Saturday, June 23, 2012

Eggless yogurt chocolate moist cake

Assalamualaikum...salam buat semua...


Kek ini memang sangat moist walaupun tiada penggunaan telur... kos membuatnya pun agak murah... disamping mudah... tak perlu guna mixer...kacau aje adunan dalam bowl... kehadiran yogurt menjadikan kek coklat ini sangat enak... FnF buat kek selepas solat Asar... tunggu kek sejuk lepas Isyak baru dicurahkan ganache... tak sempat simpan peti ais...terus potong dan ambil gambar sekeping...hehe... sebab semua orang dah tak sabar nak merasa...

Peminat setia kek coklat...
FnF gunakan resepi dari AlongRoz, Hanamemories dan Izah... Ini merupakan kali ketiga FnF buat eggless yogurt choc moist cake ni... sebab sedap... hehehe

Bahan2

60ml air panas
50g susu tepung
1 tbs nescafe / Instant Coffee
1/2 cawan minyak masak
100g gula
1 tsp esen vanila
1 cawan yogurt
125g tepung gandum*
40g serbuk koko*
1 tsp baking powder*
1/2 tsp baking soda
secubit garam* (* campurkan dan ayak)


Cara2

Campurkan susu suam, susu tepung & nescafe.
Masukkan minyak masak, gula & esen vanila. Kacau hingga gula larut.
Masukkan yogurt dan kacau sebati.
Masukkan tepung dan gaul hingga semua sebati.
Kukus 40min ke sejam sehingga masak (tutup loyang dengan aluminium foil semasa mengukus)
Boleh juga dibakar (FnF kukus)
Ganache

50g serbuk koko
60g Butter
1 cawan susu pekat

Cara2

campurkan semua dan masak secara double-boiler hingga smooth kemudian curahkan atas kek.

24 comments:

  1. kalau fnf cakap sedap tu mieza kena percaya..huwaaaa kena try gak nih...kalau fnf dah 3 kali buat tu rasa rugi pulak mieza tak cuba...tunggu ye kemunculannya di dapur mieza ewahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best... adunan dia nmpk pekat sikit dari adunan choc moist...first time buat tu sy tambah lagi 40ml air panas sbb nmpk pekat sgt... 2nd and 3rd tak tambah air panas pun... bila dah kukus elok je...

      Delete
  2. asslm FnF...sedap yer kek coklat tu...tgk pon mmg mggoda la..xthn tgk lelehan coklat ganache tu..palin geram tgk budak comott tu haaa ngaga beso yer mkn kek tu..jgn abiskan yer..aunty nk cikittt...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far kek coklat mmg sedap belaka...hehehe

      Delete
  3. alahai cantiknya dan geram sangat akak nengokkan kek ni yg bergaya gostan tu heheheehe menariksss masuk list lagi nak try sbb kalau hitam2 gini anak2 akak pun suka snagat selain dari budak comot tu heeeee cute mute lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. try le kak...senang je lagipun...tak payah guna mixer

      Delete
  4. wah! kek yang tak guna telur, tak guna mixer memang menjadi pilihan. bukan pe, malas betol nak cuci2 tools bagai tu kalau dah guna. nampak kek akak berkilat2 ni terus terliur.

    ReplyDelete
  5. Waaaaaa..meleleh coklat naa..pantang nampak kek coklat...nak kena try gak ni..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum,

    Teliurnya Kak Ros...he.he.he...nampak sedap sangat...

    ReplyDelete
  7. Tengok dia punya nganga pun dah tau, mesti sedap ni....hehe...
    Akak belum cuba lagi, setakat nak mkn 2/3 org ni, fikir 10 kali nak membuatnya.

    ReplyDelete
  8. sedapnyer...tgk gambar pun nampak dah sedap apetah lagi kalau makan ..kan..hehe

    ReplyDelete
  9. kenapa cheq sue tak pernah terjumpa lak kek ni... aritu ada member oder kek eggless, kalau tak boleh cuba yang ni

    ReplyDelete
  10. assalam
    memang best layan kek ni, tgk dah kecur air liur
    kalu anak kat umah pun mesti x sempat2 nak ngap he he paling best jimat telur

    ReplyDelete
  11. salam rindu fnf..lm dh tak usik awak...

    ReplyDelete
  12. tak pernah cuba yg ni. hihi.. harus cuba nmpk senang! arigatou! :D

    ReplyDelete
  13. 3x buat dah ? ...nak try gak lah....msti sdap smpi bnyk kali dah mmbuatnya...

    ok...dah copy resepinya....tp x tau lgi bila nak buat....:)

    ReplyDelete
  14. Ya ampunnn terliurnya tp belum boleh mkn lg kn bookmark post ni utk cuba buat nanti2 hihi bilala tu

    ReplyDelete
  15. Salam kenal fnf...
    eggless choc cake yg tak beryogurt pon sedap ...tambahan lg kalu beryogurt, 2~3x sedappp kannn..na cuba gak lah nnt..

    ReplyDelete
  16. FNF,

    My god...love chocolates in what ever they may be...hihihihi....love you photogrphy techniques too...:)

    Salam membalas kunjungan dear!

    ReplyDelete
  17. Salam FnF.nampak moist sgt kek tu...yuummmm....
    dah lama berkenan dg resepi ni tp bertangguh nak buat...

    ReplyDelete
  18. Kecur melihatnya... Di sini saya ada beberapa soklan nak tanya...*ampun ye.. saya ni mmg sgt tak pandai buat kek. Tapi suka sgt makan kek*

    1. Kalau tak taruk baking powder tu apa jadi pada kek? Tak naik ke?
    2. MInyak masak tu minyak sawit ke? Kalau saya gunakan minyak canola, rasanya akan berubah tak? Sbb minyak canola dia ada bau.
    3. Gula tu gula biasa atau gula castor? Kalo guna gula perang bleh tak?

    Sorry banyak tanya. Uhuhu.

    ReplyDelete
  19. Salam kenal..menariknya blog FnF Simple Life,suka ummi ada banyak resipi ni,gambar cantik2.ummi follower 120.

    ReplyDelete
  20. salam perkenalan saya baru lagi kat sini....kek nie nampak sedap dan mudah nak cuba laa....!! Thanks sebab sudi menjenguk blog saya...(^_^)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...