Thursday, July 5, 2012

Fruit tart

Assalamualaikum... salam sejehtera buat semua...

Buat fruit tart untuk kenduri kesyukuran dan bacaan Yassin di rumah FnF pada malam Jumaat minggu lepas... huhu...dah abes baru nak buat tayangan kat sini...


FnF paling gemar fruit tart... gabungan pastry rangup bersama custard filling yang enak dihiasi buah2an segar...fuhhh... bila makan memang boleh lupa masalah sekejap...ngeee... over sudaaaa...


Terima kasih jugak buat kak Mieza dan Saba Dubai kerana tayang fruit tart yang canteksss... terus hati nih meronta2 nak makan... hmmm...maknanye kena buat sendiri lah kan... Kira rezeki adik2 geng Chibadai lerrr... dapat makan fruit tart masa kenduri tempohari... 


Macam biasa FnF guna resepi dari dapur Azita untuk tart shell... dah hafal dalam kepala resepinya... jadi laju aje menguli....


Bahan2 (bergantung acuan yg korang guna...FnF dapat 32 biji tart size sederhana... )

170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara2

Pukul marjerin dan gula. Jangan putar lama sangat (FnF guna electric hand whisker)
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170degC sehingga masak (FnF bakar 18minit je dan ok... bergantung oven masing2)




Untuk resepi custard filling kali ni FnF guna resepi CMG. Terpikat untuk mencuba resepi ni sebab hanya guna susu segar dan sedikit gula dan tepung custard... resepi sihat kan... makan banyak pun takpe...ngeee... terus lupa diet... hmmmm....haishhh...


TQ CMG for sharing marvelous-super-duper-delicious recipe... tumpang share kat cni pulaaa...

Bahan Kastard 

1 cawan susu segar
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 1/2 camca besar gula halus
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega
secubit garam

Hiasan

Buah2an kegemaran secukupnya, hiris (FnF guna stoberi, seedless grape, kiwi, peach)
Sedikit coklat susu atau coklat masakan ~ dicairkan
Piping jelly ~ untuk mengilatkan buah - tak letak ponnn... tak sempat ler... petang lepas siap masak lauk pauk kenduri baru buat projek fruit tart nih...
Croquant secukupnya ~  tak letak jugak sebab tak der...

Cara2 Penyediaan Kastard 


Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga kastard pekat, kacau selalu. Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau rata dan ketepikan sebentar, biar sejuk sedikit... Masukkan dalam piping bag.

Cara2 penyediaan fruit tart

Buah2an dipotong2 / hiris ikut suka (nak dadu boleh, nak hiris nipis2 pun boleh jer...)

Ambil kulit tart, sapu sedikit coklat cair pada dasarnya, kemudian sudukan kastard 1/2 penuh. 
Susun buah2an tadi. Beruskan dengan sedikit piping jelly pada permukaan buah dan tepi kulit tart. Berhati-hati tabur croquant disekeliling tart. 
Buat kaedah sama untuk baki kulit tart dan buah-buahan segar tadi. Boleh hidangkan. Boleh juga disimpan dalam peti sejuk.

Nota tambahan...

FnF triplekan adunan custard filling... baru cukup untuk 32  tart shell tadi... kalau buat untuk famili, 1 adunan dah cukup... baki tart shell boleh guna utk projek lain pula...

17 comments:

  1. telan ayaq lioq tgk
    oishii sou
    suka la dah lama x buat tart ni
    nyapa la kiter x berjiran ekkk ngeee

    ReplyDelete
  2. nak buat, nak makan, dan nak masa!

    sebab sibuk lately ni, semua urusan dapur tergendala. insyaAllah pasni nak cuba FT ni.. perghhhh meleleh ayaq liur nengoknye

    ReplyDelete
  3. sedap2...nak copy plak resepi filing kastard tu...menarik jer nmpak nie....

    ReplyDelete
  4. cantik...dah lama tak makan...

    ReplyDelete
  5. Mmm...sedapnyaa...fav akak juga nih...

    ReplyDelete
  6. Salam FnF,
    Cantikkkkk dan nampak sedap sangat....

    ReplyDelete
  7. cantiknya Fidzah! guna acuan aluminium tu ye? saya guna yg getah tu susah betul nak adjust. hehe.. bila buat nak amik gmbr pun segan. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. As, guna non stick tart mould...colour hitam... dulu beli kat daiso...skrg tak pernah jumpa dah size tu... ada yg size besar je...aluminium biasa tu byk ler...kalau guna silicon mould susah gak ye.

      Delete
  8. wah! comel2 tart tu. paling tak tahan bila tengok gambar yang zoom dekat tu. adoi...terliur...

    ReplyDelete
  9. Cantik fruit tart tu...macam nak ngap je..hehe..

    ReplyDelete
  10. Eiii.Tergoda tengok tart tu.Mesti yummy yummy punya.Mesti tak puas ni kalau makan 1 2 dua jerp..;)

    ReplyDelete
  11. sedapnya...aritu tgk mieza show..wallaaa terguda..tp nk buat sgt2 malas..:P

    ReplyDelete
  12. Salam kak FnF.. fruit tart tu sgt gorjes!!!! tun xpernah buat. blk kg x sempat nk menjejaki bakery beli acuan tat.

    ReplyDelete
  13. e ehh...i pun sangat lah suka fruit tart.. macam best je dlam mulut tu.. Malas nak buat. mintka sikit..

    ReplyDelete
  14. terima kasih utk perkongsian ini.. salah satu favourite ni.! mesti cuba!

    ReplyDelete
  15. Assalam FnF.. terliurrrnyerrr nengok yr fruit tart..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...