji lagi lapiskan dengan mousse coklat putih....

sebelum lapiskan dengan mousse coklat

Resepi mousse coklat

Bahan2 mousse coklat

70g fresh cream
100g dark / white chocolate (FnF guna dark chocolate Meiji untuk mousse hitam dan white chocolate Meiji untuk mousse putih)
150g fresh cream tawar
1 sudu besar gula
4g gelatin (larutkan dengan 30ml air panas)



Cara2

Larutkan gelatin dengan air panas. ketepikan.
Pukul kental 150g freash cream dengan 1 sudu besar gula. ketepikan. 
Panaskan 70g fresh cream secara double boil. Masukkan dark / white chocolate. Kacau sehingga semua chocolate cair dan sebati dengan fream cream. Masukkan gelatin tadi.
Masukkan adunan coklat ini ke dalam fresh cream yang dah dipukul kental tadi. kacau sebati.

Bahan2 Sirap kopi

1 sk nescafe
1 sb gula
70g air panas - larutkan nescafe bersama gula

Sapu sirap kopi rata-rata atas kek yang telah disejukkan dahulu. Kemudian tuang mousse ke atas kek yang dah disapu sirap kopi tadi.
Simpan dalam peti ais selama 4 jam sehingga mousse mengeras.

Keluarkan dari loose pan. Sedia untuk dihidangkan. Potong dengan pisau yang dicelup dengan air panas dan lap kering untuk mendapat potongan yang cantik.







31 comments:

  1. Sedapnya...
    Lama dah x mem"baking"...
    Kek tu sooo tempting, huhuhuuu...

    ReplyDelete
  2. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    meleleh ayaq lioq cheq tgk ni
    oishii sou
    dah lama nak buat tapi dok hold di sebabkan fizikal mcm makin kembang lately ngeeee

    ReplyDelete
  3. Alamak...FnF dah mendahului... kita dah salin resepi dari dapur Yatie, tapi belum sempat nak buat! Cantiknya kejadian Kek coklat keju tuuu...

    ReplyDelete
  4. Nak! Nampak sedap sungguh!

    ReplyDelete
  5. wsalm fnf..cantik sangat2..suka tgok:)

    ReplyDelete
  6. Fidzah.. Mcm rupa kek yg selalu uta buat tu resepi pun lebih kurang hanya kek coklatnya ita guna eggless..:) sedap kek ni

    ReplyDelete
  7. assalam FnF..subhanallah..cantiknyakektu..sukanya acik tengok..rasa dah tentu tersangat la sedapnya kan

    ReplyDelete
  8. confirm sedap! bestnya kalau dpt berjiran ngan FnF ni. hihii..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum FnF,
    Cantiknya kek lapis keju ni, tentu lagi sedap ada mousse coklat kat atasnya...terliur sudaaaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak yatie share resepi kek cekelat syedap ni ;)

      Delete
  10. salam FNF..cantiknya kejadian kek coklat lapis keju ni!.Klu k.atue makan mmg nambah la jawapnya :D

    ReplyDelete
  11. Baca entri ni sambil berangan terror baking macam Fiz (suka hati je panggil fiz hehe)... heaven!

    ReplyDelete
  12. salam perkenalan..t.kasih sudi singah dapo kak ilahjy... jauh datang tamu kak nie...

    ReplyDelete
  13. amboiii cantiknye kek tu...nmpk sedap n myelerakan...tp dpt jamu mata aje la...hukhuk

    ReplyDelete
  14. salam FnF cantiknya,akak ni dok cari resepi yg mudah sikit tapi tak berani lah nak buat yg ni takut tak secantik yg FnF punya ni,ni orang pakar ni kan mesti lah menjadi gini,akak ni pakar jugak tapi pakar rosakan kek haha

    ReplyDelete
  15. sedapnya, cantik pulak tu ,ni kalu ada depan mata comfirm x tolak he he

    ReplyDelete
  16. Salam fnf..fuiyoo cun sehh kek tu! Terliur akak dibuatnya..huhu!

    ReplyDelete
  17. Kek ni cantik sangat.. Tentu rasanya pun sedap.. Ka Fidzah sangat rajin ;)

    ReplyDelete
  18. Salam FnF,
    begitu kemas sekali...dah tentu sedap ni...

    ReplyDelete
  19. This is ultimate temptation! Can't resist the beauty of this cake...class gitu! And those dishes kat entry sblm ni...WOW! Love pun selalu letak yoghurt utk briyani rice. Lapar tengok gambar2 di bawah ni ;)

    ReplyDelete
  20. Salam FNF. kemas potongan kek dan nampak sungguh yummy......buat teringin pula....

    ReplyDelete
  21. Semestinya sedap kalau kek coklat lapis keju...

    ReplyDelete
  22. cantiknya kek dia..sedap tu,ada lapisan keju..

    ReplyDelete
  23. fidza..sedapnya..nnt nak try yg white mousse pulakla.tak pernah cuba guna white coklat meiji tu,slelau makan je..hehe

    ReplyDelete
  24. Waaaahhhhh *rasa nak termengalir jer airliur*
    Hehehe^^
    Kemas je akak buat..Eii kreatif betul :)

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum, blh tny tak masa bakar tu terus ltk semua lapisan atau bakar selapis2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...