Tuesday, September 11, 2012

kek span oren sunkist... mousse keju oren... nyamannn..

Assalamualaikum... salam buat semua...

Punya laaa lama FnF peram kek ni... dah habis pun baru nak citer kat sini... haishhh...


Gabungan kek span oren dan mousse keju oren... semestinya laaa oren sunkist... hehehe...



Tapi jelly untuk topping kek tu FnF guna limau mandarin dalam tin...tak jumpa lak orange sunkist dalam tin... ahaks... limau mandarin dalam tin ni memang best... ratah cam tu je sejuk2 pun sedaaappp... 


Jom intai resepi kek... FnF gunakan resepi kek span oren dari blog kak Ita masam manis disini. Resepi asal dari AlexGoh.

Bahan A
4 biji kuning telur
20 gm gula
30 gm jus oren
1 biji parutan kulit oren

Bahan B
4 biji putih telur
100 gm gula castor

Bahan C
100 gm tepung gandum (ayak)
70 gm mentega cair (dicairkan)

Cara2

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan loyang bulat 8 inc
Griskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas minyak
Pukul bahan A hingga ringan dan gebu
Dalam bekas lain yang bersih dan kering, pukul pula putih telur hingga berbuih.
Tambahkan gula (100gm) dan terus putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan menjadi kental dan bertanduk ( meringue)
Masukkan 1/3 bahagian adunan putih telur ( meringue) kedalam adunan kuning telur dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
Masukkan semua baki adunan putih telur dan ratakan secara kaedah kaup balik juga sehingga adunan bergaul sempurna.
Masukkan tepung yang telah di ayak dan kaup balik adunan hingga rata
Akhir sekali masukkan butter cair dan kaup balik semula hingga semua adunan bergaul sebati
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25~ 30 minit atau sehingga adunan dibakar sempurna (suhu bergantung pada kepanasan oven masin-masing)
Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan atas redai.
Kek yang lewat dikeluarkan akan penyek atau turun akibat tarikan graviti.
Potong kek kepada 2 lapisan. Ketepikan.


Untuk mousse keju oren, FnF olah dari resepi mango cheesecake dari adik aku bukan masterchef nun di Yamagata, Japan. Resepi asal dari CMG dapur tanpa sempadan.

Bahan2 mousse keju oren

200g creamcheese - dilembutkan
60g gula kastor
1 biji buah oren sunkist - buang kulit dan biji, dikisar menjadi puree
1 1/2 sudu besar gelatin halal
110ml air panas@suam
200ml whipping cream

Cara2

Didalam mangkuk, masukkan creamcheese dan gula. Putar sebati. Kemudian, masukkan puree oren sunkist kedalam adunan. Putarkan sebati. Ketepikan.
Didalam mangkuk kecil, masukkan gelatin dan air panas. Kacau rata sehingga gelatin larut.
Sementara tunggu gelatin larut, didalam mangkuk lain, putarkan whipping cream sehingga gebu dan kental. Jika diterbalikkan mangkuk, cream tak tumpah. Jangan terlebih putar nanti cream bertukar semula menjadi cecair. Kemudian, masukkan kedalam mangkuk berisi creamcheese tadi. Kaup balik dengan sebati.
Kemudian, masukkan gelatin kedalam adunan dan gaul sebati. Bahagi 2 bahagian sama banyak.

Topping

1 tin limau mandarin - toskan air nya tapi jangan dibuang
1sb serbuk gelatin
4 1/2 sb air panas

Cara2

Larutkan 1 sb gelatin dalam air panas.
Campurkan ke dalam 150g air limau mandarin dalam tin. Kacau hingga sebati.

Assemble

Sediakan loyang (loose pan). Letak 1 keping kek span oren.
Lapiskan dengan 1 bahagian mousse keju oren.
Letak 1 keping kek span oren lagi.
Lapiskan dengan 1 bahagian mousse keju.
Simpan peti ais sehingga mousse mengeras.
Akhir sekali susunkan buah limau dalm tin atas kek dan letakkan topping jelly. Sejukkan 3-4 jam dalam peti ais sebelum dikeluarkan dari loose pan.


43 comments:

  1. Oo.. macam tu buat kek span. Selama ni tertanya2 cemana org buat kek span sampai dia jadi lembut dan gebu. RUpanya gunakan teknik buat meringue pastu baru campur tepung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya sy buat kek span mmg guna kaedah ni walaupun resepi asal dia campur je telur kuning ngn putih... sbb sy guna mixer cap ayam je... hehe... hasilnya mmg lebih gebu bila asing.

      Delete
  2. Perghhhhhh bestnyaaaaa....sedapnyaaaaa....alahai kecur sungguh dh ni....masuk list nnt senang2 boleh try! Errr...yg cream chesse tu kan kalo xbuh galetin blh x? Topping tu pun kalo x buh galetin blh x ye? Hehehehe...suka2 je nk derhaka dgn resepi :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm... kalo tak buh gelatin nnt takmo set pulak mousse keju tu. sy guna gelatin halagel. dijamin halal hehehe

      Delete
  3. YA ALLAH tempting nya.. mintak sikit lahhh..

    ReplyDelete
  4. mmg nampak gebusss dan pasti menyamankan gitu ....

    ReplyDelete
  5. salam kenal n terus follow blog nie...

    kek tu faveret kita lah... hihi

    ReplyDelete
  6. aduhai sedapnya.. dah lama tak buat kek cheese. asyik buat yg senang je. dah bz2 ni tak sempat nak deco2 kek. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. As, sy pun skrg laaaagi laaaaa asyik masak yg senang2 je... selalu morning sickness ni lum habis...huhu... tp kek ni mudah je As. takde deco2 pun... cuba la ye

      Delete
  7. sentuhan fnf yang tak pernah kecundang.. sukee sangat gambar simple mcm ni. mcm kebanyakkan web omputih.. seketul gitu.. sukeee.. kalau lah suke tengok sambil dapat capai suap masuk mulut kek tu alangkah gumbira nye... hehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak... Gambar kat blog Izah laaagi le cantik2 n tempting... sy pun suka singgah ;)

      Delete
  8. Salam FNF. Nampak sedap kek Fnf ni......dg cream cheese dan oren....nyummmy..
    tengok byk gambar2 percutian Fnf sekeluarga.... menarik tempatnya kat kws itu....comeii adik posing dg aiskrim kon besar itu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa sesekali bercuti utk release tension... gambar2 percutian mamasya pun FnF suka sgt tgk... lagi2 masakan2 belah2 Arab ni. kat jepun jalan2 mmg best tapi bab makan masa bercuti... onigiri je le... hehe

      Delete
  9. nak sikt he he
    macam yg kat kedai kek je...mengiurkan

    ReplyDelete
  10. Tak adil ni..mkn kek sorang2....utk Rahel ada ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada2 FnF simpan untuk Rahel... bila nak datang amek? hehe

      Delete
  11. Salam FnF..

    Saya asyik follow blog FnF terasa ingin nak bake cake bagai..so saya nak tanya opinion FnF lah yerr..saya ada survey satu oven Pensonic harga Rm120 jer..ada temperature dan time gitu..temperature sampai 250 deg..so boleh x guna ek??

    Thks

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkkk... alamak Zila, sy kat Jepun ni guna microwave oven. Boleh guna as oven dan juga microwave. kalo oven biasa tu tak berapa nak pandai gak.hehe... maklumle masak utk famili je. Tapi kat rumah mak sy pun oven bese2 je yang rege 300rm tu my twin sister beli. besar gak saiz dia... ada temp, time dan boleh pilih setting api atas-bawah, dgn kipas sekali.

      Delete
    2. sbb murah...tu sy teragak2 nk beli..haishh..nak beli mahal2 xmampu plak..

      Delete
    3. saya dah beli oven tu...yeahh!!! jadi kek saya...hahahah

      Delete
  12. sedapnyeee..geram tengok..bila belek2 majalah pun ada gak nampak.tp belum ada kerajinan..

    ReplyDelete
  13. Salam FnF.....
    nanti nak try buat gak la...betul2 menggoda. btw anak2 kros semua hantu limau xkira la sunkist ke, mandarin ke, janji orange...tq for sharing.

    ReplyDelete
  14. oh tidakkkkkkkkkkkkkkkk
    tutup mater terjah sini
    kena displin diri ni
    sebab weight naik 5kg during cuti2 mesia
    so ai kena pantang semua desert buat masa skrng :((

    ReplyDelete
  15. salam FNF.....
    hie.....!!!!!!ni buat yan tak tahan nie....gebus betul kek tu....sedappppp

    ReplyDelete
  16. Salam FnF..

    Ummi singgah nak makan kek, ada lagi ke?, hehe..
    Nampak sedap sangat tu!

    ReplyDelete
  17. salam Fnf lama nya akak tak singgah sini hari ni tercium wangi dan cantik kek tu terus landing kat sini kot2 ada lagi hehee macam teringin je nak buat

    ReplyDelete
  18. cantiknya kek span nampak gebu jew..x pernah beli limau mandarin dlm tin..nt nk cari jgk la:)

    ReplyDelete
  19. sedapnya..terus bookmark resipi ni.nak cuba buat jugak! serius,nampak sedap sungguh..

    ReplyDelete
  20. gebunya kek span ni fnf! mieza mmg duka dgn kek oren ni tau..lebih2 lg bila ada mouse oren tu..perghhhh i cant say no it..definitely!

    ReplyDelete
  21. salam kenal..saya follow blog ni.. sedapnya kek oren itu... dan cantik sgt...

    ReplyDelete
  22. Salam fnf..Emmm mmg nampak sedap kek oren tu.Akak tgk pon xtahan...klu dekat leh mintak sepotong.hikhik

    ReplyDelete
  23. mmm...dapppp...heee..blog walking here...singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...