Sunday, June 10, 2012

Breakfast cucur udang... lunch sushi...dinner... roti nasi

Assalamualaikum... salam hujung minggu

Pssst... nak share cerita cuti hari Sabtu FnF... today we had cucur udang for breakfast... resepi ibu Mrs FnF... FnF buat tak ikut sukatan...resepi campak2 gitu...

hmmm...standard udang jepun... tak ada kepala...
After breakfast FnF join geng Chibadai main badminton di court berbayar... dari pukul 11 pagi hingga 1 tgh hari... 220yen /person... lepas main lapar le kan...terus lunch sushi...kat kedai...

banyaknye FnF mkn...hehe
Dah kenyang FnF ke Ones Mall shopping complex... mencari kelengkapan sekolah Ilmi...bersempena musim panas, sekolah Ilmi (rasanya semua sekolah kat Jepun) buat aktiviti sukan swimming untuk pelajar... semua pelajar kena join... kecuali yg ada reason mcm sakit dan sebagainya... jadi parents perlu sediakan peralatan sukan renang seperti yang telah disenaraikan oleh sekolah... 

lebih kurang pukul 5 petang baru tiba rumah... ingatkan nak skip dinner... tak larat nak masak... biasanya kami makan malam jam 6 petang... 

Actually buat roti nasi ni untuk breakfast la konon... buatnya mudah...semua bahan timbang dan campak je dalam bread maker... kecuali nasi kena blend dulu...pilih setting loaf... after 4 hours roti pun siap dibakar di dalam BM...

roti ni panas lagi baru keluar dari BM... roti panas2 memang sedapppp... kerak2 habis diratah...

we all dinner roti sapu butter dan kaya je... pukul 9 malam gitu... empat2 orang makan dengan lahapnye... tomorrow...no more roti for breakfast... T_T ... 

Resepi cucur udang

Bahan2


4 cawan tepung gandum
1 sb yis mauripan (larutkan dengan air hingga yis berbuih)
1/2 biji bawang besar - hiris2 nipis
daun bawang dan daun kucai - cuci dan hiris... nak letak taugeh pun ok (kali ni FnF tak letak sayur...habis stok)
1 biji telur
segenggam ikan bilis - tumbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 1/2 st garam - agak2
Air secukupnya
20 ekor udang

Cara2

Masukkan tepung, yis, telur, garam, ikan bilis, serbuk kunyit, instant yeast, bawang besar dan gaul sebati. 
Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat - agak2
Masukkan sayur2an... gaul sebati dan perap 30 minit... nampak gelembung2 sikit pada permukaan adunan tu.
Panas kan minyak dalam kuali. Panaskan juga senduk bulat (senduk sup) saiz sederhana dalam minyak panas. 
Ceduk bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh. 
Letak seekor udang, tekan sikit atas cucur udang tadi dan rendam dalam minyak panas. 
Biar sekejap dan tanggalkan dari senduk dengan menggunakan sudip.
Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. 

Bahan2 Sos cucur udang cara ibu Mrs FnF

sesenduk sos cili (FnF guna sos cili Thai maggy yg mmg ada jual di Baticrom Jepun...ibu Mrs FnF suka sos cili Aminah Hassan)
2sb gula pasir 
4 biji cili api - potong kecil - optional
1/2 biji bawang besar - hiris nipis - optional
Air panas secukupnya

Cara2 sos cili

Masukkan sos, gula, bawang dan cili api. Bancuh dengan air panas hingga gula larut dan sebati. Sos tu jangan bancuh cair sangat... kadar kelikatan dia mcm sos keropok tu...

Roti nasi (resepi Ros @ jintanmanis.com) - resepi di bawah merupakan 1 1/4 adunan dari resepi asal dan campur sedikit tepung gandum

Bahan2

100 gram nasi putih
100 ml air (boleh kurangkan kuantiti jika takut doh lembik)
250 gram tepung roti
50g gram tepung gandum
80 ml susu segar
6 gram dry yeast
2 sudu besar gula
30 gram butter
1/2 sudu kecil garam

Cara2

Aktifkan dry yis dgn 1/2 sudu kecil gula n 1/2 sudu kecil tepung dan masukkan 1/3 cawan air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih. kalau nak skip step ni pun boleh *

Kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.

Masukkan yis, nasi yang telah diblender, butter, gula dan garam ke dalam tepung 

Uli hingga tepung tak melekat pada tangan. *
Rehatkan doh selama 1 jam, tumbuk doh keluarkan angin. *
Terap doh memanjang dan lipat 3... nak terus bulatkan dan bahagi pada dua bahagian pun boleh). *
Letakkan doh dalam acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit. *


Kalau guna BM boleh masukkan semua bahan dan tunggu hingga siap dan boleh dibentukkan.

FnF skip *... guna BM. Pilih setting loaf, tunggu hingga roti siap dibakar dalam BM 

Keluarkan dari oven dan glis roti tadi dengan butter untuk dapatkan permukaan yang berkilat.

Sedia utk dihidangkan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.

19 comments:

  1. Suka makan cucur udang.Makan plak dengan sos...Perghhhh! Sepinggan habis tau kak;) Hihihi~~ Akak dan suami dulu UKM eh? Wahhhhh:) Sori lama tak singgah komen kat blog akak. Musim nak exam. Masa utk online terhad..Wuhuuu~ Wani amek industrial computing...Eheeee..Tp kos tu duk kat fak ftsm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya masa degree. Grade tahun 2002. lama dah...hehe...Dulu engineering course cuma 3 tahun.

      Delete
  2. Oh dah lama. Sekarang akak keje ke kat sana? Ke suri rumah tangga sepenuh masa? Lama dah ke akak duk jepon.Banyaknya soalan....Hihihi:))

    ReplyDelete
  3. Wow! Roti tu nampak mengancam sangattt... so gebuuussss.... i like.. tetiba terasa lapar di tengah malam hehehe.. *baru balik dari outstations ni penat tak hilang* terus je singgah sini cuci mata..:))

    ReplyDelete
  4. Fidzah, cutter roti tu beli kat nihon ke? cam menarik la. hehe..

    ReplyDelete
  5. salam fnf...i like cucur udang 100 kali..muahahaha...bole mkn tak ingat donia you..

    roti nasi tu...br fes taim tgk...cutter tu lg la tak penah tgk..ntah ada jual tak kt sini.

    ReplyDelete
  6. assalam
    cucur udang memang best, suka makan akak ni tp lum penah try wat sendiri he he
    roti pun sedapnya kalu dpt makan panas2 kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. try le kak...mcm buat cucur ikan bilis bisa je...cuma tambah yis dan peram dalam 30 minit...

      Delete
  7. Fav saya cucur udang ni....sedapnya cicah sos atau sambal kacang.

    ReplyDelete
  8. nmpk sedap cucur udang tu...roti tu pon QH suka...nmpk gebusss...

    ReplyDelete
  9. kisahnyer fnf duk chiba yer... sempat kenal tak erk masa akak duk japan dulu? akak sempat skali jer g chiba jumpa geng ump.. rasanya semua dah blk.. bila tgk gamba2 kat sana kan terasa rindunyer nak reverse smula kenangan.. sob sob sob.. btw akak suker cucur udang ngan roti nasi tuh! sedapppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Hana...kita pernah jumpa tahun 2010 dulu dinner bersama geng ump kt rumah kak Nie ngn rumah Addie...

      Delete
  10. salam FnF
    cantik cucur udang tu mesti sedap first time akak tengok resepi nya bubuh yis biasa akak bubuh baling powder je..pasti nak try mesti lebih gebus kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try le kak Noor... resepi campak2 je ;)

      Delete
  11. Ohhh.Bestnya camtu. =)
    Semoga akak di sana baik-baik aje..Ramai betol blogger suri rumah dari Jepon ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menikmati saat2 indah sbg suri rumah selama 3 tahun je Wani...balik Malaysia nnt akak pulak kena sambung study...hmmm...

      Delete
  12. Replies
    1. ramai orang dah cuba roti nasi ni...mmg sedap dan lembut... saya pun dah berpuluh kali buat sampai terhafal resepi...hi3x

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...