Friday, June 1, 2012

Kek coklat kukus Munira separuh siap...

Assalamualaikum... salam buat semua...

Punya laaa cerita lama FnF buat kek coklat kukus Munira nih... 

 FnF bagi nama kek coklat kukus Munira separuh siap... sebab ganache tu sapu kat antara lapisan kek je...keliling kek takde ganache...   ngeee... 


Terjumpa gambar kek nih masa dok belek2 folder hanami (sakura viewing) @ Chiba koen... yang jaraknya hanya 5 minit aje dari rumah FnF... dah dekat 2 bulan punye cerita... 

Punye la ramai nihonjin berhanami sakan...
Masa nih daun2 muda baru nak tumbuh...


Sekarang dah lebat menghijau... kat sini laaa tempat FnF lepak petang2 sambil bawa anak2 bermain...


Berbalik pada kisah kek... Alkisah MrsFnF kukus kek coklat ni sebelah petang... lepas solat Isyak barulah dipotong kek 3 lapis dan sapu kan dengan ganache antara lapisan kek tu... then simpan esbok dulu sbb nk tidurkan anak2... sekali ngan mamanye sekali tertido...ngeee... 

MrFnF yang baru balik meeting (opkos laaa lapar kan... balik dah tengah malam...)... dengan nikmatnye makan kek yg baru separuh siap disapu ganache... 


FnF mulanya malas nak share kat blog... last2 publish jugak sebab dok teringat2 keeanakkannya... kek nih siapa yg dah buat pasti memuji keenakannya...memang sedap sangat... suku jugak habis dimakan MrFnF malam tu...well... niat MrFnF baik...tak sampai hati nak kejutkan isteri yang sedang tidooo lena...pandai jek carik apa2 makanan yang ada dlm esbok kan.... Terharu nanges2 T_T


Bahan2 (FnF guna resepi dari blog kak NoorMasri)

Bahan A

1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair / susu segar
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil serbuk nescafe
semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B
(ayak)

3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C

4 biji telur diblender (kak Noor Masri pukul hingga kembang, FnF pun sama...)


Cara2

Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje.
Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak.
Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.

30 comments:

  1. he heee..tp kira ok jgk tanpa mekap..kek nie mkan mcm tu pun dah ok kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul... setuju...meemang sedap kan. cuma part nk mengukus je yg saya slow sket...masuk oven lg senang... ngeee

      Delete
  2. Lapar mrFnF waktu tu ye. hihi.. nasib baik utk mkn2 kat rumah je eh. saya pun kdg buat kek coklat x letak topping esp. yg kukus. mkn camtu je pun dah sedap! ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks...kalo utk gathering kira takde rezeki le kan...tu laaa...sensei dia suka buat meeting lepas pukul 6...pastu habis lewat la kan...budak2 pukul 8.30mlm tu dah wajib tutup lampu...

      Delete
  3. Dugaann betul Tgk cake ni
    Lately asyik baking jer
    Bdn makin kembang ni uwaaaaa
    Rindu nk Tgk Sakura
    This year x puas berhanami

    ReplyDelete
    Replies
    1. kembang apa nye...berat tak sampai 50kg...underweight tu Ayu...

      Delete
  4. As'salam FnF

    Ya Allah indahnya ciptaan Allah, sangat cantik putih kesucian bunga2 sakura tu, kalau dapat nikmati didepan mata indahnyaaa..

    Lagi satu yang memikat hati, kek tu adoiii..rasa terseksa nak menahan godaan ni FnF hehehe. k.ct tak pernah buat lagi, kena cuba kot baru terasa kesedapan nya juga :)

    terima kasih FnF beri sokongan buat k.ct juga, Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...moga kak ct terus success...hmmm...kek nih mmg sedap kak... buat nye pun mudah...ganache tu saje je konon nk bg bertambah chocolatey gitu...act tak letak topping pun dah sedap.

      Delete
  5. fidzah.. suka tgk kek2 awak.. semuanya kemas je.. ada bakar sungguh..:) resepi yang ramai orang puji kesedapannya.. tgk pun dah tahu sedap.. thanks sudi bagi sokongan pada ita ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ita... sy lagi laaa sokmo terkesima melihat kesenian tangan Ita mendeko cake dengan tema berbeza2... ^^

      Delete
  6. biarkan x dimakeup spenuhnye..tp kek ni nmpk myelerakan...sedap nmpknye tu..QH lbih suka yg gini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat rumah ni kek coklat cpt je laku...kek2 lain tu susah sikit...hihi

      Delete
  7. hihihihi.. mesti mrsFnF terkejut bila bukak peti pagi esoknya tgk kek tinggal 3suku kan ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. terkejut tp takde la kisah sgt sbb nk wat mkn sendiri je...MrFnF lagi terkejut...katanye dia dah minta permission dulu... dari dapur dia dgr suara kata makanlaaa...tu yg dia potong tu... ha3x

      Delete
  8. rindunyer nak berhanami... nak tenung2 si sakura cantik tuh! kek nih mmg sedap... dah lama tak buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mcm tak puas je kan...sbb sakura blooming tu sekejap sgt... kak hana buat mcm2 kek coklat sumernye memikat... ;)

      Delete
  9. yummy:)
    suka sangat dengan kek coklat.nanti balik rumah nak try lah resepi akak.kalau resepi yang kena bakar kek.cam tak pandai je nak adjust oven tu ha..nanti kek jadi kering la ape la..uhuuu~ kalau kukus, senang je.tak de plak jadi kering cam bakar punya ^^
    seriusss tengok gambar kek tu dah terliur habisss ...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke...akak lak kalo boleh sume nk masuk oven je...tp kek coklat moist mmg laaa lg bertambah moist bila dikukus...kat sini bil letrik lagi murah dari bil gas... kiranya mengukus sejam tu pakai byk gas laaa...api kena besar pulak tu kan...

      Delete
  10. As'salam FnF dan Salam Perkenalan ...

    Suka sangat tengok ur picture.. Semuanya cantik2 belaka. Terasa seperti berada di sana.
    Tak dapat ke sama tengok gambar pun jadi laaaa.... ;)

    Sememangnya tak disangkal lagi. Resepi Kek Coklat Kak Munira mmg MELETOP kesedapannyer !!!
    Nina dah lama juga tak buat utk makan sendiri. Asyik dok buat utk tempahan ajerr~~~~
    Tengok picture FnF, terasa berkobar-kobar nak buat utk makan family..
    hehee . . .

    ReplyDelete
  11. kita pun suka resepi ni..paling sedap la rasanya..sekarang kalau buat kek guna resepi ni je..hehhehe

    ReplyDelete
  12. salam kenal..
    canteknyerr pemandangan..

    terliur tgk kek coklat..
    1hari nanti wana mesti akan cuba buat juga..

    follow kamu
    jom follow wana

    ReplyDelete
  13. salam FnF..
    baru akak sampai sini tu lah jauh sangat kan asyik flight delay ja teruja tengok kek tu sedap mesti akak nak try nnt sbb fav anak2 akak

    ReplyDelete
  14. As salam FnF,

    Sakura! Subhanallah cantiknya... Kena simpan semua gambar ni buat kenangan kan... Kek coklat tu mmg fav kami sekeluarga... Aduh, esok plan nak buat jgk choc cake...hik3... :)))

    ReplyDelete
  15. As'Kum wahh cantik! cantik! bestnya dapat lepak3 kat taman tu... sejuk aje mata memandang... :))

    Kek coklat tu... hadoiii memang mengecurkan.. dengan coklat ganachenya tu hadoii kecur sekarang ni tau.. :))

    ReplyDelete
  16. tang buat kek kukus ni jarang betul jadi tatau kenapa pasrahhh wuwuwu...

    ReplyDelete
  17. saya suka buat kek guna resipi ni.mmg sedapkan, tapi saya malas nak kukus,bakar je.hehe

    ReplyDelete
  18. assalam
    memang sedap kek munira ni kan tambah menyelerakan bila fnf letak ditengah2 tu krim
    memang ummpph

    ReplyDelete
  19. Sedapnya nampak kek tu..rasa nak pegi cari skrg. Nak buat tak rajin hehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...