Friday, June 8, 2012

chocolate cookie-dough cheesecake bar @ rose garden (Chiba museum flower)

Assalamualaikum...salam buat semua...

Sambungan dari kisah rose garden entry sebelum ini... macam biasalah... kalau pergi jalan2 FnF wajib bawa bekal... paling kurang pun bawa biskut oreo dalam handbag...ngeee...papentah kan...ahaks...


Semasa ke Rose Garden baru2 nih memang FnF bertujuan nak bersantai sambil minum petang tanpa gangguan budak dua orang itue... layan pula kopi yang dibeli dari mesin air gedegang...ngeee... best sgt... anak2 sibuk main kat rose garden...mak bapak dapat minum kopi berdua2an dengan aman... di taman yang indah...buat macam taman sendiri okey...wiiii...


oh my cheesecake cookie bar ... crunchy on top... cheesy in the middle... chocolate y brownies...  dah teringat2 pulak bila tengok gambar ni...huhu
Actually FnF dah beberapa kali datang ke sini... dekat aje dari rumah... taman  outdoor nye sangat sesuai untuk bersantai... malah disediakan meja2 dan kerusi2 untuk kemudahan pengunjung... restoren pun ada... boleh pilih nak indoor atau outdoor... 

van bergerak jual makanan ringan
Selain itu ada juga gerai2 menjual pokok2 bunga / bunga... konsep taman bunga berubah mengikut musim... so sempena musim bunga ros, taman dihias dengan pelbagai jenis tanaman bunga ros...



Selain sesuai untuk bersantai sambil ambil angin pantai... taman ni juga menjadi tumpuan pengantin buat sesi fotografi...


Ambil angin pantai? Yup...cos lokasinya betul2 berhadapan Pantai Inage Kaigan iaitu lokasi perkelahan yang sentiasa menjadi tumpuan pengunjung dihujung minggu terutama dimusim panas... jadi bila datang ke Inage Kaigan ni boleh visit dua tempat sekaligus...pantai dan taman bunga... best kan... 

Chiba Museum flowers... bahagian taman outdoor tu free aje... yang indoor tu adalah museum bunga dengan pelbagai pameran bunga termasuk bunga2 tropika...bayaran dikenakan untuk masuk ke dalam museum bunga... 
Kali nih FnF bersantai di taman outdoor aje...yang telah dihias indah dengan pelbagai bunga2 rose pelbagai warna... free... entry museum bunga (bahagian indoor berbayar) boleh dilihat disini... disini...disini...disini...dan disini... banyaknye... ehehehe... 


Boleh juga dilihat disini... layan gambo lama...



Tumbuh2an tropika pun ada dimana suhu dan kelembapan dalam bangunan dikawal... layan gambar lama lagi...


Pokok cili pun ada tauuu...geram je rasa nak petik2 cili padi tu bawa balik rumah...huh...

Gambar lama jugak... pokok cili padi @ Chiba museum flower
Berbalik kepada cerita kek yang sedap ni... Resepi asal dari kak Rima disini. Kak Rima menggunakan base digestive biscuit... FnF tiada stok biskut kat rumah...maka untuk resepi ni FnF gantikan dengan brownies dari kak Yani myresipi. Untuk adunan cheese FnF ubah sikit aje manakala untuk cookie dough pula FnF tambah 1 sudu besar coco powder... maka terhasil lah chocolate cookie-dough cheesecake yang sangat sedap....

topping with crunchy chocolate cookie... oh... ^^
Hmmm... bayangkan keenakkan chocolate brownies, cheesecake dan chocolate cookies bergabung... fuhh... both FnF sangat suka... nak buatnye pun tak sukar mana... kompem jadi dengan izin Allah... yang pasti akan ada ulangan nya nanti...hehehe...

Layan je... gambar ciskek tak banyak sebab bawa bekal sikit je... kat rumah FnF tak sempat amek gambo...nak cepat pack
Okey...jom check resepi...FnF sertakan kedua2 versi...dari kak Rima dan juga yang telah FnF olah disebabkan kekurangan bahan2... bukan sengaja ye...sebab masa buat baru perasan tak cukup bahan...heeee...

Resepi asal (Sis Rima @ www. bisousatoi.com)


Bahan2 Crust
1 1/2 cawan digestive biscuit
5sb mentega tawar, cairkan


Cara2 Base/ Crust

Alas loyang 8 inci 4 segi dengan baking paper atau foil (biar tinggi dari loyang untuk mudah keluarkan cheesecake nanti)... griskan loyang...
Masukkan mentega cair ke dalam serbuk biskut...gaul rata... Tekan padat2 dalam loyang untuk base. Bakar selama 6 minit dan sejukkan.


Cheesecake Filling
250g cream cheese, suhu bilik
1/4 cawan gula
1 biji telur
1 sk esen vanila



Cara2 cheesecake Filling
Pukul creamcheese dan gula... pukul hingga kembang dan licin...
Masukkan telur, pukul lagi dengan kelajuan rendah hingga sebati. 
Masukkan esen vanila, pukul sebati. ketepikan.


Chocolate chip cookie-dough
5sb mentega tawar,suhu bilik
1/3 cawan gula perang
3sb gula halus
1/4 sk garam
1sk esen vanila
3/4 cawan tepung
1 cawan choc chip (FnF guna 50g)


Cara2 Cookie-dough
Pukul butter, gula perang, gula halus, garam, dan esen vanila hingga sebati. Masukkan telur dan esen vanila, pukul lagi. Masukkan tepung, kaup balik sekadar bersatu ... sukatan tepung boleh ditambah bergantung kelembutan doh...(seperti adunan cookie)... Masukkan choc chip, gaul sebati.

Gunakan tangan untuk membentuk cookie-dough clumps dan leper2kan sedikit.

Panaskan oven 180degC. 

Masukkan adunan cheesecake filling ke atas base/crust tadi. kemudian tabur cookie-dough rata2 di atas adunan cheesecake... cookie dough akan memenuhi hampir kesemua adunan cheesecake.

Bakar selama 30 minit atau sehinga masak (adunan cheesecake yang tak kena cookie dough kering dan tak melekit bila disentuh...manakala bahagian cookie keperangan dan agak garing / crunchy)

Sejukkan atas redai. Potong 4 persegi...sedia dinikmati...

Cara FnF... ni kes terpaksa ye...sebab tak cukup bahan untuk guna resepi asal...

Base Chocolate Brownies (resepi kak Yani myresipi)
45g butter
65g gula halus
1 biji telur
50g tepung superfine
1/2st baking powder
1sb coco powder


Cara2 Brownies
Alas loyang 8 inci 4 segi dengan baking paper atau foil (biar tinggi dari loyang untuk mudah keluarkan cheesecake nanti)... griskan loyang...
Pukul butter, gula hingga kembang. Masukkan telur, pukul lagi hingga gebu. Ayak tepung, coco powder dan baking powder ke dalam adunan butter tadi, gaul rata. 
Bakar selama 10 minit @ 180degC. Ketepikan.



Cheesecake Filling
250g cream cheese, suhu bilik
1/4 cawan gula
1 biji telur
1 sk esen vanila
25g butter
25g whip cream
20g tepung gandum (ayak)



Cara2 cheesecake Filling
Pukul cream cheese, butter dan gula... pukul hingga kembang dan licin...
Masukkan telur, pukul lagi dengan kelajuan rendah hingga sebati. 
Masukkan whip cream, pukul sebati
Masukkan esen vanila, pukul sebati
Masukan tepung, gaul sebati...ketepikan

Chocolate chip cookie-dough
5sb mentega tawar,suhu bilik (FnF guna butter biasa)
1/3 cawan gula perang (kehabisan, FnF guna gula halus)
3sb gula halus
1/4 sk garam (tek letak sebab guna butter biasa)
1sk esen vanila
3/4 cawan tepung + 1 sudu besar coco powder...ayak sekali
1 cawan choc chip (FnF guna 50g)

Cara2 Cookie-dough
Pukul butter, gula perang, gula halus, dan esen vanila hingga sebati. Masukkan telur dan esen vanila, pukul lagi. Masukkan tepung, kaup balik sekadar bersatu ... sukatan tepung boleh ditambah bergantung kelembutan doh...(seperti adunan cookie)... Masukkan choc chip, gaul sebati.


Gunakan tangan untuk membentuk cookie-dough clumps dan leper2kan sedikit.


Panaskan oven 180degC. 


Masukkan adunan cheesecake filling ke atas base brownies tadi. kemudian tabur cookie-dough rata2 di atas adunan cheesecake... cookie dough akan memenuhi hampir kesemua adunan cheesecake.


Bakar selama 30 minit atau sehinga masak (adunan cheesecake yang tak kena cookie dough kering dan tak melekit bila disentuh...manakala bahagian cookie keperangan dan agak garing / crunchy)


Sejukkan atas redai. Potong 4 persegi...sedia dinikmati...




27 comments:

  1. uwaaa sgt2 yummy... tapi sshnya ya ampunnn nak buat, sebab hanis tak terror masak kut huhu...

    ReplyDelete
  2. tak susah hanis...InsyaAllah Hanis boleh ;)

    ReplyDelete
  3. P/s: cm ok ke tgk list tu kadang blogspot prob jgk kut

    ReplyDelete
  4. terliurrr tgk...nk buat cheese xdakk plak.....hehe bunge2 tuhh adoii kirei ne

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe2...tunggu ada cheese nnt boleh try... ;)

      Delete
  5. salam FnF...
    cantik nya tempat2 tu rasa akak nk terbang je kesana skrg ni jugak
    apa lagi kalau dpt makan coklat bar tu tapi ya amfunnn banyak nya bahan2 mau dua tiga jam kat dapur ni tk sanggup akak,tapi makan bila2 pun sanggup heee

    ReplyDelete
  6. cantek la koen ni damai jer
    mcm nak petik jer cili yg ada tue ngeee
    renyah gak nak buat ekkk
    kena ada mood rajin baru leh bikin ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Noor, Ayu

      act base tu mcm base ciskek je... cheese filling lak mcm filling cheesetart , cookie dough pun takde laa nk kena pukul sampai gebu bagai... cuba laaa buat...tak renyah sgt pun...FnF ganti brownies sbb takde biskut kat rumah utk buat base tuuu...heee

      Delete
  7. asslm FnF...memula nk komen resepi dlu...nmpk sedap sgt tu...terus masukkan dlm list...hehe

    pemandangan yg sgt cntik..gmbr pon semua cntik...suka tgk gmbo yg kt tangga n pondok tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam QH...mmg sedap...topping yg crunchy tu best

      Delete
  8. salam perkenalan.
    nanti nak cuba buat cake ni..
    cantik la...

    ReplyDelete
  9. Salam kenal FnF.
    Wahhh nampak sungguh sedap....mesti mahu cuba ni.

    ReplyDelete
  10. Cookie dough tu kalau ganti dgn biskut yg dah siap mcm oreo ke, boleh tak?

    Masya Allah... cantik sgt taman ni. Kalau buat kat Malaysia macam ni, confirm sesak org dtg. Sedangkan padang kosong yg takde apa2 kat Shah Alam tu pun org dtg ramai2 piknik la, main layang2 la... inikan plak taman cantik cam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cookie dough tu tak sesuai ganti dengan biskut dah siap... untuk base tu kalau suka guna base oreo boleh je...sedap jugak kan.

      Betulla...best kan kalau ada taman mcm ni kt msia...mesti ramai org dtg...

      Delete
  11. salam kak FnF~~~
    sangat jeles nengok gambar2 tuu.. cantik sgt2!!
    seronoknya dpt berdating ditaman yg dikelilingi bunga.. cheesecake bar tu punnmpk sgt sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Tun, kat rumah pun boleh dating jugak apa...ngeee... gurau aje

      Delete
  12. SANGAT SEDAP ! mintak C & P resepi - simpan dulu...ada masa boleh cuba buat..tk

    ReplyDelete
  13. salam kenal.

    indahnya pemandangan..
    sambil mkn menikmati alam indahnya lahaii. :)

    ReplyDelete
  14. Byk nue bunga... Romantik je picnic situ...

    ReplyDelete
  15. Salam FnF,
    Terpegun sejenak melihat keindahan rose garden itu, alangkah indahnya alam ciptaan Tuhan. Cheesecake bar itu sgt menarik dan nampak sedap

    ReplyDelete
  16. Salam FNF, cantik bunga kat taman tu.....pokok cili tu...geram tengok lebat cilinya.mmg best dpt santai taman gini....sambil mkn cheesecake bar yg sedap....tengok view yg cantik....
    re; kalau zaafaran mungkin boleh ganti dg serbuk kunyit/pewarna kuning yg dan melllah farolah dg pewarna merah...campurkan dulu dg sikit air pewarna berkenaan sebelum digunakan.Mungkin hasilnya tak sama dg guna bahan2 asal tp bolehlah kalau nak mencuba.

    ReplyDelete
  17. As'salam FnF ...

    Amboi...!! seronok nyerrr dia berdua-duaan. hehee . . .
    Ada episod suap-suapan tak? Oopsss !!! romantik gitu..

    Teruja tengok ur cheesecake bar. Kalau Nina gerenti tak cukup tuuu.....
    sambil makan sambil santai-santai mmg cepat licin! heheh . .

    ReplyDelete
  18. Elok je bunga ros tu hidup walaupun dkt dgn laut?
    Akk pun takde cheese ni, kalau ada pun buat2 pejam mata je:-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...