Monday, July 2, 2012

simple bento

Assalamualaikum...salam sejahtera buat semua...

Sistem sekolah di sini tiada kantin macam di Malaysia sebaliknya makanan yang berkhasiat  disediakan oleh pihak sekolah. Setiap kali tiba waktu makan tengah hari, pelajar2 akan bekerjasama susun meja untuk hidang makanan... sendukkan nasik dalam bowl dan masukkan lauk pauk dalam piring... siap pakai baju putih dengan topi ala2 chef untuk menjaga kebersihan... setiap hari Jumaat baju chef tersebut akan dibawa pulang untuk dicuci dan FnF akan iron supaya licin. 

Walaupun ilmi tak makan lunch yg disediakan tapi ilmi kena juga join penyediaan mkn tgh hari bersama rakan2 yg lain. ia sebahagian dari pembelajaran. kat rumah pun Ilmi terbawa2 dah pandai tolong hidang2 makanan, masukkan nasi dalam pinggan even rajin pula angkat pinggan mangkuk ke sinki selepas makan.  Selalunya bento yang FnF sediakan takde laaa follow sebijik mcm menu sekolah. Cuma kalau menu western, Ilmi bawa western bento le jugak, kalo nasik, maka nasik le yg dibawanya... kalau mee atau pasta maka Ilmi pun akan bawa mee dan pasta...gitu2 aje.... Kalau menu sup, FnF gunakan sejenis lagi bento box thermos... so sup mantain suam dok dalam tu.
Simple aje kan... seketul onigiri, seketul sosej potong 2 bentuk sotong, 2 ketul nuget dan chocolate kukis... buah stoberi sebijik buat syarat...Ilmi tak pandai makan stoberi...so FnF letak sebijik nak suruh dia makan...last2 tak makan ponnn :(
Onigiri bola sepak, roti sapu nutella bentuk rabbit, donut ball, anggur dan chicken popcorn
3 sudu nasi goreng, roti sapu butter
kalau bento macam ni, ilmi akan makan banana dulu, then donut kemudian ratah udang, jawabnye nasik dan sayur tu sentuh sesudu aje...
pasta bolognese with chips... sepotong roti sapu butter
nasi ayam... lori bawa kicap... 
3 sudu bihun goreng with sosej... 2 ketul donut rabbit yang comel...ehehehe...guna cookie cutter utk buat bentuk donut rabbit.
Ni contoh western bento...burger n chips... mmg masa ni menu sekolah ada chips... FnF bekalkan cheezy nachos.
Kalau ikutkan FnF suka sangat karakter bento (kyaraben) mcm style ibu2 Jepun selalu buat... sangat comel... tapi memandangkan Ilmi tak makan sayur kecuali salad, sawi dan kubis...maka terpaksalah dipendamkan impian FnF nak buat karakter bento yang comel2 tu...





39 comments:

  1. wah kreatifffnye FnF ni...tp kalau disana suka buat makanan2 tu semua dlm mcm2 bentukkan...mcm syg lak nk dmakan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH,alahai kat sini byk bento tools utk buat design macam2... saya cuba2 aje...ehehe

      Delete
  2. balik M'sia nanti mesti dia kena kejutan budaya...
    nak makan masa rehat kena berebut kat kantin, kena beli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm...tu laaa... worry gak...InsyaAllah slow2

      Delete
  3. wahhhhh! sangat kagummmmmm! nani bukan main lagi. siap beli bento kaler pink, dengan begnya sekali masa ke daiso sapporo hari tu konon2 pasni rajin bawa bento ke tempat kerja. 2-3 minggu pertama je bawa bekal, pastu dah males..huhuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la Nani...bawa bento pun salah satu cara untuk diet sebenarnya...sebab kita boleh plan lunch kita mengikut diet yg kita nak...letak buah banyak2 kan...pastu takya letak nasik...roti je cukup...hamboi...lebih2 lak saya.

      Delete
  4. sugoi! mmg rajin mama Ilmi ni. Saya kadang2 langgar je menu sekolah. tp budak2 Alhamduillah ok pulak. ikut je mama masak apa. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. As... sy pun selalu langgar jugak...ihiks... tapi kalau lunch western mcm hamburger, chips, mmg kena follow jugak...kalo tak nnt balik dia mengadu...mama kawan2 makan cekedis kat sekolah hari ni...aduhaiii...

      Sy sukaaa sgt lunch bento style As buat..nmpk kemas sgt

      Delete
  5. Sangat kreatif.. Anak2 tentu sukakanya.. :)

    ReplyDelete
  6. Ya! ALLAH!! cantik betul! kreatif sungguhhhhhh.. onigiri bentuk bola tu wahhh suka laa.. hehhee.. dan segala macam yang ada dalam bento tu waduhhhh terbaik punya mummy! tabik berspring2 nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak sha...yg bola tu saya beli je seaweed yg dah siap ditebuk2 bentuk bola...tinggal nak bungkus je kat onigiri...hihi...ada byk lagi kat rumah.

      Delete
  7. ai buat bento kawaii gini zaman youchien jer
    sebab masuk shogakko biler tgk menu x der buat kawaii gini lega sgt hati
    ai mmg follow menu gakko everyday
    byk juga belajar buat masakan jepun
    but if perasan dalam seminggu sure ada 1 hari theyols makan roti kan...

    ReplyDelete
  8. wah...mesti Ayu terer masak masakan diorang...ilmi tak berapa sgt nasik dan lauk pauk jepun sbb byk sayur...tp kalau mee soba, udon dia suka... tu kalau part nasik jepun saya suka hati je buat nasik melayu style...cuma nasik nye guna beras jepun... ahaks...kadang2 hiasan je terlebih...menu simple2 je ponnn...

    ReplyDelete
  9. assalam....silent reader je selama ni.suka baca kisah pengalaman di perantauan.kat sana memang ibu2 kreatif mcm tu ke nak bagi anak2 makan?hebat la....idea yang menarik....boleh tiru idea tu...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal Ummie anie...sharing is caring kan... ;)

      Delete
  10. kreatifnya...tapi kalau anak saya tak cukup nak makan meehoon 3 sudu...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..cukup sgt sebab byk side dishes... pastu sekolah bagi fresh milk masa lunch time.

      Delete
  11. Rajinnya mama Ilmi,suka tgk sosej berbentuk sotong tu....mmg kreatif.

    ReplyDelete
  12. Tk suka sgt tengok bento org Jepun and mmg follow blog2 yg ada tunjuk bento2 ni
    Berangan nak pi kerja bawak bento cantik2 cam org jepun tapi berangan je...mana
    ada masa nak buat semua tu. Hakikatnya hari2 singgah gerai beli nasi bungkus
    on d way pegi keje...
    Bagusla anak u belajar to be neat mcm org Jepun. Budak sekolah malaysia lepas makan cmpak pinggan sana sini..sampah pun buang sana sini. Cikgu pesan berkali2 tapi tak dgr kata..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm...betul tu TK...orang Jepun ni jadi pembersih sebab mereka diajar supaya sentiasa menjaga kebersihan sejak sekolah rendah lagi. Maknanye jika nak melentur buluh biar dari rebungnya...dats why la kot ramai nihonjin free thinker sbb di sekolah tak diajar subjek agama.

      Delete
  13. Salam FnF.Alahai tomei2nya makanan bento tu....kreatif dan rajin Fnf siapkan gitu...anak2 pasti teruja nak makan.bagus sistem sek sana yg latih pelajar hidangkan lunch..

    ReplyDelete
  14. Salam FnF...
    mama mmg suka tgk2 bento yg sibekal oleh ibu2 Jepun..
    kdg2 ikut cara mereka hias utk anak2 dara mama yg ingin bawa bekal..

    ReplyDelete
  15. Fnf......

    wa...tomey tomey tomey and rajin giler mama ilmi ni......tempat benti taw, meh hanto doha, tp takmo mee 3 sudu, nak 3 senduk voley? ngeee.......

    Sweet sgt bento nye fnf.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau utk Ayu, 3 dulang FnF anto...ngeee

      Delete
  16. kreatifnye fnf ni..cantik sosej tu dibuat begitu..kalau mieza haishhh malas betul..goreng je seketoi begitu hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai...kat cni byk bento tools utk membantu ibu2 buat bento. beli kat 100yen shop aje. Kalo kat Msia tu penin gak...kena pi carik kat Daiso kot bento tools nih. tak silap setiap brg dijual 5 ringgit...kira ok lah kan.

      Delete
  17. kunjung tiba & Salam mahabbah,
    tq atas kunjungan ke Blog saya...
    ada macam2 isi dalam bekal anak tue..meriah je nampaknye..

    ReplyDelete
  18. Simple? Pengsan sbb superduper kawaii bertuah anak2 dpt bw bentospecial hari2

    ReplyDelete
  19. sangat rajin dan kreatip..terbaeklah..

    ReplyDelete
  20. perghhh tabik spring kat kat fidzah....huhuhu kalau saya, abis la botak kepala dok pikir camne nak buat bende alah tu huhu

    ReplyDelete
  21. bepeluh juga kalau bundo yang nak buat semua tu. Makan masa nak siapkan ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy selalu buat awal dan frozenkan nugget, burger, donut, kroket kentang. kalau kukis/mufin/ tart/jelly boleh siapkan malam. so pagi tu just masak nasik/mee/bihun/pasta dan side dishes cam sosej/goreng nugget, chicken popcorn, donut... lauk pauk atau sayur. karektor2 tu guna cookie cutter dan bento tools.takde makan masa sgt. Paling awal pun sy bangun kul 5.30 kalau kena masak nasi dan lauk pauk.

      Delete
  22. Salam ziarah... terima kasih sudi singgah pondok k.gee....

    ReplyDelete
  23. Salam FnF,

    nak komen juga walaupon dah ketinggalan bas...
    akak suka pendekatan org Jepun ...mmg patut dicontohi ...
    nak gtau jugak yg FnF ni mmg mama yg creative la..

    ReplyDelete
  24. teringin nk bawak bento gi kerja.. hihi.. tp, tengahari balik umah, xde maknanya bawa bento kan.. comel2 bento kak FnF. tun tgk pun terliur.

    ReplyDelete
  25. salam fnf..wahhh sgt2 cantik.syg plk nk makan kan..he heee suka ank2 fnf dpt bento cantik2 camnie:)

    ReplyDelete
  26. assalam
    mama yg kreatif dan rajin FnF ni
    untung anak2

    ReplyDelete
  27. OMG cutenya bento! I feel like going back to school with them...hehe! ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...